Lasse blev granne med Hornborgasjön


Ulf C Nilsson 2022-10-22

ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

När Lasse Holgersson för sju år sedan letade nytt boende fick han tips om Bredegården i Bjällum som ursprungligen hette Sven Bengts-gården innan den inlemmades i grannfastigheten.

– Jag tog cykeln hit och när jag kom fram fick jag ställa den vid vägen och tränga mig fram bland snår och träd. Det var helt igenväxt här.

Mangårdsbyggnaden och ladugården från mitten på 1800-talet var rivna och borta. Kvar fanns ett förfallet torp som ursprungligen varit brygghus samt ett vedskjul. ”Perfekt” tänkte Lasse och slog till.

Från början var tanken att uppföra en mangårdsbyggnad på nytt.

– Men så kom jag att tänka på hur mycket jobb det hade varit att driva Mellomgården. Det var ju mitt konstnärskap jag ville lägga tid på, inte hus.

Men inledningsvis blev det mer grovjobb än konst. Träd fälldes, buskar röjdes och rötter grävdes upp, så att det åter blev en trädgård här. Det lilla torpet utsågs till bostad, så med hjälp av sin svåger grävde han upp det murkna golvet och sänkte det, så att det blev någorlunda ståhöjd inomhus.

Sedan rustades det upp till fungerande bostad med kök, bad och allt som hör till.

– Visserligen är det en liten boyta, men egentligen behöver man ju inte mer. I efterhand kan jag konstatera att det nog hade blivit enklare att helt sonika riva alltihop och bygga nytt, men här vid Hornborgasjön vet man aldrig om man får bygglov eller inte, så jag valde att inte chansa, säger Lasse.


LIKA STORA. Ateljén och bostaden, före detta vedbod respektive brygghus, är nästan jämnstora, en signal så god som någon om vad Lasse tycker är viktigt i tillvaron. Lasses hus var från början ett brygghus som hörde till den sedan många år rivna Sven Bengts-gården.

LIKA STORA. Ateljén och bostaden, före detta vedbod respektive brygghus, är nästan jämnstora, en signal så god som någon om vad Lasse tycker är viktigt i tillvaron. Lasses hus var från början ett brygghus som hörde till den sedan många år rivna Sven Bengts-gården.Vedskjulet, sannolikt byggt av restvirke från den gamla mangårdsbyggnaden, inreddes till en funktionell konstnärsateljé och där skapar Lasse idag sina verk - och barnböckerna om traktorn Plutt. I dagarna släpptes den femte boken i serien.

Hela den 3 500 kvadratmeter stora tomten är en happening i sig med oväntade pyntsaker som en rostig gammal racercykel, surfshop och badbrygga - fast det är ett par hundra meter ner till vattnet…

– Men det är mysigt att sitta här och äta lunch omringad av nyfikna kor.

Hela gården omgärdas av betesmarker där korna samsas med tranorna under säsong. Så det är ett liv nära naturen, precis som Lasse vill ha det.

Senaste projektet är att riva ut den gamla öppna spisen och istället installera en braskamin som värmekälla. Annars är det en luftvärmepump och golvvärme som svarar för behagligt inomhusklimat.

– Så nu har jag lagom mycket arbete med att fixa med trädgård och hus. Istället kan jag fokusera på konsten.

Att inte längre ha egen utställningshall som han hade tidigare, tycker han också är en fördel.

– För jag tycker det är rätt skoj att istället åka ut och visa mina grejor.

Ofta handlar det om olika bilmotiv. En nisch Lasse mutat in är målningar av favoritbilar eller -traktorer som ägarna vill ha avbildade. Några exempel hittar man på hans hemsida artbyholgers.se. På Lasses egen önskelista står nu ett eget garage på första plats.