Bästa köttfria måndagsmaten - Böngryta Provencale


Marie Pallhed 2016-08-15

EGEN BÖNA. Det är enkelt att koka egna bönor. Lägg dem i blöt på morgonen, dra iväg och få något gjort på jobbet och koka bönorna på kvällen. Smidigt att frysa in och tinar blixtsnabbt under rinnande vatten. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.
EGEN BÖNA. Det är enkelt att koka egna bönor. Lägg dem i blöt på morgonen, dra iväg och få något gjort på jobbet och koka bönorna på kvällen. Smidigt att frysa in och tinar blixtsnabbt under rinnande vatten. Foto: Wolfgang Kleinschmidt.

MAT Köttfri måndag. Ja gärna. Men kruxet är att maten inte får ta lång tid att laga. Max 30 minuter. Här en god gryta från kreativa familjekocken - en av förespråkarna för mer grönt i vardagslivet - Sara Begner.


SNABBT. - På vardagarna när alla kommer hem från jobbet eller skolan och är både trötta och hungriga måste det gå fort, säger Sara Begner författare till boken Veckans favoriter.<br /><br /><br /><br /><br />
SNABBT. - På vardagarna när alla kommer hem från jobbet eller skolan och är både trötta och hungriga måste det gå fort, säger Sara Begner författare till boken Veckans favoriter.






Böngryta provencale

4 portioner
250 grader

2 msk olivolja
150 g fintärnad rotselleri (ca 2 dl)
500 g tärnad potatis
2 gula lökar i klyftor
2 pressade eller rivna vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ dl hackad timjan
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
1/4 tsk kajennpeppar
2 burkar blandade bönor (á 400 g)
½ pressad citron

Krutonger:
½ baguette
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Till servering:
250 g halverade cocktailtomater
plockade timjanblad

Hetta upp olja i en gryta. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg, ca 2 min. 

Tillsätt vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min. 

Tillsätt timjan, créme fraichen salt och kajennpeppar. 
Rör om och vänd försiktigt ner sköljda och avrunna bönor när grytan blivit riktigt varm. 

Smaka av med citronsaft. 

Skär baguetten i tärningar. Sprid ut dem på en plåt, ringla över olja och strö över flingsalt 

Rosta högt upp i ugnen ca 5 min.

Toppa grytan med krutonger, tomater och timjan vid servering. 

Receptet är hämtat ur boken Veckans Favoriter.