Smaka på Skaraborg


Ulf C Nilsson 2016-06-25

MATTURISTA HEMMA. Ge dig ut i Skaraborgs vackra landskap och smaka dig fram bland det läckert närproducerade. Här gårdsentrén till Lilla Spännefalla.
MATTURISTA HEMMA. Ge dig ut i Skaraborgs vackra landskap och smaka dig fram bland det läckert närproducerade. Här gårdsentrén till Lilla Spännefalla.

REPORTAGE/Skaraborg. Varför bara titta på de fina trakterna när du turistar? Det går ju att smaka på dem också! Närproducerat är ju ett honnörsord bland konsumenter idag och att komma närmare än att handla av producenterna själva går ju inte. Samtidigt ger en historia och ett trevligt minne ytterligare en dimension till smakupplevelsen. Nedan hittar du några tips på hållpunkter under din nästa matsafari.



Kött

VÄLHÄNGDA BIFFAR. Köttdisken är alltid välfylld på Smakfullt i Istrum.

VÄLHÄNGDA BIFFAR. Köttdisken är alltid välfylld på Smakfullt i Istrum.



Närproducerat och välhängt kött finns att hitta hos många gårdsbutiker runt om i Skaraborg.

>> Utanför Eggby hittar vi Smakfullt i Istrum som har en välförsedd köttdisk som hämtar råvaror från gårdens stora tjuruppfödning. Café och klädbutik ingår också i konceptet där.

>> I Lilla Spännefallas gårdsbutik utanför Tibro handlar det bara om kött - från nöt, lamm, bison, älg, vildsvin… Färskt, rökt, torkat eller i form av prisbelönta korvar - utbudet är stort och här är öppet torsdag till lördag.

>> Uppe i Tiveden regerar sedan 1921 Tiveds lanthandel som är vida känd för sitt rökta fläsk. Den har bara stängt på söndagar. Förutom handelsbod finns där även en servering med husmanskost på menyn.

>> Åt det mer exotiska hållet drar Bisonfarmen i Gate som har öppet tisdag-söndag och, förutom gårdsbutik, även lockar med bisonsafari, minizoo, saloon.

>> Även Wrågården utanför Falköping har bisonsafari som aktivitet - eller älg. Paintball, fotbollsgolf och skyttesimulator är andra aktiviteter. Dock ingen gårdsbutik, men däremot finns restaurang.

>> I Åkatorp är det Bitterna Lamm & lakrits som gäller. Här finns gårdsbutik med lammkött, hemgjorda korvar, charkuterier, hemmagjord saft och sylter samt skinn och hemslöjd.

>> För den som föredrar fågel är Adelsåsens Kalkon vid Stora Levene ett tips. Här är det närproducerat hela vägen från kläckning till chark, fast det gäller att tänka på att butiken bara är öppen på fredagar och några timmar runt lunch på lördagar. Men väl där finns ett 30-tal olika produkter med kalkon som gemensam nämnare att välja bland - marinerat, rökt, grillat eller färskt för att nämna några varianter.


Glass och Ost

GLASSGÅRDEN. Goda glassar är Mäjens signum. Foto Johanna Andersson.

GLASSGÅRDEN. Goda glassar är Mäjens signum. Foto Johanna Andersson.



>> Ryktet om Mäjens Glass & Maräng har spridit sig vida omkring och på gården Håle Stommen utanför Grästorp, nu mer känd som ”Glassgården”, är det numera öppet alla veckans dagar. Dit hittar dagligen minst ett par hundra fikasugna gäster för att smaka på utbudet.

>> Från början var det här en vanlig äggproducent, tills Märit bestämde sig för att vidareförädla ägg till maräng och glass och idag produceras även allt från skorpor till bröllopstårtor på gården. Men den stora magneten är fortfarande glassen som görs på gammaldags vis enligt egna recept från grunden - ”utan konstigheter”.

>> En ännu längre tradition som glassmakare har Österhagen Glass i Hjo. Råvarorna är givna: gräddglass på grädde, hallonsorbet med hallon eller yoghurtglass på yoghurt. Även här är allt naturligt, vilket vunnit så pass gehör att man efter midsommar flyttar sin servering till nya lokaler på Magasinsgatan i Hjo. Studiebesök för att prova på glasstillverkning själv är också något Österhagen nischat sig på.

>> Falbygdens Ost i Falköping är ohotad besöksetta bland länets ostälskare, men i andra änden av Skaraborg utmanar Sivans Ost som dock inte producerar själv, utan lagrar ostarna tills de är perfekta. Bergrummet blev ingen fullträff, så där finns nu bara café och ostförsäljning, öppet i juli och augusti tisdag till torsdag 14-20. Lättare att hitta är isbutiken vid Stora Torget i Vara som hålls öppen torsdag till lördag.

>> Är man sugen på ännu mer ost kan man styra kosan mot Ljung där landets minsta mejeriförening har sin verksamhet - Gäsene Mejeri. Där är butiken öppen måndag till fredag 9-17.

>> Litet, men naggande gott, är mejeriet Påverås Ost utanför Falköping. Där är specialiteten mjukostar baserade på färskmjölk från trakten.


Fisk

SPIKEN. Maltes fisk fixar matpaket åt kanalcyklister. 

SPIKEN. Maltes fisk fixar matpaket åt kanalcyklister. 



>> De fd fiskebodarna i Hjo hamn har en stadig ström av besökare hela sommaren.

>> Samma sak med fiskeläget Spiken på Kållandsö.

>> Betydligt mindre, men ändå välsorterad, inte minst på fisk från Vänern och Vättern är Mattias Fisk i Sjötorp. Rökt sik och vätternröding är paradnumren tillsammans med lax, gös och abborre från Vänern. Sonen i huset är en av Sjötorps två yrkesfiskare och hans specialitet är löjrom som han bärgar mycket av varje säsong.

>> Maltes Fisk förser också många kanalcyklister med välfyllda matpaket.

 


Grönt och Bröd och ännu mer

SAMLAT. Saluhallen i Falköping är en praktisk anhalt för den som inte hinner resa runt och shoppa direkt hos producenterna.
SAMLAT. Saluhallen i Falköping är en praktisk anhalt för den som inte hinner resa runt och shoppa direkt hos producenterna.

>> Hos Olivia Ekologisk odling och produktion i Bitterna utanför Vedum finns en liten fredagsöppen gårdsbutik där det går att bunkra lokalt producerad rapsolja i olika varianter, saft och bärdrycker - bland annat havtorn - och nybakat surdegsbröd. Honung samt fryst kött från granngårdarna finns också i sortimentet.

>> Knäck & Bräck är nu tillbaka på platsen där det en gång började i Östra Tunhem. Verksamheten har växt rejält, inte minst tack vare exportframgångarna, men det är fortfarande lokalt så det förslår.  Mjölet som används kommer från ekologiska odlare i Västergötland som specialiserat sig på gamla sädesslag. Egen butik finns i anslutning till bageriet och håller normalt öppet på vardagar.

>> Om tiden inte skulle räcka till så går det mesta att hitta exempelvis i Saluhallen i Falköping som samlar in produkter från ett femtiotal lokala producenter till sin butik vid Stora torget. Butiken är inspirerad av sin mindre förebild - ”Sveriges minsta saluhall” i Köttorp utanför Tidaholm. Att de här satsningarna blivit poppis märks inte minst på det höga betyg besökarna givit dem på deras Facebooksidor.


Hitta lokal mat på webben

VÄLSORTERAT. I Skaraborg finns många lokala gårdsbutiker. Här Lilla Spännefallas butik.
VÄLSORTERAT. I Skaraborg finns många lokala gårdsbutiker. Här Lilla Spännefallas butik.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






<span style=\

KARLSFORS GÅRD. Alla bitar föll på plats när David och Josefine hittade Karlsfors Gård. – Det kändes nästa som om den bara väntat på oss, säger de.


Gård & Villa-mässan i maj på Karlsfors gård – ett nytt besöksmål

REPORTAGE. Från stinkande stenindustriområde till ett uppskattat naturreservat som ligger bland Topp 10 som besöksmål i Skaraborg. Utvecklingen för Karlsfors gård med Silverfallet på sina ägor har varit spektakulär. På senare år har det blivit än mer populärt i samband med att flera verksamheter växt fram - café, butik och konstutställning bland annat och bakom dessa står David och Josefina Larsson som tog över här år 2020.

Läs mer
<span style=\

Läs mer
BEHMSKA G&Aring;RDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .

De tog ett helhetsgrepp för ”sista huset”

REPORTAGE. När Arne och Ewa Winberg började känna att deras tidigare hus - på 600 kvadratmeter och med 72 000 kvadratmeter park och betesmark - började bli mesta laget att sköta själva bestämde de sig för att återvända till Arnes gamla hemkvarter i Skara. Nu blev det ett hus som de kan bo kvar länge i och som ändå har plats för barn och barnbarn.

Läs mer
DERAS HUS. – Direkt när vi klev in genom dörren kände vi att ”Det här huset vill vi ha!”. Så blev det också till slut, konstaterar Erika och Patrik.

Stallet blev det perfekta huset för storfamiljen

REPORTAGE. Ett stall för tio hästar med tillhörande vagnar - kan man bo i det? Frågar man Patrik Alm och Erika Nolberger Alm är svaret ett solklart JA! Här, i ett av Tidaholms - om inte länets - mest originella hus har paret bott sedan 2015 och stortrivs.

Läs mer
L&Auml;NGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.

Tvåtakt och knyppling i Tidaholm

REPORTAGE. Det är nu 48 år sedan Uno och Margareta Persson byggde sitt Gullringshus i Tidaholm. Och där tänker de fortsätta att trivas. Inte minst för att Unos bilar har gott om plats i det tillhörande garaget. Är man Saab-fantast så är man.

Läs mer
FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. &Auml;n idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

Futurism från 50-talet

REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Läs mer
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

Huset som växer med familjen

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Läs mer
ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

Gården är deras kontor - och fritidsnöje

REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

Läs mer
HELRENOVERAT. &Aring;ke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJ&Eacute;N. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan &Ouml;stlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
H&Aring;LLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
TR&Auml;DG&Aring;RDSLIV. Kliar det i dina gröna fingrar? Börja trädgårdssäsongen med att göra fler plantor av pelargonerna.

Börja trädgårdssäsongen nu -  ta sticklingar av pellisarna

UTOMHUSÄr dina pelargoner rangliga? Ser de lite halvtrötta ut? Klipp ner dem nu så blir de riktigt fina i sommar. Och passa på att klona pellisarna. Att ta sticklingar är hur enkelt som helst.

Läs mer



Mest lästa








Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE