Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Bygglov eller inte - Villaägarna har svaren


Marie Pallhed 2016-04-21

REGLER. Bygglov, bygganmälan, grannens tillstånd - här är reglerna som gäller.
REGLER. Bygglov, bygganmälan, grannens tillstånd - här är reglerna som gäller.

VILLAÄGARNA/Skaraborg. Attefallshus, friggebod, altan och pool – hur vet du om du behöver bygglov för sommarens projekt? Kolla denna lista.

>> Avstånd till grannen


Grundregeln för det bygglovsfria paketet är att du får bygga på ett avstånd av minst 4,5 meter från tomtgränsen mot din granne. Du kan få bygga närmare gränsen mot grannen, om denne godkänner det. Ett gott råd är att be om ett skriftligt godkännande. Enligt praxis från tidigare rättsfall behöver du däremot alltid bygglov för att bygga närmare än 4,5 meter från allmän plats och kommunal mark.


>> Bygganmälan


För vissa bygglovsbefriade åtgärder krävs att du gör en bygganmälan. En bygganmälan prövas enligt plan- och bygglagen men påverkas inte av restriktioner i detaljplanen.


>> Attefallshus


Du får uppföra en fristående byggnad i närheten av bostadshuset som är avsedd antingen som komplementbyggnad eller som bostad. Byggnaden får vara max 25 kvadratmeter stor och nockhöjden får vara 4 meter. Avståndet måste vara minst 4,5 meter till tomtgräns om inte berörda grannar medger ett kortare avstånd. Byggnaden är bygglovsbefriad men kräver bygganmälan.


>> Tillbyggnader


Du får utan bygglov göra högst en tillbyggnad, som inte har större bruttoarea än 15 kvadratmeter, på ett en- eller tvåbostadshus. Tillbyggnadens taknockshöjd får inte överstiga bostadshusets och får inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter utan grannes medgivande. Du får inte göra en tillbyggnad på ett Attefallshus. Åtgärden kräver bygganmälan.

Du får även bygga högst två takkupor på ett bostadshus som saknar takkupor eller ytterligare en takkupa på ett bostadshus som har en takkupa. Takkuporna får uppta högst halva takfallet (takets längd från nock till nock) och inte innebära något ingrepp i den bärande konstruktionen. Åtgärden kräver bygganmälan.


>> Inreda ytterligare bostad


I ett enbostadshus får du inreda ytterligare en bostad med bygganmälan. Bestämmelsen gäller inte för Attefallshus. Även om åtgärden vidtas närmare tomtgräns än 4,5 meter krävs inte något grannemedgivande.


>> Friggebod


Det spelar ingen roll om det är ett förråd, ett kontor eller ett lusthus du vill bygga, men det får vara max 15 kvadratmeter stort. Vill du bygga flera bodar går det bra, men tillsammans får de vara max 15 kvadratmeter. Höjden mellan mark och taknock får inte överstiga 3 meter, men huset kan se ut nästan hur som helst. Avståndet måste vara minst 4,5 meter till tomtgränsen.


>> Växthus


Ett växthus kan vara din "friggebod", förutsatt att du inte redan byggt någon annan bod eller att du vill ha ett växthus som är över 15 kvadratmeter.


>>  Tak


I anslutning till huset får du bygga ett skärmtak på upp till 15 kvadratmeter utan bygglov. Det kan vara ett enda stort skärmtak över en uteplats eller fördelat på flera olika tak som totalt är 15 kvadratmeter. Ett tak över entrén ingår alltså i de bygglovsfria kvadratmetrarna tak.

Tak som går utöver de 15 bygglovsfria kvadratmeterna kräver bygglov. Ett skärmtak ute i trädgården kräver alltså bygglov även om du inte har något tak över uteplatsen vid huset. Bor du i radhus, kan det vara så att alla tak kräver bygglov. Tak eller skydd som inte är stadigvarande kräver inte bygglov. Därför är det fritt fram för markiser, segeldukar och pergolor som är täckta av växter.


>> Uteplats eller altan


Uteplatser i marknivå kräver inte bygglov. Hur högt upp i luften altanen ska vara för att det ska krävas bygglov varierar mellan olika kommuner. Allmän praxis, baserat på tidigare rättsfall, är att altaner som är över 1,2 meter upp i luften kräver bygglov. Om altanen ger intryck av en volymökning så krävs enligt dessa rättsfall lov. Vissa kommuner tillåter 1,8 meter, så kontrollera vad som gäller i din kommun.


