Så här fixar du ett nytt kök utan att riva ut stommar och luckor


Annonssida 2020-09-29

NYRENOVERAT KÖK.  – Det är en väldigt stor skillnad på kostnaden för ett nytt kök och för ett som är ytskiktsrenoverat. Men känslan blir ändå att köket är nytt, säger Erik Österplan på Tibro Colorama som precis fixat till sitt eget kök tillsammans med sambon Elise Stjärnås.

NYRENOVERAT KÖK.  – Det är en väldigt stor skillnad på kostnaden för ett nytt kök och för ett som är ytskiktsrenoverat. Men känslan blir ändå att köket är nytt, säger Erik Österplan på Tibro Colorama som precis fixat till sitt eget kök tillsammans med sambon Elise Stjärnås.INOMHUS. Sugen på att göra om köket? Ta då tag i ytskikten istället för att köpa allt nytt. Dels blir det mycket billigare, dels mer personligt inrett. – Du kan enkelt renovera upp köket själv med färg, tapeter och golv. Resultatet brukar bli ett kök med nykänsla, säger Erik Österplan på Colorama i Tibro.

Och faktum är att det inte alls är särskilt svårt att renovera själv. Erik igen:
– Luckor och stommar rollar du. Populärt just nu är att ha samma nyans på allt och fräscha till med nya beslag. Den mest efterfrågade färgen just nu är grått i olika nyanser. Men också köksinredning i blått och grönt kommer alltmer.

Behöver du göra något åt kaklet så finns det olika alternativ.
– Du kan självklart kakla om, eller be oss på Colorama i Tibro att göra jobbet. Eller också målar du kaklet med en bra häftgrund plus snickerifärg. Det blir en snygg helhetseffekt när också fogarna får samma nyans, säger Erik och fortsätter:

– Men det finns också skivor som man limmar upp direkt på kaklet. I butiken har vi bland annat tunna naturstenbelagda skivor som är en lika smart som snygg renoveringsprodukt.

Bänkskivan hör också till det som absolut måste ses över vid en köksrenovering. 
– Ett byte av bänkskiva är många gånger helt nödvändigt och vill man ha hjälp med montering fixar vi det också. Har du trä i bänkskivan kan du fräscha upp den genom att betsa den i en ny nyans och sedan lacka ytan.


FÖRE. Så här såg köket ut innan Eirk och Elise renoverade det.
FÖRE. Så här såg köket ut innan Eirk och Elise renoverade det.

På Tibro i Colorama jobbar 4 personer i butiken och 10 personer med renovering på plats ute hos kunderna. Sommaren har som vanligt varit fylld av aktivitet, i år kanske mer än någonsin.
– Det finns ett stort intresse av att renovera och vi kan hjälpa till med allt från inredningskonsultation på plats hemma hos dig till att renovera badrum, sätta upp tapeter, måla bygga om och kakla.


<br /><span style=\


”Nytt kök med liten insats”
Till kökets ytskikt hör också tak och golv.
– När allt annat blir fräscht bör du också måla tak och foder. De kan annars se gula åt i tonen. Och när det gäller golv så är vinylklickgolv i kök riktigt bra. De är superenkla att lägga, kräver knappt några verktyg, och de fungerar så bra i kök. Dessutom komfortabla att gå på, lättskötta och snygga.

I dagarna har säsongens nya tapeter börjat landa i butiken och fler är på ingång.
– Många nyheter handlar om varma, jordnära toner i gränslandet mellan grått och beige. Men det finns också nya tapeter med riktigt klara färger. Och i kök är det ganska vanligt att man målar in köksväggen i samma nyans som luckor och stommar.

En renovering av köket behöver inte kosta skjortan. För 10 000 till 15 000 kronor och eget arbete händer det massor i ett normalstort kök.
– Jämfört med att byta ut allt får du mycket effekt för pengarna. Köket kommer ju att kännas helt nytt, avslutar Erik Österplan på Colorama i Tibro.