Svenskdesignade möbler trendar som secondhand


Marie Pallhed 2017-02-26

FRÅN FÖRR. När Blocket summerar 2016 är det tydligt att svenskar föredrar svensk design i sina hem. Och det mest sökta möbelvarumärket av IKEA.
FRÅN FÖRR. När Blocket summerar 2016 är det tydligt att svenskar föredrar svensk design i sina hem. Och det mest sökta möbelvarumärket av IKEA.

INOMHUS. Svensk möbeldesign är populärt att recycla. Yngve Ekströms fåtölj Lamino och Nisse Strinnings hylla String är särskilt eftertraktade andrahandsfynd. Liksom möbler från Carl Malmsten och IKEA.

Det visar en 10-i-topp-lista på mest sökta design/varumärke som Blocket gjort baserat på 2016 års sökningar.

Nio av tio sökningar är svenska. Undantaget är danska Hay.

– Blockets statistik kan säga mycket om samtida trender i de svenska hemmen. Utifrån års-statistiken 2016 kan man utläsa att den skandinaviska estetiken som präglas av funktionalitet, en lågmäld färgpalett och naturnära materialval är fortsatt populär, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Hon fortsätter:

- Det är praktiska möbler som har ett stort andrahandsvärde och kan byta ägare gång efter annan. En del vet exakt vilken modell och formgivare de letar efter och sätter upp en bevakning för att sedan invänta rätt annons. 


Topp 10 mest sökta design/varumärken i möbelkategorin 2016



1. IKEA (olika modellnamn)

2. Lamino

3. String

4. Carl Malmsten

5. Englesson

6. Dux

7. Svenskt Tenn

8. Hay

9. Mio

10. Norrgavel


Mest eftersökt möbelslag




1. Soffa

2. Byrå

3. Skrivbord

4. Garderob

5. Skåp

6. Bäddsoffa

7. Fåtölj