>> Pool


En pool kräver normalt inte bygglov, däremot finns det krav på ett säkert poolområde. Säkerhetskraven gäller från ett vattendjup på 20 centimeter. Läs mer om säkerhetskraven på Boverkets hemsida. Marklov kan behövas om du schaktar eller fyller så att markens höjdläge ändras avsevärt. Bygganmälan kan krävas om man ansluter poolen till det allmänna vatten- och avloppsnätet. Innan du börjar bygga din pool är det därför viktigt att kontakta byggnadsnämnden i din kommun och ta reda på vad som gäller i ditt fall.


>> Staket, plank och murar


Du får bygga ett plank som är max 1,8 meter högt och inhägnar en uteplats inom 3,6 meter från bostadshuset. Varken planket eller skärmtaket får vara närmare tomtgränsen än 4,5 meter utan grannes medgivande.

Enligt lagen behöver plank och murar bygglov. Tyvärr har lagen inte definierat exakt vad som är ett plank och en mur. Kommunerna har därför fått göra sina egna definitioner och har satt gränserna på lite olika sätt. I Stockholms kommun ser definitionerna ut så här:

Plank består till mindre än 50 procent av luft och de är bygglovsfria upp till 110 centimeter.

Staket
 består av mer än 50 procent av luft. Staket, och därmed även spaljéer, stängsel och liknande, är bygglovsfria. Din kommun kan ha en annan definition och en annan gräns.

En mur blir en mur när den är över 50 centimeter hög och då krävs bygglov. Det gäller både stödmurar och fristående murar. Den här gränsen är mer allmänt vedertagen bland kommuner än gränserna för plank, men kontrollera vad som gäller där du bor för att vara säker.


>> Häckar


Häckar är bygglovsfria och har höjdbegränsningar endast vid risk att skymma sikten för trafik. Häcken bör placeras så den kan skötas från din egen tomt om du inte enats om annat med grannen.


>> Vill du veta mer om bygglov?


Har du fler frågor? Ställ dem till våra experter. Kostnadsfritt för dig som är medlem >>


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






LÖNLÖST. Konsumentmakt utan resultat tröttar ut.
LÖNLÖST. Konsumentmakt utan resultat tröttar ut.

Tröttsamt att vara engagerad villaägare

VILLAÄGARNA/Skaraborg Att utöva konsumentmakt låter bättre än det är lätt att utöva. Eller utöva går väl men gör det någon skillnad? Det frågar sig Bjarne Pettersson villaägarnas ordförande i Skaraborg i sin krönika i nyaste Gård&Villa-magasinet.

Läs mer
SLÄPKÄRROR. På 6 orter i Skaraborg finns släpkärror att låna utan kostnad för Villaägarnas medlemmar.

Låna släpvagn gratis i Skaraborg om du är medlem

VILLAÄGARNA /Skaraborg. Har du skräp som behöver köras till tippen? Eller ett lass som ska iväg till någon någonstans?

Läs mer
FÖRENINGSLIV. Visst tar det tid. Men så mycket det ger tillbaka. Foto Monica Johnson.

Forma framtiden genom ett aktivt föreningsliv
- krönika av Bjarne Pettersson

VILLAÄGARNA/Skaraborg. Som ledare i Friluftsfrämjandet är man privilegierad. Tillsammans med en grupp barn, ungdomar eller vuxna upptäcker man äventyr efter äventyr. Gruppen utvecklas och tar till sig nya färdigheter. 

Läs mer
EN HÖJDARE. Att hoppa studsmatta hör sommaren till och är så himla roligt.

Studsmatta på gott och ont

VILLAÄGARNA/Skaraborg Studsmattor väcker känslor, vilka känslor beror lite på vem du frågar. Barn älskar i regel att hoppa studsmatta, föräldrar kan tycka att det är bra att barnen är utomhus och rör på sig, medan grannen kanske gnisslar tänder av irritation av allt stoj och stim. Oavsett vilken kategori du tillhör - studsmattorna tycks vara här för att stanna.

Läs mer
UNDER YTAN. Undermåliga byggskivor ger fuktproblem.

Se upp med byggskivorna som kan ge fuktskador

VILLAÄGARNA/Skaraborg. Villaägarna varnar för två typer av byggmaterial. Båda är frekvent använda och godkända av byggbranschen – trots att de visat sig vara fuktkänsliga och risken för mögel är överhängande.

Läs mer
REGLER. Bygglov, bygganmälan, grannens tillstånd - här är reglerna som gäller.

Bygglov eller inte - Villaägarna har svaren

VILLAÄGARNA/Skaraborg. Attefallshus, friggebod, altan och pool – hur vet du om du behöver bygglov för sommarens projekt? Kolla denna lista.

Läs mer



Mest lästa








Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE