Smaka på Skaraborg


Ulf C Nilsson 2016-06-25

MATTURISTA HEMMA. Ge dig ut i Skaraborgs vackra landskap och smaka dig fram bland det läckert närproducerade. Här gårdsentrén till Lilla Spännefalla.
MATTURISTA HEMMA. Ge dig ut i Skaraborgs vackra landskap och smaka dig fram bland det läckert närproducerade. Här gårdsentrén till Lilla Spännefalla.

REPORTAGE/Skaraborg. Varför bara titta på de fina trakterna när du turistar? Det går ju att smaka på dem också! Närproducerat är ju ett honnörsord bland konsumenter idag och att komma närmare än att handla av producenterna själva går ju inte. Samtidigt ger en historia och ett trevligt minne ytterligare en dimension till smakupplevelsen. Nedan hittar du några tips på hållpunkter under din nästa matsafari.



Kött

VÄLHÄNGDA BIFFAR. Köttdisken är alltid välfylld på Smakfullt i Istrum.

VÄLHÄNGDA BIFFAR. Köttdisken är alltid välfylld på Smakfullt i Istrum.



Närproducerat och välhängt kött finns att hitta hos många gårdsbutiker runt om i Skaraborg.

>> Utanför Eggby hittar vi Smakfullt i Istrum som har en välförsedd köttdisk som hämtar råvaror från gårdens stora tjuruppfödning. Café och klädbutik ingår också i konceptet där.

>> I Lilla Spännefallas gårdsbutik utanför Tibro handlar det bara om kött - från nöt, lamm, bison, älg, vildsvin… Färskt, rökt, torkat eller i form av prisbelönta korvar - utbudet är stort och här är öppet torsdag till lördag.

>> Uppe i Tiveden regerar sedan 1921 Tiveds lanthandel som är vida känd för sitt rökta fläsk. Den har bara stängt på söndagar. Förutom handelsbod finns där även en servering med husmanskost på menyn.

>> Åt det mer exotiska hållet drar Bisonfarmen i Gate som har öppet tisdag-söndag och, förutom gårdsbutik, även lockar med bisonsafari, minizoo, saloon.

>> Även Wrågården utanför Falköping har bisonsafari som aktivitet - eller älg. Paintball, fotbollsgolf och skyttesimulator är andra aktiviteter. Dock ingen gårdsbutik, men däremot finns restaurang.

>> I Åkatorp är det Bitterna Lamm & lakrits som gäller. Här finns gårdsbutik med lammkött, hemgjorda korvar, charkuterier, hemmagjord saft och sylter samt skinn och hemslöjd.

>> För den som föredrar fågel är Adelsåsens Kalkon vid Stora Levene ett tips. Här är det närproducerat hela vägen från kläckning till chark, fast det gäller att tänka på att butiken bara är öppen på fredagar och några timmar runt lunch på lördagar. Men väl där finns ett 30-tal olika produkter med kalkon som gemensam nämnare att välja bland - marinerat, rökt, grillat eller färskt för att nämna några varianter.


Glass och Ost

GLASSGÅRDEN. Goda glassar är Mäjens signum. Foto Johanna Andersson.

GLASSGÅRDEN. Goda glassar är Mäjens signum. Foto Johanna Andersson.



>> Ryktet om Mäjens Glass & Maräng har spridit sig vida omkring och på gården Håle Stommen utanför Grästorp, nu mer känd som ”Glassgården”, är det numera öppet alla veckans dagar. Dit hittar dagligen minst ett par hundra fikasugna gäster för att smaka på utbudet.

>> Från början var det här en vanlig äggproducent, tills Märit bestämde sig för att vidareförädla ägg till maräng och glass och idag produceras även allt från skorpor till bröllopstårtor på gården. Men den stora magneten är fortfarande glassen som görs på gammaldags vis enligt egna recept från grunden - ”utan konstigheter”.

>> En ännu längre tradition som glassmakare har Österhagen Glass i Hjo. Råvarorna är givna: gräddglass på grädde, hallonsorbet med hallon eller yoghurtglass på yoghurt. Även här är allt naturligt, vilket vunnit så pass gehör att man efter midsommar flyttar sin servering till nya lokaler på Magasinsgatan i Hjo. Studiebesök för att prova på glasstillverkning själv är också något Österhagen nischat sig på.

