Hektisk tid närmar sig för Värmagården


Ulf C Nilsson 2015-12-02

GENERATIONSBOENDE. – Det blir väldigt mycket företagsprat när man både jobbar och bor intill varandra, konstaterar Erik och pappa Jan-Erik Jungåker. Sambon Annika för sin del jobbar på annat håll och gillar känslan att komma hem efter jobbet. 

GENERATIONSBOENDE. – Det blir väldigt mycket företagsprat när man både jobbar och bor intill varandra, konstaterar Erik och pappa Jan-Erik Jungåker. Sambon Annika för sin del jobbar på annat håll och gillar känslan att komma hem efter jobbet.

 



REPORTAGE.  Nu står årets mest hektiska tid för dörren på Värmagården utanför Skultorp. Här är en av huvudnäringar julgransodling. – Hela vår säsong är över på ungefär två veckor, så då gäller det att allt fungerar, säger Erik Jungåker.

När vi hälsar på har det redan dragit igång så smått, men då handlar det om stora granar som ska bidra till julstämningen på torg och hos bostadsrättsföreningar i städerna runt omkring.

Totalt odlas granar på motsvarande ungefär tjugo fotbollsplaner på Värmagården idag.
– Det var pappa som började med granar i slutet på 80-talet då åkermark skulle ställas om till annan produktion. Vid den tiden gick jag fortfarande i skolan men brukade hjälpa till på ledig tid, berättar Erik.

Han och familjen - sambon Annika Persson, två egna barn och två bonusbarn som Annika hade med sig i boet - har bott på gården i tio år nu.
– Mitt ”fel”. Jag bodde ju i huset här på gården redan när vi träffades säger Erik.

Då var det betydligt mindre.
– Vi har sedan byggt ut i omgångar för att alla skulle få plats.


UTEGRAN. En del granar får växa till sig rejält för att bli ”kommunala granar” i städer runt om i Skaraborg. – Det blir ett 30-tal stycken per år, så det är ingen stor grej, säger Erik Jungåker.

UTEGRAN. En del granar får växa till sig rejält för att bli ”kommunala granar” i städer runt om i Skaraborg. – Det blir ett 30-tal stycken per år, så det är ingen stor grej, säger Erik Jungåker.



 Att bo så här nära föräldrarna innebär både fördelar och nackdelar.

– För barnen har det alltid varit en trygghet att ha nära till farmor Eva och farfar Jan-Erik. Det är ju alltid någon hemma här även när vi är ute och jobbar, säger Erik.

Han sitter inte direkt och tittar på hur granarna växer resten av året, utan har bland annat dragit igång en verksamhet där han med en jättelik stubbfräs förvandlar avverkad skog till åkermark igen.

Annika för sin del jobbar som personlig assistent.
– Det är viktigt att ha ett jobb utanför gården så att man inte ständigt går och nöter på varandra. Det bästa med att bo så här är att barnen stortrivs, poängterar hon.

Erik däremot har ju däremot en stor del av jobbet på hemmaplan tillsammans med mamma och pappa och bor dessutom inpå knutarna. Hur funkar det?

– Faktiskt bra, fast det har förstås en baksida också. Det blir ju lätt att vi bara pratar företag, ekonomi och affärer hela tiden.

Eriks föräldrar tog över släktgården 1971. Efter hand har arealen utökats för mer traditionell odling. Och kompletterats med gårdens signum - julgranarna.

– En stor del säljer vi direkt till kunder som kommer hit och vill ha närproducerade färska granar. Vi har både vanlig rödgran och kungsgran, berättar Erik.


ODLING. På Värmagården finns julgranar på en yta motsvarande tjugo fotbollsplaner.  

ODLING. På Värmagården finns julgranar på en yta motsvarande tjugo fotbollsplaner. 

 



Att få fram dem är inte lätt och ibland riktigt krävande.

– Som för fem år sedan då det vräkte ned snö. Den var midjedjup ute i planteringarna och vi fick skotta fram varenda en som vi skulle fälla.

Det året var det granbrist, vilket inte minst märktes vid Värmagårdens försäljningsställe Coop Forum i Skövde.

– Det året stod folk och väntade varje morgon när vi kom och det var nästan slagsmål om granarna när vi lastade av. Då var det roligt att vara granhandlare, speciellt när man tänker tillbaka på det och glömmer vilket slit det var att få fram dem, säger Erik.

Nu är det full fart på förberedelserna inför julruschen igen. Det gäller att ligga i, för han har sett konkurrensen på nära håll.

– Danska jätteplantaget med maskiner som mejar ner 10 000 granar per dag som direkt nätas och lastas på pall.

- De går igång tidigt, så kvalitetsmässigt slår vi dem, men stordriften gör ju att de kan pressa priserna. Närodlat är inget man blir rik på…


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut






HOS SNIDAREN. Många timmar blir det för Leif i ”snickeboa” som han har inrett i källaren. – Här är det lugn och ro och att tälja är roligt, kommenterar han.

HOS SNIDAREN. Många timmar blir det för Leif i ”snickeboa” som han har inrett i källaren. – Här är det lugn och ro och att tälja är roligt, kommenterar han.


Många tomtar blir det i Leifs verkstad

REPORTAGE. De senaste 35 åren har Leif Green i Skara haft en lite udda hobbyverksamhet. Efter pensioneringen för några år sedan blommade den ut för fullt. Han täljer gubbar. Från senhösten är det tomtar som gäller.

Läs mer
Falbygdens ost i flödet t o m december


<span style=\
VINTERTIPS. Välj bra däck och ge dem lite tid så ökar säkerhet och komfort.

Nollgradigt och sträng kyla - så här funkar bildäcken

KÖRGLÄDJE. Varierande vinterförhållanden utsätter både bilen och däcken för tuffa prövningar. Rätt typ av vinterdäck och rätt däcktryck ökar säkerheten. Oavsett om det är milt vinterväder eller sträng kyla. Med hjälp av några enkla tips sparar du även en hel del bränsle och ökar körkomforten.

Läs mer
Fotnära flödet
KREATIVT. Låt ungarna göra sin egen presentkalender.

Räkna ner med egenpysslad julkalender av recyclat

JUST NU. Härligt kreativt adventspyssel för stora och små. Här får du steg för steg lära dig att göra en egen presentkalender. Fyll den med choklad eller kanske små presenter till någon du tycker om.

Läs mer
LYX. Grönkålspaj med västerbottensost och valnötter. Godaste matpajen i vinter.

Testa Hannus goda grönkålspaj - helt oemotståndlig

MAT. Grönkål är höst- och vintermat med fin fräschör och vitaminer. Använd grönkål i sallader och i varm mat hela säsongen. Eller i en paj med västerbottensost. Den blir hur delikat som helst. Perfekt på en buffé.

Läs mer
Sector Alarm i flödet


MATBUDGET. Beräkningarna utgår från vad näringsriktig mat kostar per månad och person.

Så mycket kostar din mat varje månad

MAT. En familj på fyra spenderar cirka sex tusen kronor på livsmedel per månad om all mat lagas hemma utom lunch på vardagarna.

Läs mer
Cleanpipe i flödet


TINNAR & TORN. Kyrkobyggare Hallander tog sannolikt inspiration från stadsvillorna i Hjo när han 1887 byggde detta till sig själv. 1994 köpte Anita och Erik Boij drömhuset.

Läckande renoveringsobjekt blev drömkåken

REPORTAGE. När stadsborna Erik och Anita Boij köpte sitt gamla hus utanför Varola var de mentalt förberedda på att det kunde bli en mardröm. Taket läckte, huset var orenoverat sedan 50-talet och var snett och vint.

Läs mer
RYMLIGT. Lena och Joakim Därths hus smälter fint in i omgivningarna och att det är betydligt större under än ovan jord kan man inte ana utifrån.

Ljuset och utsikten avgjorde Lenas och Jockes val

REPORTAGE. En timmerstuga på 55 kvadratmeter och med 80 kvadratmeters källare blev oemotståndlig för Lena och Joakim Därth. Förklaringen? – Utsikten och ljuset! Redan vid första titten en gnistrande vit vinterdag med blå himmel visste vi att här ville vi bo! berättar de.

Läs mer
SJ&Auml;LVPARKERANDE BILAR. Parkering kommer snart att bli en helautomatiserad process som sparar tid och yta.

Nu kommer P-huset som parkerar bilen åt dig

KÖRGLÄDJE. Du kör in i P-huset och ställer bilen på en avlämningsplats. Sedan öppnar du din parkeringsapp och ber bilen att parkera sig och framför dina ögon åker den iväg och gör det.

Läs mer
RYSSHUSET. – Fram till husets entré gick tidigare en bro eftersom hela tomten tidigare var omfluten av vatten, säger Sture Myrman. Fint förstås, men att ha fast mark att gå på ansågs mer praktiskt, så det fylldes igen redan innan första världskriget.

Ryssvillan i Forsvik - ett hus med spännande historia

REPORTAGE. Året var 1906 då den ryske oljemagnaten Meissner kunde presentera sin morgongåva till sin unga fru Ellevie från Forsvik - ett läckert sommarhus på en liten ö i hennes hemby.

Läs mer
VEGOPASTALYX. Wow vilken superrätt Sara Ask och Lisa Bjärbo skapat.

Cannelloni med trattisar och västerbottensost

MATInget för måndagar med bråttommat. Med har du lite tid för matlagning utlovas höga smaker. Och vego funkar ju också till helgen.

Läs mer
GENERATIONSBOENDE. – Det blir väldigt mycket företagsprat när man både jobbar och bor intill varandra, konstaterar Erik och pappa Jan-Erik Jungåker. Sambon Annika för sin del jobbar på annat håll och gillar känslan att komma hem efter jobbet. 

Hektisk tid närmar sig för Värmagården

REPORTAGE.  Nu står årets mest hektiska tid för dörren på Värmagården utanför Skultorp. Här är en av huvudnäringar julgransodling. – Hela vår säsong är över på ungefär två veckor, så då gäller det att allt fungerar, säger Erik Jungåker.

Läs mer
POSITIVT P&Aring; SEMESTERN. Den fria roamingen i Europa med möjlighet att hålla kontakten med nära och kära har medfört ökad semestertrivsel.

Fri roaming leder till nya trivsamma semestervanor

JUST NU. Nyligen slopades roamingavgifterna inom EU för alla svenska mobilkunder, en förändring som underlättar och förenklar utlandsvistelsen för många.

Läs mer
GENERATIONSBOENDE. Tre generationer Karlsson bor på hästgården i Tollered.

Generationsboende hos familjen Karlsson

REPORTAGE. I Tollered bor tre familjer familjen Karlsson på en gård som varit i släktens ägo sedan 1830. Inger och Sven Karlsson, två av deras döttrar och två av deras barnbarn huserar på gården tillsammans med hästar, hundar och katter.

Läs mer
TRIVS. – &Auml;r det soligt så finns det gott om underhållsjobb att ta tag i ute. Regnar det som idag sitter vi istället inne och myser, berättar Gunnar och Marita.

Från 240 kvadrat villa till 35 fot båt

REPORTAGE. Marita och Gunnar Andersson bytte boende - från 240 kvadratmeter villa till 35 fot båt sommartid och en bungalow i Thailand vintertid. – Det är så här vi vill ha det. Precis som thailändarna lever och trivs vi utan prylar, säger de.

Läs mer
K&Auml;R PLATS. – Runt detta rangliga favoritbord samlas familjen på mornarna, säger Josefin Spira som bor i huset med Kristoffer, Greta och Elsa. Foto Johan Annas, www.diprofoto.se

De njuter av sina nya projekt hemmavid

REPORTAGE.  Alldeles där i hagen vid den gamla eken hände det något. Josefin Spira såg plötsligt möjligheterna att bli med hus precis just där. Och så fick det bli. Fast det från början inte ens fanns en tomt där.

Läs mer
<span style=\

Vikaryd – med historiska vingslag på modern gård

REPORTAGE. Strax utanför Alingsås, vid sjön Mjörns strand, ligger Vikaryds egendom. Här driver familjen Dickson köttproduktion med nöt och lamm, jord- och skogsbruk. – Vi lever vår dröm, konstaterar Susanne och Peter Dickson.

Läs mer
<span>SJ&Auml;TTE F&Auml;RGTESTET. Folksams test av utomhusfärger genomförs under ledning av tekn. Dr Stefan Hjort. Testet år 2016-2018 omfattar 46 utomhusfärger. </span>

Tre husfärger underkända efter halva tiden

UTOMHUS. Nu är det halvtid i det stora oberoende test av utomhusfärgers kvalitet som görs 2016-2018. Och resultatet visar att två av de underkända färgerna redan efter ett år passerat gränsen för acceptabel mögelpåväxt, medan den tredje uppvisar sprickbildning och avflagning.

Läs mer



Mest lästa




Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE