Hit går pengarna från biljettförsäljningen på Gård & Villa-mässan


2021-10-16

DIN BILJETT GÖR SKILLNAD! Med gåvor som den som huset får av skaraborgare som köper biljetter till Gård & Villa-mässan sätter Kvinnohuset Tranan guldkant på tillvaron för sina boende. Med särskilt fokus på barnen.
DIN BILJETT GÖR SKILLNAD! Med gåvor som den som huset får av skaraborgare som köper biljetter till Gård & Villa-mässan sätter Kvinnohuset Tranan guldkant på tillvaron för sina boende. Med särskilt fokus på barnen.

REPORTAGE. Vi skaraborgare har på Gård & Villa-mässan en unik chans när vi får träffas igen att gemensamt samla in pengar till något gott. Och vi i Gård & Villa-teamet vill uppmärksamma problemet med kvinnomisshandel och stödja kvinnojourernas arbete. Vi vill göra det lokalt och därför kommer intäkterna* från mässan att skänkas till Kvinnohuset Tranan i Skövde.


Det säger Uno Hufvudsson arrangör till Gård & Villa-mässan som arrangeras på Billingehov nästa helg den 23-24 oktober och som just nu är i färd med att sy ihop arrangemanget där närmare 50 lokala skaraborgsföretag medverkar.

Det uppskattas naturligtvis av Kvinnohuset Tranan som också kommer att medverka på mässan.  Huset tar emot boende från hela Skaraborg och erbjuder skyddat boende för kvinnor och barn. Gård & Villas Anita Johansson gjorde ett besök där för några veckor sedan. Här är hennes reportage.

TRAUMATISKT BAND. Leona, verksamhetschef på kvinnohuset Tranan visar här det traumatiska bandet där det finns många olika orsaker som påverkar ett beslut att ”bara” gå.
TRAUMATISKT BAND. Leona, verksamhetschef på kvinnohuset Tranan visar här det traumatiska bandet där det finns många olika orsaker som påverkar ett beslut att ”bara” gå.

Vi slår oss på bröstet och tycker vi är duktiga som tror att vi bor i ett av världens mest jämställda länder. Det är en sanning med modifikation, säger Leona verksamhetschef på kvinnohuset Tranan. Om det vore så, skulle våra kvinnohus inte behöva existera och inga kvinnor skulle behöva mista livet vid utövat våld i hemmet.

Vi har bestämt träff Leona och jag, för att prata om verksamheten på kvinnohuset Tranan. Upplägget är att slå en signal när jag är framme, för hämtning och slussning in till lokalerna. Detta för att inte i onödan avslöja platsen, helt förklarligt. Här bor flertalet kvinnor och barn i skydd undan misshandel i det egna hemmet.

Kvinnovåld är ett av våra största samhällsproblem som kostar oerhört mycket, såväl i personligt lidande som ekonomiskt. Stöd för misshandlade kvinnor har funnits under olika former sedan slutet av 70-talet i Sverige. Kvinnohuset Tranan har varit organiserade sedan 1991 och har i år funnits i 30 år. I dagsläget finns samverkansavtal, som innebär ekonomiskt stöd, från åtta av Skaraborgs 12 kommuner.

– Vår verksamhet består av tre olika delar. Vi erbjuder stöd, skydd och prevention. Stödet innebär kostnadsfri samtalsmottagning där man kan vara helt anonym, berättar Leona och fortsätter:

- På uppdrag av socialtjänsten erbjuder vi även skyddat boende. Och syftet med vårt arbete med prevention är att få våldet att upphöra på längre sikt genom exempelvis föreläsningar och information.

Hos Tranan finns åtta anställda i olika verksamhetsroller. Leona igen:

- En viktig del och en fantastisk resurs, är våra volontärer som arbetar ideellt. Vi har 10-15 aktiva som bland annat sköter vår jourtelefon, varje dag, hela året. Det går att nå oss i stort sett dygnet runt för att söka stöd.

Det vilar ett stort lugn över lokalerna som bjuder in till samkväm i trygg miljö. Gåvor i form av pengar eller andra saker är oerhört värdefullt för verksamheten. Många av möblerna är skänkta och möbler får också inhandlas fördelaktigt på ett stort möbelföretag på orten. Själva boenderummen är smakfullt inredda och rymmer plats för både kvinnorna och deras barn.

– Gåvorna sätter verkligen guldkant på tillvaron i vår verksamhet, säger Leona. Då kan vi göra det där lilla extra som betyder så mycket, exempelvis fredagsmys, lovaktiviteter för barn så de också har något att berätta om för klasskompisarna när de kommer tillbaka efter loven, frisörbesök för kvinnor, gymkort, kläder, etc.

En trappa ner finns ett stort härligt inbjudande lekrum för de minsta barnen. Här kan man slänga sig i ett boll-hav och åka rutschkana. Alldeles i närheten finns också samtalsrum som används vid samtalen med barn.


KÄNSLODOCKOR. För att hjälpa barnen att bearbeta sina känslor över vad de har varit med tar kvinnohuset hjälp av bl.a. dessa dockor med olika känslouttryck.
KÄNSLODOCKOR. För att hjälpa barnen att bearbeta sina känslor över vad de har varit med tar kvinnohuset hjälp av bl.a. dessa dockor med olika känslouttryck.

– Barn behöver också bearbeta vad det varit med om vid våld i hemmet. Vi jobbar mycket med känslokort och känslodockor för att göra det lättare för barnet att beskriva sin egen känsla, som kan vara svårt att sätta ord på. Alla barn är olika och vissa har svårt att berätta medan det hos andra rinner ur dem som vatten, säger Leona och fortsätter:

– Barnen bär också ofta på skamkänslor och vill vara lojal mot förövaren. Men de behöver få veta att det aldrig är deras fel om det brukas våld därhemma.

Efter vårt samtal med information tänker jag att kvinnovåld i vårt samhälle borde vara ett ickeproblem i modern tid. Och som ett steg i rätt riktning har regeringen för första gången någonsin nyligen lagt fram en satsning med permanenta pengar, för att stoppa mäns våld mot kvinnor.

– Alla i vårt samhälle har ett stort ansvar. Ta på dig glasögonen för att verkligen se. Och fråga om du misstänker om någon blir utsatt för våld. Det är jätteviktigt och kan verkligen rädda liv. Man ska inte vara rädd för att ”lägga sig i”, säger Leona och tillägger:

- Vad är värst? Att inte oros-anmäla och sedan få veta att man hade rätt? Eller att oros-anmäla och sedan ha fel?

Innan jag sedan släpps ut genom den låsta dörren för att åka vidare framför de alla ett stort tack för att Gård & Villa har valt att skänka sina biljettintäkter från mässan till verksamheten.
Så genom att köpa en biljett till Gård & Villa-mässan, hjälper du till att stödja kvinnohuset Tranans verksamhet. 

Just du kan göra skillnad!

Entréavgiften till Gård & Villa-mässan är 70: - vid förköp på ticketmaster - biljetter här - eller hos Next Skövde Turistcenter. Och 100: - vid entrén under mässdagen.

Hur stor summa som skänks till Kvinnohuset Tranan kommer att redovisas offentligt efter mässan.

Mässan äger rum den 23-24 oktober i Billingehov Skövde.