>> Falbygdens Ost i Falköping är ohotad besöksetta bland länets ostälskare, men i andra änden av Skaraborg utmanar Sivans Ost som dock inte producerar själv, utan lagrar ostarna tills de är perfekta. Bergrummet blev ingen fullträff, så där finns nu bara café och ostförsäljning, öppet i juli och augusti tisdag till torsdag 14-20. Lättare att hitta är isbutiken vid Stora Torget i Vara som hålls öppen torsdag till lördag.

>> Är man sugen på ännu mer ost kan man styra kosan mot Ljung där landets minsta mejeriförening har sin verksamhet - Gäsene Mejeri. Där är butiken öppen måndag till fredag 9-17.

>> Litet, men naggande gott, är mejeriet Påverås Ost utanför Falköping. Där är specialiteten mjukostar baserade på färskmjölk från trakten.


Fisk

SPIKEN. Maltes fisk fixar matpaket åt kanalcyklister. 

SPIKEN. Maltes fisk fixar matpaket åt kanalcyklister. 



>> De fd fiskebodarna i Hjo hamn har en stadig ström av besökare hela sommaren.

>> Samma sak med fiskeläget Spiken på Kållandsö.

>> Betydligt mindre, men ändå välsorterad, inte minst på fisk från Vänern och Vättern är Mattias Fisk i Sjötorp. Rökt sik och vätternröding är paradnumren tillsammans med lax, gös och abborre från Vänern. Sonen i huset är en av Sjötorps två yrkesfiskare och hans specialitet är löjrom som han bärgar mycket av varje säsong.

>> Maltes Fisk förser också många kanalcyklister med välfyllda matpaket.

 


Grönt och Bröd och ännu mer

SAMLAT. Saluhallen i Falköping är en praktisk anhalt för den som inte hinner resa runt och shoppa direkt hos producenterna.
SAMLAT. Saluhallen i Falköping är en praktisk anhalt för den som inte hinner resa runt och shoppa direkt hos producenterna.

>> Hos Olivia Ekologisk odling och produktion i Bitterna utanför Vedum finns en liten fredagsöppen gårdsbutik där det går att bunkra lokalt producerad rapsolja i olika varianter, saft och bärdrycker - bland annat havtorn - och nybakat surdegsbröd. Honung samt fryst kött från granngårdarna finns också i sortimentet.

>> Knäck & Bräck är nu tillbaka på platsen där det en gång började i Östra Tunhem. Verksamheten har växt rejält, inte minst tack vare exportframgångarna, men det är fortfarande lokalt så det förslår.  Mjölet som används kommer från ekologiska odlare i Västergötland som specialiserat sig på gamla sädesslag. Egen butik finns i anslutning till bageriet och håller normalt öppet på vardagar.

>> Om tiden inte skulle räcka till så går det mesta att hitta exempelvis i Saluhallen i Falköping som samlar in produkter från ett femtiotal lokala producenter till sin butik vid Stora torget. Butiken är inspirerad av sin mindre förebild - ”Sveriges minsta saluhall” i Köttorp utanför Tidaholm. Att de här satsningarna blivit poppis märks inte minst på det höga betyg besökarna givit dem på deras Facebooksidor.


Hitta lokal mat på webben

VÄLSORTERAT. I Skaraborg finns många lokala gårdsbutiker. Här Lilla Spännefallas butik.
VÄLSORTERAT. I Skaraborg finns många lokala gårdsbutiker. Här Lilla Spännefallas butik.

Här ett urval av det stora utbud som finns:

www.lillaspannefalla.se
www.tivedshandel.se
www.gatebison.se
www.falbygdensost.se
www.sivansost.se
www.wragarden.se
www.akatorp.se
www.adelsasen.se
www.majensglass.se
www.osterhagenglass.se
www.gasenemejeri.se
www.maltesfisk.se
www.oliviaeko.se
www.knackobrack.se
www.paverasgardsmejeri.nu
www.smakfulltbutiken.se

På Facebook:
>> Smakfullt i Istrum
>> Saluhallen i Falköping
>> Saluhallen i Tidaholm


Tips på fler mål hittar du på www.lpiv.se - eller på den lokala turistbyrån.