Törnrosahus väcktes till nytt liv


Ulf C Nilsson 2018-11-23

”ÅT RÄTT HÅLL”. En speciell sak med Åsebacken är att det beställdes ingång åt Varola-hållet och inte mot Skövde. – Vi har behållit den lösningen och uteplatsen här är härlig att äta frukost på varma sommarmorgnar, berättar Åke och Reidun Söderqvist.

”ÅT RÄTT HÅLL”. En speciell sak med Åsebacken är att det beställdes ingång åt Varola-hållet och inte mot Skövde. – Vi har behållit den lösningen och uteplatsen här är härlig att äta frukost på varma sommarmorgnar, berättar Åke och Reidun Söderqvist.REPORTAGE. I elva år stod gården Åsebacken utanför Skövde övergiven och ouppvärmd, men fullt möblerad. Under sommaren 2016 fick den nya ägare och ett halvår senare var det inflyttningsklart.


Egentligen hade Reidun och Åke Söderqvist ingen tanke på att flytta från sitt renoverade och utbyggda torp i Öm. Men barnens klasskompisars föräldrar tipsade dem om ett intressant objekt - Åsebacken. Det stora huset hade stått och förfallit sedan den gamla ägarinnan blivit sjuk. Ingen hade pysslat om det stora vita huset på en höjd utanför Varola på många år, så det befann sig i en spiral av tilltagande förfall.

– Vi åkte och tittade på huset och gillade det.

Men när det blev budgivning fick de ge sig. 60 hektar mark, mest skog, lockade traktens bönder och det blev också en av dessa som vann kampen.

– Så vi hade gett upp tanken då han ringde. Det var ju bara marken som han var intresserad av och vi var väl intresserade av huset…?

Följ med hem till dem i nya numret av Gård & Villa. Finns på sidorna 7 och 8 i magasinet som delas ut gratis till 50 000 villaägare i Skaraborg >>