Torp med två rum och kök blev modern villa


Ulf C Nilsson 2022-11-19

HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Idag begriper Åke inte riktigt hur han orkade, men kreativiteten flödade och gav energi till att skapa och genomföra egna lösningar:

Lågt i tak? Ja men då plockar man fram motorsågen, sågar av huset och flyttar upp överdelen en halvmeter!

Dålig planlösning? Då slår man bara ut några väggar och gör om.

Trappan till övervåningen felplacerad? Plocka ner den i småbitar och bygg upp den på ett bättre ställe.

Och allt skedde medan familjen bodde i huset.

– Ja, jag och min fru Pia sov i ett uthus och barnen bädda vi ner i det som sedan blev bastun.FLEXIBILITET. Ombyggnadstiden var en tuff period. Här fixar Pia dagens lunch i ”köket” och barnen fick sängplatser i det som skulle bli bastu. Foto Åke Svensson.

FLEXIBILITET. Ombyggnadstiden var en tuff period. Här fixar Pia dagens lunch i ”köket” och barnen fick sängplatser i det som skulle bli bastu. Foto Åke Svensson.Köket stod utomhus under bar himmel och Pia möttes hela tiden av överraskningar. När hon kom hem från jobbet kunde till exempel taket vara bortplockat. Men hon hade själv bestämda idéer om hur saker och ting skulle se ut, så där var det bara för Åke att anpassa sig.

Själva huset i Sundsmarken på vägen ut mot Torsö kom på plats 1875 och 1943 var det dags för renovering. Då tillkom en ladugård för fyra kor. Den senare är förstås också ombyggd från grunden och rymmer numera Åkes kontor och musikstudion där de gamla kapellmästartagen från dansbandet Tommy Bergs numera får utlopp på hobbybasis. Flera av de gamla bandmedlemmarna spelar vidare på andra håll, bland annat i Barbados och Lasse Stefanz. Åke fokuserar idag mer på uppdrag som konstruktör inom områdena maskiner, plåt och svets. Husprojektet är däremot i hamn sedan flera år och eftersom så mycket av det gamla togs till vara är det idag helt rätt i tiden.

– Ibland märker vi inte ens att strömmen går. Vi tycker om att ha mycket levande ljus och vi värmer huset huvudsakligen med ved, berättar Pia.

INRETT MED SJÄL. Loppisfynd och antikviteter som harmonierar med huset finns lite överallt i Åkes och Pias hem.

INRETT MED SJÄL. Loppisfynd och antikviteter som harmonierar med huset finns lite överallt i Åkes och Pias hem.Hjärtat i hela huset är rörspisen, en så kallad fattigmanskakelugn, med hög verkningsgrad. Den renoverades och används hela tiden. Ved finns runt knuten.

– Och om pumpen skulle stanna kan vi ta vatten med hinkar direkt från brunnen. Vedspis har vi också och även jordkällare, så här klarar vi det mesta, summerar Åke.

Nästa renovering gjordes 1971 då Pias far fixade en tillbyggnad med både toalett och rinnande vatten. När Pia och Åke tog över valde de att göra om alltihop och dessutom addera en våning ovanpå så att huset fick två rum till. Tvättmaskinen flyttades ur badrummet till en egen miniavdelning och då blev det plats för rena spa-avdelningen med bastu, badkar och dusch.

Golvplankorna på övervåningen kommer dels från det gamla vardagsrummet, dels från den nedlagda Sparbanken i Töreboda.

– Jag fick dra ut ett par tusen småspikar som hållit golvskiktet ovanpå, men fick det billigt, berättar Åke.


CENTRAL VÄRME. Den gamla rörspisen värmer upp hela huset när den är igång - och det är den för det mesta när kylan ute kryper på. Frisen i ovankanten visar var innertaket fanns innan Åke höjde alltihop.
CENTRAL VÄRME. Den gamla rörspisen värmer upp hela huset när den är igång - och det är den för det mesta när kylan ute kryper på. Frisen i ovankanten visar var innertaket fanns innan Åke höjde alltihop.

Isoleringen i huset är den som blev över vid ett stort bygge i Tibro och normalt skulle ha körts till tippen om inte Åke upptäckt det innan. Det blev hans för en billig slant och på köpet fick han även 10 000 överblivna spikar.

– Fönstren kommer direkt från en tillverkare. Jag frågade om de hade någon returnerad felleverans av treglasfönster, men det kände de inte till. Men jag såg en dammig hög på en hylla och frågade om den. Där fanns precis vad jag ville ha och de själva hade glömt bort den, så det blev affär.

Storleken spelade ingen direkt roll eftersom det ju bara var att såga upp lagom stora hål i väggen för dem. Några som blev över kunde Åke sälja i sin tur.

– Så till slut kostade de mig 370 kronor styck. Byggskivor köpte jag från en annan fabrik där de normalt skrotade sådant som fått små skavanker. Priset blev under fyra kronor styck.I KAPELLMÄSTARTAGEN. När andan faller på kan Åke lätt samla ihop sitt gäng spelsugna ”gubbar” och dra några goa låtar.

I KAPELLMÄSTARTAGEN. När andan faller på kan Åke lätt samla ihop sitt gäng spelsugna ”gubbar” och dra några goa låtar.Så där höll det på under ett intensivt halvår 1986 och när allt, inklusive vitvaror i kök och tvättstuga, summerades stannade kostnaden på 150 000 kr. För ett helt hus. Dyraste posten var takpannorna.

– Jag tycker om att vi bevarat så mycket av det tidsenliga här i huset. Taklamporna med sina keramikkopplingar satt till exempel tidigare i ladugården, berättar Pia.

Givetvis tänds de med gamla bakelitkontakter. Och mycket av möblemanget är även det tidstypiskt med en hel del loppisfynd.

Resa behöver de heller inte göra eftersom de byggt ett eget ”Mallis” i ett soligt hörn av den stora trädgården, Fast sommartid blir mycket tid förstås spenderat i någon av båtarna - de har ju Vänern inom bekvämt räckhåll.

Hela novembermagasinet av Gård&Villa läser du via denna länk >>