Två högt flygande drömmar blev verklighet


Anita Johansson 2022-03-05

1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa "Arvid skidar för Musikhjälpen". I december igen har han planer på att starta en ny insamlingsbössa.

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!


Arvids föräldrar tyckte det var en jättefin idé att starta en insamlingsbössa men tyckte att han kunde göra något aktivt med sin insamling. Förslaget var att för varje kilometer av skidåkning som Arvid gjorde skulle de skänka 100 kr. För Arvids del blev det hela 2 mil på skidorna i spåret på Billingen.

Hans bössa som döptes till ”Arvid skidar för Musikhjälpen” upptäcktes av Musikhjälpens produktionsteam och han bjöds bland annat in till en tv-sändning som gick live. Efter det exploderade intresset för bössan och mycket pengar började strömma in. Totalt skulle summan hamna på 1,5 miljon kronor.

- Vi är såklart jätteglada och stolta. Även om Arvid drömde om 1 miljon så trodde vi kanske lite mer realistiskt på att få ihop 5000 -10 000 kr, berättar pappa Anders och fortsätter:

-  Man räknar med att 100 kr hjälper ett barn så man kan säga att Arvid har hjälpt 15 000 barn från barnarbete. Jag tror det var därför det landade så fint för det blev ju ett barn som tog ansvar för andra barn. Det är lite maffigt!

FRÅN STAN TILL LANDET. - Vi lever ett helt annat liv på den här platsen, säger Anders.
FRÅN STAN TILL LANDET. - Vi lever ett helt annat liv på den här platsen, säger Anders.

Arvids ”bössa” med den stora insamlingen fick stor uppmärksamhet i media. I skolan tittade hela klassen på lilla aktuellt när Arvid var med. När jag frågar Arvid vad som var det bästa med alltihop, svarar han direkt utan tvekan: Att det blev så mycket pengar!

Även om det är en bit bort till 2022 års upplaga av Musikhjälpen under december månad, så har familjen siktet inställt på att starta en ny insamlingsbössa.

Förutom alla händelser kring Arvids insamling har familjen under ca 3 års tid haft fokus på att renovera sitt stora hus. Efter att ha levt i Göteborg under ett decennium bestämde de sig för att återvända till Skövde, som båda är bördiga ifrån. De kände att mycket hade hänt vad gäller utvecklingen av staden och att det var en tryggare miljö för barnen att växa upp i. Anders igen:

- Planen var att vi skulle hamna någonstans mellan Berg och Varnhem på andra sidan Billingen. Men vi hittade inget så vi köpte ett nyproducerat hus i Hentorp. Men vi kände oss lite trångbodda och tomterna i området var relativt små. Så det var helt enkelt inte vår grej. Men sen dök detta hus upp, ett gammalt hus från 1920.

SALONGEN. Här samlas man gärna i de sköna sittgrupperna med en kopp kaffe. Solen flödar in från söder.
SALONGEN. Här samlas man gärna i de sköna sittgrupperna med en kopp kaffe. Solen flödar in från söder.

Paret hade inte haft några tankar på att bosätta sig i Sjogerstad och visste knappt om att det existerade strax utanför Skultorp. Stället ligger vackert inbäddat i grönska och har en lång infartsväg fram till huset. På gården finns förutom boningshus även en gigantisk ladugård samt en mindre byggnad som är tänkt som framtida gäststuga. Tomten är stor och bjuder på härliga utelekar för barnen.

- Huset ligger rätt anonymt och är väl egentligen inget ställe man kan råka hamna på. Vi har visserligen en granne intill men det är bara bra för då är vi inte helt ensamma om det skulle hända något.

Paret tog hjälp av en projektledare som ansvarade för renoveringen av huset. Det var något de uppskattade då det skulle bli ett omfattande arbete. Även planritningen gjordes om övervåningen, där sovrum och ett helt nytt badrum planerades.

- Tack vare värdeökningen av vårt hus i Mölnlycke hade vi den ekonomiska möjligheten att låta en byggfirma ta hand om den stora delen av ombyggnationen. Bland annat fick fasaden fick bytas och taket likaså säger Anders och tillägger:

- Idag återstår bara renovering av husets fönster som vi vill behålla. Men vi har inte hittat någon som åtar sig det ännu. Vi tar tacksamt emot tips!


NYRENOVERAT. 
NYRENOVERAT.  Idag möts man av en generös ljus hall och en fantastisk trappa upp mot övervåningen. Huset badar i solljus hela dagen. Utsikten mot väst bjuder på en milsvid utsikt över berget Billingen,

Tovaberget och Borgundaberget. På övervåningens terrass kan man sitta ljumna sommarkvällar och njuta av solnedgången.

- Vi levde ett annat liv i centrala Göteborg med gångavstånd till restauranger och annat. Det var också nice! Men nu lever vi ett annat liv och vi älskar den här platsen säger Anders och fortsätter:

- Hade jag fått önska mig något så skulle det vara att jag var lite mer hantverkskunnig men jag lär mig hela tiden. Sara älskar att var ute i trädgården och här finns alltid något att göra, säger Anders och avslutar:

- Allting här ute, gör vi för vår egen skull.