Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Fri roaming leder till nya trivsamma semestervanor


Marie Pallhed 2017-07-28

POSITIVT PÅ SEMESTERN. Den fria roamingen i Europa med möjlighet att hålla kontakten med nära och kära har medfört ökad semestertrivsel.
POSITIVT PÅ SEMESTERN. Den fria roamingen i Europa med möjlighet att hålla kontakten med nära och kära har medfört ökad semestertrivsel.

JUST NU. Nyligen slopades roamingavgifterna inom EU för alla svenska mobilkunder, en förändring som underlättar och förenklar utlandsvistelsen för många.

I en ny undersökning med över 1 000 svenskar som har haft fri roaming i EU det senaste året uppger nästan åtta av tio att deras sociala liv på semestern har förändrats. 94 procent säger att det har påverkat semesterkvalitén.

– Det är tydligt att fri roaming utomlands påverkar semestern på ett positivt sätt. Vi kommer nog kunna förvänta oss ännu fler klassiska semesterbilder av flygplansvingar, ben på stranden och hotellfrukostar i våra instagramflöden framöver. Det glädjer oss också att uppkopplingen utomlands hjälper svenskarna att vara ännu mer avkopplade på semestern istället för tvärtom, säger Magnus Österholm, nätexpert på Telenor, undersökningens uppdragsgivare.

Nästan varannan person uppger känna sig mer avkopplad med vetskapen om att alltid kunna vara uppkopplad. Sex av tio svarar också att de nu har mer kontakt med nära och kära genom röst- eller videosamtal.

Det är även lättare att tillgodose sig det som finns att tillgå på semesterorten, vad gäller allt från karttjänster till att hitta de lokala smultronställena och de bästa restaurangerna. 81 procent tycker det är skönt att slippa leta efter wifi och 75 procent säger att de nu slipper oroa sig för höga mobilräkningar.

Men det finns också baksidor med fri surf. Ett fåtal anser nämligen att fri roaming inom EU påverkat semestern negativt. 3 procent känner sig mer stressade av att alltid vara uppkopplade och tillgängliga i utlandet. Drygt 4 procent anser att den ökade uppkopplingen gör det svårare att få kvalitetstid med medresenärerna och cirka 6 procent av de som varit på solsemester säger att de oftare fått solkräm, sand eller vatten på mobilen.


Här har surfen ökat mest - de sju mest populära surfländerna i Europa

<span>FRI ROAMING I EUROPA. Nu är det lättare att använda karttjänsterna på semestern och hitta de lokala smultronställena och de bästa restaurangerna.</span>
FRI ROAMING I EUROPA. Nu är det lättare att använda karttjänsterna på semestern och hitta de lokala smultronställena och de bästa restaurangerna.


>>
Cypern - 2563 %

>> Spanien - 1791 %

>> Grekland - 1635 %

>> Polen - 1353 %

>> Frankrike - 1294 %

>> Italien - 1267 %

>> Storbritannien - 1105 %



Undersökningen omfattar den del av svenska folket som sedan juni 2016 använt roaming inom EU utan extra kostnad (Telenors abonnemangsform Frihet). Undersökningen är genomförd av Nepa på uppdrag av Telenor under juni 2017 och har 1 009 respondenter som svarat via webbenkät.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






TR&Auml;DG&Aring;RDSLIV. Kliar det i dina gröna fingrar? Börja trädgårdssäsongen med att göra fler plantor av pelargonerna.
TRÄDGÅRDSLIV. Kliar det i dina gröna fingrar? Börja trädgårdssäsongen med att göra fler plantor av pelargonerna.

Börja trädgårdssäsongen nu -  ta sticklingar av pellisarna

UTOMHUSÄr dina pelargoner rangliga? Ser de lite halvtrötta ut? Klipp ner dem nu så blir de riktigt fina i sommar. Och passa på att klona pellisarna. Att ta sticklingar är hur enkelt som helst.

Läs mer
PREPPINGFR&Aring;GOR. Vem hämtar barnen på förskolan när telefonerna inte funkar? Var ses ni? Hur fixar ni middagen utan ström? Hur håller ni värmen? Hur går ni på toa? Hur få del av samhällsinformationen? Foto MSB.

JUST NU. Om strömmen går under en längre period kommer du inte att få vatten ur kranen, kunna laga mat eller ladda din mobil. Men det händer väl inte, eller?

Läs mer
EN CYKEL SEN? &Aring;tervinn dina värmeljuskoppar av aluminium men glöm inte att ta bort ljushållaren. Foto Fredrik Alpstedt, Flickr.

Återvinner du värmeljus och gör rätt fast ändå helt fel?

JUST NU. Att återvinna värmeljusens aluminiumkoppar är en riktig miljöhit. Trots deras litenhet. Men hiten blir stora förlusten miljömässigt om du missar att ta bort vekeshållaren i ljuskoppen. Då tror maskinsorteringen att koppen är av järn. Och så eldas koppen upp.

Läs mer
FRUKTFLUGOR. Nu är det högsäsong för de envisa bananflugorna. Men det finns knep att bli av med dem. Foto John Tann.

Så här vinner du fajten med bananflugorna

JUST NU. I näsan, på frukten, vid matlagningen – de små bananflugorna är irriterande. Och extremt svårfångade. Men det finns knep att bli av med dem.

Läs mer
RUSK. Höstregnet riskerar att orsaka översvämningar. Något som kan bli en dyr historia. Foto Anders Ekström Flickr.

Översvämning - så gäller hemförsäkringen

VILLAÄGARNA SKARABORG. Har du fått översvämning? Din villaförsäkring täcker de skador som uppstår vid översvämning. Men som vanligt när det gäller försäkringar finns det goda skäl att läsa villkoren. Det rådet ger Ronnie Svensson, skadeförebyggare på ett försäkringsbolag.

Läs mer



Mest lästa








Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE