Gör så här:
Värm ugnen till 225°. Lägg äpplena i en ugnsform och strö på kanelsocker.
Gör en smet av smör, socker och havregryn.
Bred smeten över äpplena. Grädda ca 30 minuter, tills ytan har fått fin färg.
Receptet fick vi från koket.se.
Mormors äppelkaka
Av: Elvy
2016-08-29 07:28
<B>Jag har köpt boken Fredriks fika skriven av bloggaren Fredrik Nylén. Testade detta recept i går. Smakade mums.
</B>
100 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl vispgrädde
2–3 äpplen
2 msk socker
0,5 msk kanel
1 msk rårörsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa en form på 22–24 cm i diameter.
Det går bra med en ugnssäker stekpanna också.
3. Vispa smör och socker så att det blir pösigt.
Rör ner ägget.
4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten.
5. Häll i grädden och rör snabbt ihop till en tjock
smet. Häll smeten i formen.
6. Skala, kärna ur och skiva äpplena och blanda
med socker och kanel.
7. Tryck ner äpplena till ungefär hälften i ett snyggt
mönster i smeten. Strö rårörsocker över hela
formen.
8. Grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. Känn
med en sticka innan du tar ut kakan. Stickan ska
kännas torr. Låt kakan svalna och servera som den
är eller med lite god vaniljsås.
<I>Redaktörens kommentar: Fredriks blogg hittar du här: http://tidningenhembakat.se/fredriks-fika/</I>
Ingredienser:
6 äpplen, skalade och skivade
0,5 dl strösocker
2 tsk kanel
Smet:
100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
3 dl havregryn
Gör så här:
Värm ugnen till 225°. Lägg äpplena i en ugnsform och strö på kanelsocker.
Gör en smet av smör, socker och havregryn.
Bred smeten över äpplena. Grädda ca 30 minuter, tills ytan har fått fin färg.
Receptet fick vi från koket.se.
</B>
100 g smör
2 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl vispgrädde
2–3 äpplen
2 msk socker
0,5 msk kanel
1 msk rårörsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa en form på 22–24 cm i diameter.
Det går bra med en ugnssäker stekpanna också.
3. Vispa smör och socker så att det blir pösigt.
Rör ner ägget.
4. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten.
5. Häll i grädden och rör snabbt ihop till en tjock
smet. Häll smeten i formen.
6. Skala, kärna ur och skiva äpplena och blanda
med socker och kanel.
7. Tryck ner äpplena till ungefär hälften i ett snyggt
mönster i smeten. Strö rårörsocker över hela
formen.
8. Grädda mitt i ugnen i 35–40 minuter. Känn
med en sticka innan du tar ut kakan. Stickan ska
kännas torr. Låt kakan svalna och servera som den
är eller med lite god vaniljsås.
<I>Redaktörens kommentar: Fredriks blogg hittar du här: http://tidningenhembakat.se/fredriks-fika/</I>