Nollgradigt eller sträng kyla - så här funkar bildäcken


Marie Pallhed 2017-11-07

<span style=\
VINTERTIPS. Välj bra däck och ge dem lite tid så ökar säkerhet och komfort.

KÖRGLÄDJE.  Varierande vinterförhållanden utsätter både bilen och däcken för tuffa prövningar. Rätt typ av vinterdäck och rätt däcktryck ökar säkerheten, oavsett om det är milt vinterväder eller sträng kyla. Med hjälp av några enkla tips sparar du även en hel del bränsle och ökar körkomforten.

Kylan gör vinterdäcken mer stela, vilket försämrar komforten. Men kylan sliter även på bilen, speciellt fjädrarna och stötdämparna.

- Slitstark konstruktion är utgångspunkten för ett bra vinterdäck. Vinterdäck av hög kvalitet har optimala gummiblandningar både på slitbanan och på däcksidorna.

- På så kallade lågprisdäck används syntetiska gummiblandningar som fungerar tillfredställande när temperaturen är högst ett par minusgrader, men inte alls lika bra när det blir kallare, anser 
Allan Ostrovskis, teknisk chef på Nokian Tyres.Kylan minskar däcktrycket

<span style=\

VINTERKOLL. För lågt däcktryck är vanligt på vintern. Det gör att bränsleförbrukningen ökar. Varje temperaturminskning på 10 grader minskar däcktrycket med cirka 0,1 bar.För lågt däcktryck är mycket vanligt och många bilförare vet inte att däcktrycket minskar i kylan. Är däcktrycket för lågt ökar bränsleförbrukningen och däcken slits betydligt mer.

− När däcktrycket kontrolleras i en varm hall glömmer man ofta att trycket minskar ute i kylan. Varje temperaturminskning på 10 grader minskar däcktrycket med cirka 0,1 bar, påminner Allan Ostrovskis.

Om du kollar däcktrycket inomhus på vintern så öka trycket till 0,2 bar mer än vad biltillverkare rekommenderar. 


Dubbat eller dubbfritt

BROMSTID. Skillnaden på bromssträckor mellan olika däcktyper är störst när temperaturen ligger vid noll grader. Vid inbromsning från 50 km/t är bromssträckan med dubbdäck 43 meter och 60 meter med nordiska dubbfria vinterdäck, visar tester som Nokian Tyres har gjort.
BROMSTID. Skillnaden på bromssträckor mellan olika däcktyper är störst när temperaturen ligger vid noll grader. Vid inbromsning från 50 km/t är bromssträckan med dubbdäck 43 meter och 60 meter med nordiska dubbfria vinterdäck, visar tester som Nokian Tyres har gjort.

Vid hård kyla finns det inga större skillnader på greppet mellan dubbdäck och dubbfria vinterdäck. Skillnaderna blir större när det är varmare.

Dubbdäck ger bäst grepp när temperaturen ligger mellan fem plusgrader och fem minusgrader. Då är risken med is på vägen stor.

− Vid cirka -20 grader ger dubbdäck och dubbfria vinterdäck lika bra grepp. Ibland har dubbfria vinterdäck till och med bättre grepp. Vid hård kyla är isen inte hal. Men vid noll grader finns det vatten på isen. Då ger dubbdäck bättre grepp på isen, säger Ostrovskis.

Mätningar av bromssträckorna visar att skillnaden mellan dubbdäck och dubbfria vinterdäck är som störst när temperaturen ligger vid noll grader.

Vid inbromsning från 50 km/t är bromssträckan med dubbdäck 43 meter och 60 meter med nordiska dubbfria vinterdäck. Bilen med dubbdäck stannar 17 meter, fyra billängder, tidigare än bilen med nordiska dubbfria vinterdäck.

Centraleuropeiska dubbfria vinterdäck har ännu längre bromssträcka. Bilen med dubbdäck stannar nästan åtta billängder tidigare än bilen med centraleuropeiska dubbfria vinterdäck.

Tester som Nokian Tyres har gjort visar att skillnaderna mellan bromssträckorna börjar minska när temperaturen sjunker ner till minus 8-10 grader.

Dubbdäck ger fortfarande den kortaste bromssträckan, men skillnaden till bilen med nordiska dubbfria vinterdäck är nu bara cirka en billängd och till bilen med centraleuropeiska vinterdäck cirka tre billängder.

 


Bränsleförbrukningen på vintern


Många bilförare tror att vinterdäcken ökar bilens bränsleförbrukning.

− I verklighet är det tvärtom. Generellt har vinterdäck lägre rullmotstånd än de flesta sommardäck, vilket gör att vinterdäcken inte ökar bränsleförbrukningen, säger Ostrovskis.

Däremot är det vanligt att vinterdäcken har för lågt lufttryck, vilket ökar bränsleförbrukningen. Dessutom ökar bränsleförbrukningen på vintern på grund av alla kallstarter.


Skifta däck regelbundet

SKIFTA. Dags att byta fram mot bak när framdäcken är över 2 millimeter mer slitna än bakdäcken.
SKIFTA. Dags att byta fram mot bak när framdäcken är över 2 millimeter mer slitna än bakdäcken.

På en framhjulsdriven bil slits framdäcken betydligt mer än bakdäcken. Framdäcken ska accelerera, bromsa och styra bilen, medan bakdäcken endast behöver bromsa.

Därför är det viktigt att kolla däckslitaget och med jämna mellanrum skifta däcken från fram till bak och tvärtom.

− När framdäcken är över 2 millimeter mer slitna än bakdäcken är det dags att skifta däcken, rekommenderar Ostrovskis.

På dubbdäck är det även viktigt att skifta däcken för att jämna ut dubbutsticket som brukar bli större på framdäcken.

 


Tipsa en vän     Skriv utDR&Ouml;MHUSET. Ett väl tilltaget vardagsrum med utsikt över nejden avgjorde saken. Här skulle Martin och Ulrika bo! Bottenvåningen, där var perfekt för ett litet möbelsnickeri.

DRÖMHUSET. Ett väl tilltaget vardagsrum med utsikt över nejden avgjorde saken. Här skulle Martin och Ulrika bo! Bottenvåningen, där var perfekt för ett litet möbelsnickeri.


De har sovrummet bredvid möbelverkstaden 

REPORTAGE. Nu är det snart 18 år sedan den tidigare lanthandeln i Äskekärr fick nytt liv. Då flyttade Martin Ericsson och Ulrika Grip in för att starta möbelsnickeri. – Huset var ju perfekt, med verkstadsyta på bottenvåning och bostad ovanpå, berättar de.

Läs mer
Falbygdens ost i flödet t o m december


TULPANFROSSA. Duka med tulpaner. Plocka fram dina skåpfynd och gör mindre buketter som bildar en helhet.

Ta makten över våren och frossa i tulpaner

INOMHUS. Nu börjar tulpanfrossan på riktigt. Idéer här!

Läs mer
Axel Spetz i flödet
SVT. När tv:s ”Det sitter i väggarna” tog sig an Mikael och Elins jugendvilla togs bland annat en bok med husets historia fram. – Det var då vi fick veta att det var slaktaren Fritz Karlsson som hade byggt det. Hittehunden Julie delar deras intresse för historia.

"Slaktar-Augusts" hus återskapas steg för steg

REPORTAGE. Som barn brukade Mikael Hildingsson smyga runt ”spökhuset” på Ågatan i Stenstorp. När det för tio år sedan blev till salu gick han och sambon Elin Andersson på visningen, mest för att stilla nyfikenheten.

Läs mer
V&Auml;LRUSTAT. – Egentligen var väl det tänkt att huset skulle rivas för att ge plats för ett villaprojekt, men vi tyckte att det var värt att räddas, säger Carl-Johan och Margareta Lindholm.

Lång renovering gav drömboende

REPORTAGE. Efter bröllopsresan 1991 kunde Carl-Johan och Margareta Lindholm flytta in i sitt nyköpta gamla hus i Timmerdala. Men då hade renoveringen egentligen bara börjat. Det är först nu allt börjar bli klart. – Och allt utom el och värme har jag gjort själv. Det har gått åt några timmar, säger Carl-Johan.

Läs mer
Marinservie Moholm i flödet t  o m 19 oktober


<span style=\

Nollgradigt och sträng kyla - så här funkar bildäcken

KÖRGLÄDJE. Varierande vinterförhållanden utsätter både bilen och däcken för tuffa prövningar. Rätt typ av vinterdäck och rätt däcktryck ökar säkerheten. Oavsett om det är milt vinterväder eller sträng kyla. Med hjälp av några enkla tips sparar du även en hel del bränsle och ökar körkomforten.

Läs mer
Villaägarna Skaraborg
KYLSK&Aring;PSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.

Vänd kylskåpet upp och ner

MAT Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Det är 81 kg per person. Mycket, upp till 35 procent, slängs helt i onödan. Men mat blir också dålig i onödan bland annat för att vi förvarar den fel. Lösningen? Vänd kylskåpet upp och ned menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Läs mer
LYX. Grönkålspaj med västerbottensost och valnötter. Godaste matpajen i vinter.

Testa Hannus goda grönkålspaj - helt oemotståndlig

MAT. Grönkål är höst- och vintermat med fin fräschör och vitaminer. Använd grönkål i sallader och i varm mat hela säsongen. Eller i en paj med västerbottensost. Den blir hur delikat som helst. Perfekt på en buffé.

