Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Hit går pengarna från biljettförsäljningen på Gård & Villa-mässan


2021-10-16

DIN BILJETT GÖR SKILLNAD! Med gåvor som den som huset får av skaraborgare som köper biljetter till Gård & Villa-mässan sätter Kvinnohuset Tranan guldkant på tillvaron för sina boende. Med särskilt fokus på barnen.
DIN BILJETT GÖR SKILLNAD! Med gåvor som den som huset får av skaraborgare som köper biljetter till Gård & Villa-mässan sätter Kvinnohuset Tranan guldkant på tillvaron för sina boende. Med särskilt fokus på barnen.

REPORTAGE. Vi skaraborgare har på Gård & Villa-mässan en unik chans när vi får träffas igen att gemensamt samla in pengar till något gott. Och vi i Gård & Villa-teamet vill uppmärksamma problemet med kvinnomisshandel och stödja kvinnojourernas arbete. Vi vill göra det lokalt och därför kommer intäkterna* från mässan att skänkas till Kvinnohuset Tranan i Skövde.


Det säger Uno Hufvudsson arrangör till Gård & Villa-mässan som arrangeras på Billingehov nästa helg den 23-24 oktober och som just nu är i färd med att sy ihop arrangemanget där närmare 50 lokala skaraborgsföretag medverkar.

Det uppskattas naturligtvis av Kvinnohuset Tranan som också kommer att medverka på mässan.  Huset tar emot boende från hela Skaraborg och erbjuder skyddat boende för kvinnor och barn. Gård & Villas Anita Johansson gjorde ett besök där för några veckor sedan. Här är hennes reportage.

TRAUMATISKT BAND. Leona, verksamhetschef på kvinnohuset Tranan visar här det traumatiska bandet där det finns många olika orsaker som påverkar ett beslut att ”bara” gå.
TRAUMATISKT BAND. Leona, verksamhetschef på kvinnohuset Tranan visar här det traumatiska bandet där det finns många olika orsaker som påverkar ett beslut att ”bara” gå.

Vi slår oss på bröstet och tycker vi är duktiga som tror att vi bor i ett av världens mest jämställda länder. Det är en sanning med modifikation, säger Leona verksamhetschef på kvinnohuset Tranan. Om det vore så, skulle våra kvinnohus inte behöva existera och inga kvinnor skulle behöva mista livet vid utövat våld i hemmet.

Vi har bestämt träff Leona och jag, för att prata om verksamheten på kvinnohuset Tranan. Upplägget är att slå en signal när jag är framme, för hämtning och slussning in till lokalerna. Detta för att inte i onödan avslöja platsen, helt förklarligt. Här bor flertalet kvinnor och barn i skydd undan misshandel i det egna hemmet.

Kvinnovåld är ett av våra största samhällsproblem som kostar oerhört mycket, såväl i personligt lidande som ekonomiskt. Stöd för misshandlade kvinnor har funnits under olika former sedan slutet av 70-talet i Sverige. Kvinnohuset Tranan har varit organiserade sedan 1991 och har i år funnits i 30 år. I dagsläget finns samverkansavtal, som innebär ekonomiskt stöd, från åtta av Skaraborgs 12 kommuner.

– Vår verksamhet består av tre olika delar. Vi erbjuder stöd, skydd och prevention. Stödet innebär kostnadsfri samtalsmottagning där man kan vara helt anonym, berättar Leona och fortsätter:

- På uppdrag av socialtjänsten erbjuder vi även skyddat boende. Och syftet med vårt arbete med prevention är att få våldet att upphöra på längre sikt genom exempelvis föreläsningar och information.

Hos Tranan finns åtta anställda i olika verksamhetsroller. Leona igen:

- En viktig del och en fantastisk resurs, är våra volontärer som arbetar ideellt. Vi har 10-15 aktiva som bland annat sköter vår jourtelefon, varje dag, hela året. Det går att nå oss i stort sett dygnet runt för att söka stöd.

Det vilar ett stort lugn över lokalerna som bjuder in till samkväm i trygg miljö. Gåvor i form av pengar eller andra saker är oerhört värdefullt för verksamheten. Många av möblerna är skänkta och möbler får också inhandlas fördelaktigt på ett stort möbelföretag på orten. Själva boenderummen är smakfullt inredda och rymmer plats för både kvinnorna och deras barn.

– Gåvorna sätter verkligen guldkant på tillvaron i vår verksamhet, säger Leona. Då kan vi göra det där lilla extra som betyder så mycket, exempelvis fredagsmys, lovaktiviteter för barn så de också har något att berätta om för klasskompisarna när de kommer tillbaka efter loven, frisörbesök för kvinnor, gymkort, kläder, etc.

En trappa ner finns ett stort härligt inbjudande lekrum för de minsta barnen. Här kan man slänga sig i ett boll-hav och åka rutschkana. Alldeles i närheten finns också samtalsrum som används vid samtalen med barn.


KÄNSLODOCKOR. För att hjälpa barnen att bearbeta sina känslor över vad de har varit med tar kvinnohuset hjälp av bl.a. dessa dockor med olika känslouttryck.
KÄNSLODOCKOR. För att hjälpa barnen att bearbeta sina känslor över vad de har varit med tar kvinnohuset hjälp av bl.a. dessa dockor med olika känslouttryck.

– Barn behöver också bearbeta vad det varit med om vid våld i hemmet. Vi jobbar mycket med känslokort och känslodockor för att göra det lättare för barnet att beskriva sin egen känsla, som kan vara svårt att sätta ord på. Alla barn är olika och vissa har svårt att berätta medan det hos andra rinner ur dem som vatten, säger Leona och fortsätter:

– Barnen bär också ofta på skamkänslor och vill vara lojal mot förövaren. Men de behöver få veta att det aldrig är deras fel om det brukas våld därhemma.

Efter vårt samtal med information tänker jag att kvinnovåld i vårt samhälle borde vara ett ickeproblem i modern tid. Och som ett steg i rätt riktning har regeringen för första gången någonsin nyligen lagt fram en satsning med permanenta pengar, för att stoppa mäns våld mot kvinnor.

– Alla i vårt samhälle har ett stort ansvar. Ta på dig glasögonen för att verkligen se. Och fråga om du misstänker om någon blir utsatt för våld. Det är jätteviktigt och kan verkligen rädda liv. Man ska inte vara rädd för att ”lägga sig i”, säger Leona och tillägger:

- Vad är värst? Att inte oros-anmäla och sedan få veta att man hade rätt? Eller att oros-anmäla och sedan ha fel?

Innan jag sedan släpps ut genom den låsta dörren för att åka vidare framför de alla ett stort tack för att Gård & Villa har valt att skänka sina biljettintäkter från mässan till verksamheten.
Så genom att köpa en biljett till Gård & Villa-mässan, hjälper du till att stödja kvinnohuset Tranans verksamhet. 

Just du kan göra skillnad!

Entréavgiften till Gård & Villa-mässan är 70: - vid förköp på ticketmaster - biljetter här - eller hos Next Skövde Turistcenter. Och 100: - vid entrén under mässdagen.

Hur stor summa som skänks till Kvinnohuset Tranan kommer att redovisas offentligt efter mässan.

Mässan äger rum den 23-24 oktober i Billingehov Skövde.


Tipsa en vn Skriv ut



BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .

BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .


De tog ett helhetsgrepp för ”sista huset”

REPORTAGE. När Arne och Ewa Winberg började känna att deras tidigare hus - på 600 kvadratmeter och med 72 000 kvadratmeter park och betesmark - började bli mesta laget att sköta själva bestämde de sig för att återvända till Arnes gamla hemkvarter i Skara. Nu blev det ett hus som de kan bo kvar länge i och som ändå har plats för barn och barnbarn.

Läs mer
DERAS HUS. – Direkt när vi klev in genom dörren kände vi att ”Det här huset vill vi ha!”. Så blev det också till slut, konstaterar Erika och Patrik.

Stallet blev det perfekta huset för storfamiljen

REPORTAGE. Ett stall för tio hästar med tillhörande vagnar - kan man bo i det? Frågar man Patrik Alm och Erika Nolberger Alm är svaret ett solklart JA! Här, i ett av Tidaholms - om inte länets - mest originella hus har paret bott sedan 2015 och stortrivs.

Läs mer
LÄNGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.

Tvåtakt och knyppling i Tidaholm

REPORTAGE. Det är nu 48 år sedan Uno och Margareta Persson byggde sitt Gullringshus i Tidaholm. Och där tänker de fortsätta att trivas. Inte minst för att Unos bilar har gott om plats i det tillhörande garaget. Är man Saab-fantast så är man.

Läs mer
FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

Futurism från 50-talet

REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Läs mer
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

Huset som växer med familjen

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Läs mer
ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

Gården är deras kontor - och fritidsnöje

REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

Läs mer
HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan Östlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs mer
PASTELLHUSET. Här bor: Karolina och Carl-Johan Andersson med barnen Lisa 16 år, Lucas 15 år, Tilda 11 år, Måns och Felix 7 år samt minstingen Frans 3,5 år.

Pastellkarameller hemma hos familjen Andersson

REPORTAGE. De hade ingen aning om att de båda på var sitt håll hade spanat in det stora huset i Lundsbrunn som på nytt var till salu. Och denna gång var Carl-Johan och Karolina Andersson fast beslutna över att huset skulle bli deras.

Läs mer
KAFFE- OCH TESALONG. Med ärvda möbler har Helen och Håkan Hideström inrett den lilla salongen i sekelskifteshuset  i Skara för mysiga stunder och adventsfika

Mangårdsbyggnaden som flyttade till Skara

REPORTAGE. När den vackra sekelskiftesvillan i Skara blev till salu var saken klar. Helen Dahlborg Hideström och Håkan Hideström hade haft många funderingar kring sitt framtida boende och behovet av större utrymme låg nu plötsligt rakt framför deras fötter.

Läs mer
ADVENT. Inredningsproffset Elizabetth föredrar det enkla subtila när det kommer till jul. Lite granris ihop med röda rosor skapar blickfång i den inbjudande matsalen.

Soldattorpet med en överraskande insida

REPORTAGE. Allt som sker gör det av en anledning. Så resonerar Elizabetth Henberg som under en uppfriskande promenad med sin bror upptäckte ett litet övergivet soldattorp vid Vätterns strand. Här har hon tillsammans med Erik och parets två hundar, funnit en bit av paradiset.

Läs mer



Mest lästa








Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE