Grilla smores i vinter: 3 versioner av grillfikan du måste prova


2022-02-17

<span>GRILLFIKA. Samla vännerna för grillmys utomhus med läcker fika. </span>
GRILLFIKA. Samla vännerna för grillmys utomhus med läcker fika. 

MAT. På vintern är det extra härligt att unna sig mumsigt grillade smores under en fikapaus i skogen eller ute i snön. Smores är en förkortning av “some more” vilket är en beskrivning av känslan du får när du äter dessa godingar, du vill bara ha mer och mer. Här tre olika sätt att tillaga smores; Det traditionella sättet, en lite lyxigare version med oreos samt en med smördeg för frasiga marshmallow-choklad-minipajer.


Traditionella smores

Traditionella smores
Traditionella smores

Så gör du: 
 
1. Innan grillningen förbereder du först med att lägga fram en chokladbit var på två kex som du har nära till hands.

2. Grilla marshmallows på spett tills de fått fin gyllenbrun färg. Det tar ett par minuter innan de får en fin rostad yta.

3. Dra sedan av marshmallowsen från grillspetten med fingrarna och placera mellan de två kexen, värmen från marshmallowsen smälter chokladen och får kexen att fastna ihop. Mums!

Smores i oreokex

Smores i oreokex
Smores i oreokex

Höj nivån på dina grillade smores genom att använda dig av oreokex istället för vanliga kex! Du kan välja att lägga choklad i dessa smores eller bara använda fyllningen som redan finns i oreos. Tänk på att separera oreokexen med hjälp av en bredare kniv, så de inte går sönder när de delas. Fyllningen i oreokex höjer smaken på dina smores och är dessutom en snygg och estetiskt tilltalande efterrätt som ger en lyxigare känsla till fikan.

Smores på grillen i smördeg

Med smördeg skapar du små grillade pajer fyllda av smält choklad och fluffigt grillade marshmallows. Dessa kan enkelt förberedas innan och tas med ut för utomhusgrillning i skogen.
Med smördeg skapar du små grillade pajer fyllda av smält choklad och fluffigt grillade marshmallows. Dessa kan enkelt förberedas innan och tas med ut för utomhusgrillning i skogen.

Så gör du:

1. Placera choklad, kex och marshmallows mellan två plattor smördeg, vik in kanterna så att innehållet täcks. Stick små hål med en gaffel på degen innan du penslar lätt med olja så att de inte fastnar på grillgallret. Täck i plastfolie en och en om du ska ta med dem ut.

2. Om du grillar på gasolgrill sätter du på grillen och höjer värmen till ca 200 grader, grilla i 5-10 minuter med stängt lock. Vänd smördegspaketet när det fått färg så båda sidor blir färdiggräddade.

3. Om du grillar på kolgrill ska du även se till att vända pajerna så att båda sidorna får grillyta.
4. När de ser klara ut, ta av dem och servera nästan direkt för att verkligen njuta av de smälta marshmallowsen och chokladen i härlig kombination med den frasiga smördegen.

Källa: bluegaz.se