Läs mer
MATBUDGET. Beräkningarna utgår från vad näringsriktig mat kostar per månad och person.

Så mycket kostar din mat varje månad

MAT. En familj på fyra spenderar cirka sex tusen kronor på livsmedel per månad om all mat lagas hemma utom lunch på vardagarna.

Läs mer
TINNAR & TORN. Kyrkobyggare Hallander tog sannolikt inspiration från stadsvillorna i Hjo när han 1887 byggde detta till sig själv. 1994 köpte Anita och Erik Boij drömhuset.

Läckande renoveringsobjekt blev drömkåken

REPORTAGE. När stadsborna Erik och Anita Boij köpte sitt gamla hus utanför Varola var de mentalt förberedda på att det kunde bli en mardröm. Taket läckte, huset var orenoverat sedan 50-talet och var snett och vint.

Läs mer
RYMLIGT. Lena och Joakim Därths hus smälter fint in i omgivningarna och att det är betydligt större under än ovan jord kan man inte ana utifrån.

Ljuset och utsikten avgjorde Lenas och Jockes val

REPORTAGE. En timmerstuga på 55 kvadratmeter och med 80 kvadratmeters källare blev oemotståndlig för Lena och Joakim Därth. Förklaringen? – Utsikten och ljuset! Redan vid första titten en gnistrande vit vinterdag med blå himmel visste vi att här ville vi bo! berättar de.

Läs mer
SJ&Auml;LVPARKERANDE BILAR. Parkering kommer snart att bli en helautomatiserad process som sparar tid och yta.

Nu kommer P-huset som parkerar bilen åt dig

KÖRGLÄDJE. Du kör in i P-huset och ställer bilen på en avlämningsplats. Sedan öppnar du din parkeringsapp och ber bilen att parkera sig och framför dina ögon åker den iväg och gör det.

Läs mer
RYSSHUSET. – Fram till husets entré gick tidigare en bro eftersom hela tomten tidigare var omfluten av vatten, säger Sture Myrman. Fint förstås, men att ha fast mark att gå på ansågs mer praktiskt, så det fylldes igen redan innan första världskriget.

Ryssvillan i Forsvik - ett hus med spännande historia

REPORTAGE. Året var 1906 då den ryske oljemagnaten Meissner kunde presentera sin morgongåva till sin unga fru Ellevie från Forsvik - ett läckert sommarhus på en liten ö i hennes hemby.

Läs mer
VEGOPASTALYX. Wow vilken superrätt Sara Ask och Lisa Bjärbo skapat.

Cannelloni med trattisar och västerbottensost

MATInget för måndagar med bråttommat. Med har du lite tid för matlagning utlovas höga smaker. Och vego funkar ju också till helgen.

Läs mer
GENERATIONSBOENDE. – Det blir väldigt mycket företagsprat när man både jobbar och bor intill varandra, konstaterar Erik och pappa Jan-Erik Jungåker. Sambon Annika för sin del jobbar på annat håll och gillar känslan att komma hem efter jobbet. 

Hektisk tid närmar sig för Värmagården

REPORTAGE.  Nu står årets mest hektiska tid för dörren på Värmagården utanför Skultorp. Här är en av huvudnäringar julgransodling. – Hela vår säsong är över på ungefär två veckor, så då gäller det att allt fungerar, säger Erik Jungåker.

Läs mer
GENERATIONSBOENDE. Tre generationer Karlsson bor på hästgården i Tollered.

Generationsboende hos familjen Karlsson

REPORTAGE. I Tollered bor tre familjer familjen Karlsson på en gård som varit i släktens ägo sedan 1830. Inger och Sven Karlsson, två av deras döttrar och två av deras barnbarn huserar på gården tillsammans med hästar, hundar och katter.

Läs mer
TRIVS. – &Auml;r det soligt så finns det gott om underhållsjobb att ta tag i ute. Regnar det som idag sitter vi istället inne och myser, berättar Gunnar och Marita.

Från 240 kvadrat villa till 35 fot båt

REPORTAGE. Marita och Gunnar Andersson bytte boende - från 240 kvadratmeter villa till 35 fot båt sommartid och en bungalow i Thailand vintertid. – Det är så här vi vill ha det. Precis som thailändarna lever och trivs vi utan prylar, säger de.

Läs mer
K&Auml;R PLATS. – Runt detta rangliga favoritbord samlas familjen på mornarna, säger Josefin Spira som bor i huset med Kristoffer, Greta och Elsa. Foto Johan Annas, www.diprofoto.se

De njuter av sina nya projekt hemmavid

REPORTAGE.  Alldeles där i hagen vid den gamla eken hände det något. Josefin Spira såg plötsligt möjligheterna att bli med hus precis just där. Och så fick det bli. Fast det från början inte ens fanns en tomt där.

Läs merMest lästa
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE