Gammaldags lantliv i stadsmiljön


Ulf C Nilsson 2020-06-17

ODLARE. Ute i glasverandan har Anders Wolmar ett sommarkök och här är den perfekta platsen för att pyssla med frön och späda plantor. 

ODLARE. Ute i glasverandan har Anders Wolmar ett sommarkök och här är den perfekta platsen för att pyssla med frön och späda plantor.

 REPORTAGE. På Billingekanten i Skövde har något av ett gammaldags bondesamhälle vuxit fram. – Vi har en fantastisk grannsämja, berättar Anders Wolmar som avslutade sin reklamkarriär och blev fritidsodlare på heltid.

Egentligen hette den lilla bondgården Noltorp från början - runt 1850 - men är numera bara ett gatunummer på Åsenvägen. Idag är den gamla bondgårdsmiljön här den enda helt bevarade i Skövde, komplett med brygghus, loge och ladugård.

– Förr gick gårdens kor och betade i hagarna häromkring, men den sista kon försvann 1961.

Och när sista bonden dog var hela gården på väg till allmänna arvsfonden innan några avlägsna släktingar dök upp. Då hade den stått obebodd i tolv år och var helt förfallen. Tomtmarken har däremot med tiden ökat i värde.

– Men när det stod klart att kommunen krävde att den gamla ursprungliga gårdsmiljön skulle bevaras så blev det bara jag kvar bland budgivarna, minns Anders.

Följ med till bondgården Noltorp och se dess makalösa förvandling i nya numret av Gård & Villa. Finns på sidorna 8 och 9 i magasinet som också delas ut gratis till 50 000 villaägare i Skaraborg.