Många tomtar blir det i Leifs verkstad


Ulf C Nilsson 2017-11-23

HOS SNIDAREN. Många timmar blir det för Leif i ”snickeboa” som han har inrett i källaren. – Här är det lugn och ro och att tälja är roligt, kommenterar han.

HOS SNIDAREN. Många timmar blir det för Leif i ”snickeboa” som han har inrett i källaren. – Här är det lugn och ro och att tälja är roligt, kommenterar han.REPORTAGE. De senaste 35 åren har Leif Green i Skara haft en lite udda hobbyverksamhet. Efter pensioneringen för några år sedan blommade den ut för fullt. Han täljer gubbar. Från senhösten är det tomtar som gäller.

Omkring hundra trägubbar om året tar form nere i Leif Greens källare i Skara.
– Jag sitter här i lugn och ro. Det är roligt att sitta och tälja och lyssna på radion, berättar han.

Tidigare bodde han i lägenhet och då bredde täljandet ut sig i köket.
– Men det gillade inte frugan, för det blev ju så skräpigt omkring mig. Men sedan köpte vi hus och nu sitter jag i källaren. Det är bra med ett rum som aldrig behöver städas.

Hur det började var mest en slump.
– Farsgubben höll på med sniderier, men det var ju hans grejor. Själv körde jag igång när jag flyttade hemifrån.

Leif blev med tiden byggnadsarbetare - ”betongare” närmare bestämt.
– Det sista jobbet innan jag blev ledig pensionär var Turning Torso i Malmö.

När sedan fritiden blev på heltid drog täljandet igång på allvar.


FIGURATIVT. Några få marknadsdagar om året är Leifs främsta kanal utåt. Julmarknaden på Dagsnäs hör till de bästa för hans del och han tycker det är roligt med kommentarerna från publiken.

FIGURATIVT. Några få marknadsdagar om året är Leifs främsta kanal utåt. Julmarknaden på Dagsnäs hör till de bästa för hans del och han tycker det är roligt med kommentarerna från publiken.Givetvis har Leif besökt ”Döderhultarns” museum och även hans snickarbod där figurerna kom till.

– Han är en stor inspirationskälla, men han täljde vårdslösare än jag. Fast han fick till karaktärerna på ansiktena väldigt bra ändå. Dessutom fick hans figurer alltid stora fötter så att de kunde stå av sig själva. Jag monterar alla på en träplatta och är noggrannare med detaljerna.

”Döderhultarn” tog 25 öre per figur.

– Så en del använde hans gubbar till ved när det knep. Det ångrar de säkert nu när de går för runt 25 000 kr styck.

Fast Leif Green är inte heller speciellt dyr. Sett till timpeng inbringar hans gubbar bara runt 20 kr i timmen.

– Men så gör jag heller inte det här för pengarna, utan för nöjet.


MILJÖER. Några kompletta miljöer hinner Leif också att skapa, som det här köket. En av de största är annars en komplett dansbana med musiker, dansande par och publik. Den skänkte han till Folkets Park i Skara - där den hamnade i en garderob. – Då ilsknade jag till, tog tillbaka den och skänkte den istället till Götene Folkets park där de tagit väl hand om den, berättar han.

MILJÖER. Några kompletta miljöer hinner Leif också att skapa, som det här köket. En av de största är annars en komplett dansbana med musiker, dansande par och publik. Den skänkte han till Folkets Park i Skara - där den hamnade i en garderob. – Då ilsknade jag till, tog tillbaka den och skänkte den istället till Götene Folkets park där de tagit väl hand om den, berättar han.Träet Leif använder är lind.

– Det är mjukt och bra, för det går att tälja både på längden och tvären utan problem. Björk och gran är mycket hårdare.

Sedan krävs det skarpa knivar också. Men det har blivit en del blodvite genom åren.

– En gång råkade jag skära av en sena i ett finger. Det blev ambulans till Skövde och vidare till Göteborg. Precis när det hade läkt var det dags igen. Men den gången åkte jag till Lidköping, för det var ju lite skämmigt att komma till sjukhuset i Skövde en gång till.

Sina gubbar säljer han mest på mässor. Julmarknaden på Dagsnäs är den bästa och då handlar det förstås huvudsakligen om tomtar i alla former.

Yrkeskategorier och lite ekivoka figurer - gärna med lite naket - är annars det som går bäst.

– Man måste ha lite humor i gubbarna. Då går de hem! summerar han.


UPPSKATTAT. En uppskattad modell är damen på dass och gubben som står runt knuten och passar på att lätta på trycket han också.
UPPSKATTAT. En uppskattad modell är damen på dass och gubben som står runt knuten och passar på att lätta på trycket han också.

I SIKTET. – Jägare är figurer som säljer bra, till exempel den här. Sämre är det med hantverksfigurer, de kan bli stående ett år och mer, berättar Leif.

I SIKTET. – Jägare är figurer som säljer bra, till exempel den här. Sämre är det med hantverksfigurer, de kan bli stående ett år och mer, berättar Leif.HANTVERK. – Det ska vara lite humor i gubbarna, som den här fågelskådaren till exempel, konstaterar Leif.

HANTVERK. – Det ska vara lite humor i gubbarna, som den här fågelskådaren till exempel, konstaterar Leif.
Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


EGET JULGODIS. Gör eget godis åt älsklingen och lägg det gärna i en leksak som utmanar och stimulerar.
EGET JULGODIS. Gör eget godis åt älsklingen och lägg det gärna i en leksak som utmanar och stimulerar.

Gör eget julgodis till hunden - här är recepten

JUST NUÄr vovven också sugen på julgodis. Superenkelt för husse eller matte att göra sitt eget. Så att hunden slipper lockas av farligheter som choklad.

Läs mer
Falbygdens ost i flödet t o m december


SVT. När tv:s ”Det sitter i väggarna” tog sig an Mikael och Elins jugendvilla togs bland annat en bok med husets historia fram. – Det var då vi fick veta att det var slaktaren Fritz Karlsson som hade byggt det. Hittehunden Julie delar deras intresse för historia.

"Slaktar-Augusts" hus återskapas steg för steg

REPORTAGE. Som barn brukade Mikael Hildingsson smyga runt ”spökhuset” på Ågatan i Stenstorp. När det för tio år sedan blev till salu gick han och sambon Elin Andersson på visningen, mest för att stilla nyfikenheten.

Läs mer
Unossons charkuteri i flödet


SKIPPA BANTNINGEN. Lite smalare ingredienser i julmaten plus en tabell som visar hur lång promenaden måste vara gör det lättare att hålla vikten i jul. Allt laddar du ner här nedan.

Laga lättare julmat - recepten laddar du ner här

MAT. 38 % av alla svenskar går upp minst 2 kg under julen och andra högtider. Undvik det genom att promenera och laga lättare julmat. Här laddar du ner Janssons lätta frestelse, magra köttbullar, saffranslax samt ytterligare 9 smala recept. Plus en "stegräknare".

Läs mer
VÄLRUSTAT. – Egentligen var väl det tänkt att huset skulle rivas för att ge plats för ett villaprojekt, men vi tyckte att det var värt att räddas, säger Carl-Johan och Margareta Lindholm.

Lång renovering gav drömboende

REPORTAGE. Efter bröllopsresan 1991 kunde Carl-Johan och Margareta Lindholm flytta in i sitt nyköpta gamla hus i Timmerdala. Men då hade renoveringen egentligen bara börjat. Det är först nu allt börjar bli klart. – Och allt utom el och värme har jag gjort själv. Det har gått åt några timmar, säger Carl-Johan.

Läs mer
Pianomäster i flödet t o m februari


NATURLIGA MATERIAL. Använd det enkla när du pyntar till advent. Och gör det avancerat.

Adventspynta med material från naturen

JUST NU. Nyaste idéerna på att fixa fint till jul kommer förstås från proffsen. Här några smakprov som visades på en inredningsmässa för att inspirera butikernas inköpare till nytänk. Något för dig?

Läs mer
HOS SNIDAREN. Många timmar blir det för Leif i ”snickeboa” som han har inrett i källaren. – Här är det lugn och ro och att tälja är roligt, kommenterar han.

Många tomtar blir det i Leifs verkstad

REPORTAGE. De senaste 35 åren har Leif Green i Skara haft en lite udda hobbyverksamhet. Efter pensioneringen för några år sedan blommade den ut för fullt. Han täljer gubbar. Från senhösten är det tomtar som gäller.

Läs mer
<span style=\

Nollgradigt och sträng kyla - så här funkar bildäcken

KÖRGLÄDJE. Varierande vinterförhållanden utsätter både bilen och däcken för tuffa prövningar. Rätt typ av vinterdäck och rätt däcktryck ökar säkerheten. Oavsett om det är milt vinterväder eller sträng kyla. Med hjälp av några enkla tips sparar du även en hel del bränsle och ökar körkomforten.

Läs mer
KYLSK&Aring;PSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.

Vänd kylskåpet upp och ner

MAT Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Det är 81 kg per person. Mycket, upp till 35 procent, slängs helt i onödan. Men mat blir också dålig i onödan bland annat för att vi förvarar den fel. Lösningen? Vänd kylskåpet upp och ned menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Läs mer
KREATIVT. Låt ungarna göra sin egen presentkalender.

Räkna ner med egenpysslad julkalender av recyclat

JUST NU. Härligt kreativt adventspyssel för stora och små. Här får du steg för steg lära dig att göra en egen presentkalender. Fyll den med choklad eller kanske små presenter till någon du tycker om.

Läs mer
LYX. Grönkålspaj med västerbottensost och valnötter. Godaste matpajen i vinter.

Testa Hannus goda grönkålspaj - helt oemotståndlig

MAT. Grönkål är höst- och vintermat med fin fräschör och vitaminer. Använd grönkål i sallader och i varm mat hela säsongen. Eller i en paj med västerbottensost. Den blir hur delikat som helst. Perfekt på en buffé.

Läs mer
MATBUDGET. Beräkningarna utgår från vad näringsriktig mat kostar per månad och person.

Så mycket kostar din mat varje månad

MAT. En familj på fyra spenderar cirka sex tusen kronor på livsmedel per månad om all mat lagas hemma utom lunch på vardagarna.

Läs mer
TINNAR & TORN. Kyrkobyggare Hallander tog sannolikt inspiration från stadsvillorna i Hjo när han 1887 byggde detta till sig själv. 1994 köpte Anita och Erik Boij drömhuset.

Läckande renoveringsobjekt blev drömkåken

REPORTAGE. När stadsborna Erik och Anita Boij köpte sitt gamla hus utanför Varola var de mentalt förberedda på att det kunde bli en mardröm. Taket läckte, huset var orenoverat sedan 50-talet och var snett och vint.

Läs mer
RYMLIGT. Lena och Joakim Därths hus smälter fint in i omgivningarna och att det är betydligt större under än ovan jord kan man inte ana utifrån.

Ljuset och utsikten avgjorde Lenas och Jockes val

REPORTAGE. En timmerstuga på 55 kvadratmeter och med 80 kvadratmeters källare blev oemotståndlig för Lena och Joakim Därth. Förklaringen? – Utsikten och ljuset! Redan vid första titten en gnistrande vit vinterdag med blå himmel visste vi att här ville vi bo! berättar de.

Läs mer
SJ&Auml;LVPARKERANDE BILAR. Parkering kommer snart att bli en helautomatiserad process som sparar tid och yta.

Nu kommer P-huset som parkerar bilen åt dig

KÖRGLÄDJE. Du kör in i P-huset och ställer bilen på en avlämningsplats. Sedan öppnar du din parkeringsapp och ber bilen att parkera sig och framför dina ögon åker den iväg och gör det.

Läs mer
RYSSHUSET. – Fram till husets entré gick tidigare en bro eftersom hela tomten tidigare var omfluten av vatten, säger Sture Myrman. Fint förstås, men att ha fast mark att gå på ansågs mer praktiskt, så det fylldes igen redan innan första världskriget.

Ryssvillan i Forsvik - ett hus med spännande historia

REPORTAGE. Året var 1906 då den ryske oljemagnaten Meissner kunde presentera sin morgongåva till sin unga fru Ellevie från Forsvik - ett läckert sommarhus på en liten ö i hennes hemby.

Läs mer
VEGOPASTALYX. Wow vilken superrätt Sara Ask och Lisa Bjärbo skapat.

Cannelloni med trattisar och västerbottensost

MATInget för måndagar med bråttommat. Med har du lite tid för matlagning utlovas höga smaker. Och vego funkar ju också till helgen.

Läs mer
GENERATIONSBOENDE. – Det blir väldigt mycket företagsprat när man både jobbar och bor intill varandra, konstaterar Erik och pappa Jan-Erik Jungåker. Sambon Annika för sin del jobbar på annat håll och gillar känslan att komma hem efter jobbet. 

Hektisk tid närmar sig för Värmagården

REPORTAGE.  Nu står årets mest hektiska tid för dörren på Värmagården utanför Skultorp. Här är en av huvudnäringar julgransodling. – Hela vår säsong är över på ungefär två veckor, så då gäller det att allt fungerar, säger Erik Jungåker.

Läs merMest lästa
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE