Smaka på Skaraborg


Ulf C Nilsson 2016-06-25

MATTURISTA HEMMA. Ge dig ut i Skaraborgs vackra landskap och smaka dig fram bland det läckert närproducerade. Här gårdsentrén till Lilla Spännefalla.
MATTURISTA HEMMA. Ge dig ut i Skaraborgs vackra landskap och smaka dig fram bland det läckert närproducerade. Här gårdsentrén till Lilla Spännefalla.

REPORTAGE/Skaraborg. Varför bara titta på de fina trakterna när du turistar? Det går ju att smaka på dem också! Närproducerat är ju ett honnörsord bland konsumenter idag och att komma närmare än att handla av producenterna själva går ju inte. Samtidigt ger en historia och ett trevligt minne ytterligare en dimension till smakupplevelsen. Nedan hittar du några tips på hållpunkter under din nästa matsafari.Kött

VÄLHÄNGDA BIFFAR. Köttdisken är alltid välfylld på Smakfullt i Istrum.

VÄLHÄNGDA BIFFAR. Köttdisken är alltid välfylld på Smakfullt i Istrum.Närproducerat och välhängt kött finns att hitta hos många gårdsbutiker runt om i Skaraborg.

>> Utanför Eggby hittar vi Smakfullt i Istrum som har en välförsedd köttdisk som hämtar råvaror från gårdens stora tjuruppfödning. Café och klädbutik ingår också i konceptet där.

>> I Lilla Spännefallas gårdsbutik utanför Tibro handlar det bara om kött - från nöt, lamm, bison, älg, vildsvin… Färskt, rökt, torkat eller i form av prisbelönta korvar - utbudet är stort och här är öppet torsdag till lördag.

>> Uppe i Tiveden regerar sedan 1921 Tiveds lanthandel som är vida känd för sitt rökta fläsk. Den har bara stängt på söndagar. Förutom handelsbod finns där även en servering med husmanskost på menyn.

>> Åt det mer exotiska hållet drar Bisonfarmen i Gate som har öppet tisdag-söndag och, förutom gårdsbutik, även lockar med bisonsafari, minizoo, saloon.

>> Även Wrågården utanför Falköping har bisonsafari som aktivitet - eller älg. Paintball, fotbollsgolf och skyttesimulator är andra aktiviteter. Dock ingen gårdsbutik, men däremot finns restaurang.

>> I Åkatorp är det Bitterna Lamm & lakrits som gäller. Här finns gårdsbutik med lammkött, hemgjorda korvar, charkuterier, hemmagjord saft och sylter samt skinn och hemslöjd.

>> För den som föredrar fågel är Adelsåsens Kalkon vid Stora Levene ett tips. Här är det närproducerat hela vägen från kläckning till chark, fast det gäller att tänka på att butiken bara är öppen på fredagar och några timmar runt lunch på lördagar. Men väl där finns ett 30-tal olika produkter med kalkon som gemensam nämnare att välja bland - marinerat, rökt, grillat eller färskt för att nämna några varianter.


Glass och Ost

GLASSGÅRDEN. Goda glassar är Mäjens signum. Foto Johanna Andersson.

GLASSGÅRDEN. Goda glassar är Mäjens signum. Foto Johanna Andersson.>> Ryktet om Mäjens Glass & Maräng har spridit sig vida omkring och på gården Håle Stommen utanför Grästorp, nu mer känd som ”Glassgården”, är det numera öppet alla veckans dagar. Dit hittar dagligen minst ett par hundra fikasugna gäster för att smaka på utbudet.

>> Från början var det här en vanlig äggproducent, tills Märit bestämde sig för att vidareförädla ägg till maräng och glass och idag produceras även allt från skorpor till bröllopstårtor på gården. Men den stora magneten är fortfarande glassen som görs på gammaldags vis enligt egna recept från grunden - ”utan konstigheter”.

>> En ännu längre tradition som glassmakare har Österhagen Glass i Hjo. Råvarorna är givna: gräddglass på grädde, hallonsorbet med hallon eller yoghurtglass på yoghurt. Även här är allt naturligt, vilket vunnit så pass gehör att man efter midsommar flyttar sin servering till nya lokaler på Magasinsgatan i Hjo. Studiebesök för att prova på glasstillverkning själv är också något Österhagen nischat sig på.

>> Falbygdens Ost i Falköping är ohotad besöksetta bland länets ostälskare, men i andra änden av Skaraborg utmanar Sivans Ost som dock inte producerar själv, utan lagrar ostarna tills de är perfekta. Bergrummet blev ingen fullträff, så där finns nu bara café och ostförsäljning, öppet i juli och augusti tisdag till torsdag 14-20. Lättare att hitta är isbutiken vid Stora Torget i Vara som hålls öppen torsdag till lördag.

>> Är man sugen på ännu mer ost kan man styra kosan mot Ljung där landets minsta mejeriförening har sin verksamhet - Gäsene Mejeri. Där är butiken öppen måndag till fredag 9-17.

>> Litet, men naggande gott, är mejeriet Påverås Ost utanför Falköping. Där är specialiteten mjukostar baserade på färskmjölk från trakten.


Fisk

SPIKEN. Maltes fisk fixar matpaket åt kanalcyklister. 

SPIKEN. Maltes fisk fixar matpaket åt kanalcyklister. >> De fd fiskebodarna i Hjo hamn har en stadig ström av besökare hela sommaren.

>> Samma sak med fiskeläget Spiken på Kållandsö.

>> Betydligt mindre, men ändå välsorterad, inte minst på fisk från Vänern och Vättern är Mattias Fisk i Sjötorp. Rökt sik och vätternröding är paradnumren tillsammans med lax, gös och abborre från Vänern. Sonen i huset är en av Sjötorps två yrkesfiskare och hans specialitet är löjrom som han bärgar mycket av varje säsong.

>> Maltes Fisk förser också många kanalcyklister med välfyllda matpaket.

 


Grönt och Bröd och ännu mer

SAMLAT. Saluhallen i Falköping är en praktisk anhalt för den som inte hinner resa runt och shoppa direkt hos producenterna.
SAMLAT. Saluhallen i Falköping är en praktisk anhalt för den som inte hinner resa runt och shoppa direkt hos producenterna.

>> Hos Olivia Ekologisk odling och produktion i Bitterna utanför Vedum finns en liten fredagsöppen gårdsbutik där det går att bunkra lokalt producerad rapsolja i olika varianter, saft och bärdrycker - bland annat havtorn - och nybakat surdegsbröd. Honung samt fryst kött från granngårdarna finns också i sortimentet.

>> Knäck & Bräck är nu tillbaka på platsen där det en gång började i Östra Tunhem. Verksamheten har växt rejält, inte minst tack vare exportframgångarna, men det är fortfarande lokalt så det förslår.  Mjölet som används kommer från ekologiska odlare i Västergötland som specialiserat sig på gamla sädesslag. Egen butik finns i anslutning till bageriet och håller normalt öppet på vardagar.

>> Om tiden inte skulle räcka till så går det mesta att hitta exempelvis i Saluhallen i Falköping som samlar in produkter från ett femtiotal lokala producenter till sin butik vid Stora torget. Butiken är inspirerad av sin mindre förebild - ”Sveriges minsta saluhall” i Köttorp utanför Tidaholm. Att de här satsningarna blivit poppis märks inte minst på det höga betyg besökarna givit dem på deras Facebooksidor.


Hitta lokal mat på webben

VÄLSORTERAT. I Skaraborg finns många lokala gårdsbutiker. Här Lilla Spännefallas butik.
VÄLSORTERAT. I Skaraborg finns många lokala gårdsbutiker. Här Lilla Spännefallas butik.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


I STIL. Stina har lagt mycket tid på att hitta inredning som passar huset från 1728.

I STIL. Stina har lagt mycket tid på att hitta inredning som passar huset från 1728.


En herrgård ska det vara

REPORTAGE”Ska jag flytta från Stockholm, så ska det vara till en herrgård!” Så skojade Stina Olson med sina vänner. Men idén var sådd och slog rot. Allt tätare kollar på nätet visade ju att en herrgård ju kostade ungefär som en trea i innerstaden…

Läs mer
Borgunda i flödet

Välkommen till oss!

Läs mer här >>
Skövde bilringar i flödet t o m oktober


A-möbler

STILSÄKERT. Med känsla för form och kontrasterande färger har Anita inrett den 200 kvadratmeter stora enplansvillan.

80-talsmurr blev ljust och fräscht

REPORTAGE. När Anita och Niklas Johansson 2010 tog över hans föräldrars hus rådde ursprungets furubruna 80-tal där. En total makeover senare är intrycket ett helt annat.

Läs mer
HTH i flödet t o m juli


Tj tak i flödet

”ÅT RÄTT HÅLL”. En speciell sak med Åsebacken är att det beställdes ingång åt Varola-hållet och inte mot Skövde. – Vi har behållit den lösningen och uteplatsen här är härlig att äta frukost på varma sommarmorgnar, berättar Åke och Reidun Söderqvist.

Törnrosahus väcktes till nytt liv

REPORTAGE. I elva år stod gården Åsebacken utanför Skövde övergiven och ouppvärmd, men fullt möblerad. Under sommaren 2016 fick den nya ägare och ett halvår senare var det inflyttningsklart.

Läs mer
Colorama 500 i flödet t o m 23 november

HITFLYTTADE. En vägg i vardagsrummet togs bort för att ge mer luft och ljus inomhus. När Heike och Axel Nuss ändå höll på satte de förstås sin egen prägel på hela miljön där. – Bordet är en enda skiva ek från Tyskland, berättar de.

De hittade friden i skogen

REPORTAGE ”Någonstans i Sverige.” Det var ett av kriterierna när Heike och Axel Nuss från Tyskland sökte det perfekta boendet. Nära sjö, avskilt i naturen, rymliga lokaler för ateljé och inte för dyrt var de andra. Allt detta fann de utanför Beateberg.

Läs mer
RENOVERAT. Den jättelika verandan är idag Svanängens mest utmärkande särdrag. – Här ute äter vi i stort sett alla måltider under sommarmånaderna, berättar Anna Stenberg.

Bytte karriär och skapade drömboende

REPORTAGE. Att Anna Stenberg hamnade i Karlsborg är inte så märkligt. Hon var ju officer i sin förra karriär. Men så bestämde hon sig för att följa sin längtan att ägna sig åt något mer kreativt. Vid det laget hade hon redan träffat sin Patric och hunnit rota sig ordentligt i trakterna. – Karlsborg är ju fantastisk och har stor utvecklingspotential, säger hon.

Läs mer
Villaägarna Skaraborg
ÄNDRAT SIG. ”Aldrig att jag bor på landet” sade Åsa Blomqvist. Men Mattias tyckte att de väl ändå kunde titta på huset. – Nu både bor och jobbar hon här, säger Mattias och ler.

De blev med bostad och café

REPORTAGE. När Åsa och Mattias Blomqvist hade tänkt bygga nytt fick de tips om Mellomgården vid Norra Lundby. En gård med ett nedlagt café… Åsa var minst sagt skeptisk.– Men så fort vi klev in genom entrén och via dubbeldörrarna in till det stora vardagsrummet med utsikt mot Hornborgasjön visste jag: Här vill jag bo! säger hon.

Läs mer
OAS. Bakom porten som håller Kerstins portugisiska vattenhund inne sprudlar grönskan. På framsidan dominerar olika magontiaträd som samsas med olika lönnar, tulpanträd, robina och skenkamelia. – Störst är blodboken som stått här sedan huset byggdes 1954, berättar hon.

Föräldrahemmet blev ett arboretum

REPORTAGE. Sedan Kerstin Petersén tog över sina föräldrars hus i Skultorp 1990 har trädgården spadtag för spadtag förvandlats till ett spektakulärt paradis. Den är hennes livsprojekt.
– Jag har ungefär 2 500 olika växter från hela världen här idag, berättar hon.
Och det blir fler hela tiden.

Läs mer
FRUNS RUM. Är ljust och luftigt. Där hamnar även Robert allt som oftast. – Men när vi har fester då är det här damernas territorium och herrarna samlas då i herrns rum, säger Anna.

Falköpings hetaste villa

REPORTAGE. "Falköpings hetaste villa” Så presenterades Villa Schortz då den var till salu. Fast den annonsen missade Anna och Robert Bengtsson. – Vi hade ju tänkt bygga nytt. Men så fick vi tips om den här via en bekant.

Läs mer
UTERUM. Från sin stora glasveranda på Ingelsby gård har Lena och Per-Arne en härlig utsikt över den omgivande naturen som är full av fågelliv och småvilt.

Ett eget Eden utanför Tibro

REPORTAGE Egentligen tyckte Lena och Per-Arne Adolfsson att Ingelsby gård var i största laget, men den förre ägaren var envis. De var de rätta framtida ägarna, menade han. Till slut fick de ge honom rätt. – För det är underbart här, bästa läget med en underbar park på tomten, säger de.

Läs mer
SIGNIFIKANT. Intill Andreas fikahörna finns hans ölsortiment presenterat. Möblerna har han givetvis gjort själv efter att noga ha hittat den rätta, sittriktiga, formen. – Pärltavlan på väggen är en julklapp från min systers barn med mina huvudintressen öl och Lotus Seven som motiv, säger Andreas Gustafsson.

Ölbryggeri tog över garaget

REPORTAGE. Andreas Gustafssons bil får numera stå ute. Samma sak med båten. Egentligen skulle båda ha plats i hans rymliga dubbelgarage i Åsalid, men där inne pågår nu en helt annan verksamhet. Därifrån levereras nämligen 5000 liter öl varje år till törstiga falköpingsbor.

Läs mer
DRÖMHUSET. Ett väl tilltaget vardagsrum med utsikt över nejden avgjorde saken. Här skulle Martin och Ulrika bo! Bottenvåningen, där var perfekt för ett litet möbelsnickeri.

De har sovrummet bredvid möbelverkstaden 

REPORTAGE. Nu är det snart 18 år sedan den tidigare lanthandeln i Äskekärr fick nytt liv. Då flyttade Martin Ericsson och Ulrika Grip in för att starta möbelsnickeri. – Huset var ju perfekt, med verkstadsyta på bottenvåning och bostad ovanpå, berättar de.

Läs mer
SVT. När tv:s ”Det sitter i väggarna” tog sig an Mikael och Elins jugendvilla togs bland annat en bok med husets historia fram. – Det var då vi fick veta att det var slaktaren Fritz Karlsson som hade byggt det. Hittehunden Julie delar deras intresse för historia.

"Slaktar-Augusts" hus återskapas steg för steg

REPORTAGE. Som barn brukade Mikael Hildingsson smyga runt ”spökhuset” på Ågatan i Stenstorp. När det för tio år sedan blev till salu gick han och sambon Elin Andersson på visningen, mest för att stilla nyfikenheten.

Läs mer
VÄLRUSTAT. – Egentligen var väl det tänkt att huset skulle rivas för att ge plats för ett villaprojekt, men vi tyckte att det var värt att räddas, säger Carl-Johan och Margareta Lindholm.

Lång renovering gav drömboende

REPORTAGE. Efter bröllopsresan 1991 kunde Carl-Johan och Margareta Lindholm flytta in i sitt nyköpta gamla hus i Timmerdala. Men då hade renoveringen egentligen bara börjat. Det är först nu allt börjar bli klart. – Och allt utom el och värme har jag gjort själv. Det har gått åt några timmar, säger Carl-Johan.

Läs mer
<span style=\

Nollgradigt och sträng kyla - så här funkar bildäcken

KÖRGLÄDJE. Varierande vinterförhållanden utsätter både bilen och däcken för tuffa prövningar. Rätt typ av vinterdäck och rätt däcktryck ökar säkerheten. Oavsett om det är milt vinterväder eller sträng kyla. Med hjälp av några enkla tips sparar du även en hel del bränsle och ökar körkomforten.

Läs mer
KYLSK&Aring;PSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.

Vänd kylskåpet upp och ner

MAT Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Det är 81 kg per person. Mycket, upp till 35 procent, slängs helt i onödan. Men mat blir också dålig i onödan bland annat för att vi förvarar den fel. Lösningen? Vänd kylskåpet upp och ned menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Läs merMest lästa
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE