Bästa köttfria måndagsmaten - Böngryta Provencale
MAT Köttfri måndag. Ja gärna. Men kruxet är att maten inte får ta lång tid att laga. Max 30 minuter. Här en god gryta från kreativa familjekocken - en av förespråkarna för mer grönt i vardagslivet - Sara Begner.
Böngryta provencale
4 portioner
250 grader
2 msk olivolja
150 g fintärnad rotselleri (ca 2 dl)
500 g tärnad potatis
2 gula lökar i klyftor
2 pressade eller rivna vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ dl hackad timjan
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
1/4 tsk kajennpeppar
2 burkar blandade bönor (á 400 g)
½ pressad citron
Krutonger:
½ baguette
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Till servering:
250 g halverade cocktailtomater
plockade timjanblad
Hetta upp olja i en gryta. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg, ca 2 min.
Tillsätt vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min.
Tillsätt timjan, créme fraichen salt och kajennpeppar.
Rör om och vänd försiktigt ner sköljda och avrunna bönor när grytan blivit riktigt varm.
Smaka av med citronsaft.
Skär baguetten i tärningar. Sprid ut dem på en plåt, ringla över olja och strö över flingsalt
Rosta högt upp i ugnen ca 5 min.
Toppa grytan med krutonger, tomater och timjan vid servering.
Receptet är hämtat ur boken Veckans Favoriter.
4 portioner
250 grader
2 msk olivolja
150 g fintärnad rotselleri (ca 2 dl)
500 g tärnad potatis
2 gula lökar i klyftor
2 pressade eller rivna vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ dl hackad timjan
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
1/4 tsk kajennpeppar
2 burkar blandade bönor (á 400 g)
½ pressad citron
Krutonger:
½ baguette
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Till servering:
250 g halverade cocktailtomater
plockade timjanblad
Hetta upp olja i en gryta. Stek rotselleri, potatis, lök och vitlök utan att de får färg, ca 2 min.
Tillsätt vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min.
Tillsätt timjan, créme fraichen salt och kajennpeppar.
Rör om och vänd försiktigt ner sköljda och avrunna bönor när grytan blivit riktigt varm.
Smaka av med citronsaft.
Skär baguetten i tärningar. Sprid ut dem på en plåt, ringla över olja och strö över flingsalt
Rosta högt upp i ugnen ca 5 min.
Toppa grytan med krutonger, tomater och timjan vid servering.
Receptet är hämtat ur boken Veckans Favoriter.