Tre husfärger underkända efter halva tiden


Marie Pallhed 2020-01-23

<span>SJ&Auml;TTE F&Auml;RGTESTET. Folksams test av utomhusfärger genomförs under ledning av tekn. Dr Stefan Hjort. Testet år 2016-2018 omfattar 46 utomhusfärger. </span>
SJÄTTE FÄRGTESTET. Folksams test av utomhusfärger genomförs under ledning av tekn. Dr Stefan Hjort. Testet år 2016-2018 omfattar 46 utomhusfärger. 

UTOMHUS. Nu är det halvtid i det stora oberoende test av utomhusfärgers kvalitet som görs 2016-2018. Och resultatet visar att två av de underkända färgerna redan efter ett år passerat gränsen för acceptabel mögelpåväxt, medan den tredje uppvisar sprickbildning och avflagning.

Det är Folksam som genomför detta test av hur husfärger klarar sig i olika svenska klimat. 

– Generellt sett är våra villakunder djupt engagerade i testet och varje vår får vi massor av samtal från kunder som vill ha hjälp med att göra hållbara val av färg, både ur miljö- och kvalitetsperspektiv, säger Folksams chef för hållbarhet, Karin Stenmar.

Testresultatet gör att Folksam avråder från köp av färgsystem* där Nordsjö One, Bioni Perform och Tranemo Äkta Linoljefärg är färdigstrykningsfärger**.

(* Kombinationen av grundfärger och färdigstrykningsfärger avgör färgens egenskaper och livslängd. ** Det översta lagret färg i ett färgsystem.)


Färgsystem (nr)FärdigstrykningsfärgProblem
Akzo-Nobel industrigrund (4)Nordsjö OneMögelpåväxt 1
Bioni Perform (28)Bioni PerformMögelpåväxt 2
Tranemo Äkta Linoljefärg (44)*Tranemo Äkta LinoljefärgSprickbildning och avflagning 3


1.  Stora problem på panelerna i Alnarp

2.  Stora problem på panelerna i Borås och Uppsala

3.  Stora problem på panelerna i Vindeln. Panelerna lutade 45 grader mot syd, en faktor som påskyndar åldringen

– Att tre färger havererar redan efter halva testperioden är ett underbetyg för de berörda tillverkarna. Att måla om ett hus kostar mycket pengar. Väljer man undermålig färg blir det ännu dyrare, säger Karin Stenmar.

Det är för närvarande för tidigt att ge slutgiltig dom för testets resterande färger, men enligt Karin Stenmar bekräftar halvtidsavläsningen väsentligen resultaten från 2015 års färgtest.

– De färger vi rekommenderade 2015 är fortfarande de bästa köpen, säger hon.

Se resultatet från den undersökningen här>>