Så här bakar du gott glutenfritt och andra specialbröd


Marie Pallhed 2015-11-21


MAT. I takt med det ökade intresset för bakning och matlagning har även efterfrågan på alternativa och naturligt glutenfria mjölsorter blivit större. Fast det är inte helt lätt att få till brödet på ett riktigt aptitligt sätt. Risenta har därför tillsammans med sju bloggare gjort recept och spelat in bakningsfilmer. Kolla här hur du enklast bakar med specialmjöl.

-  Efterfrågan på de glutenfria alternativen har ökat. Vi erbjuder naturliga produkter, och vill visa att de är enkla att använda, genom att göra det lätt att förstå vad de är bra för och hur de används på bästa sätt, säger Lisa Tagesson, marknadsansvarig på Risenta.

- Att baka är en vetenskap, det är inte lika lätt att improvisera som vid matlagning. Därför vill vi på ett enkelt sätt lära ut fakta och bakningsteknik. 

I de första sex filmerna som släpps har Marja Folcke, Malin Flink, Nilla Gunnarsson, Josefi Dahlberg och Ulrika Gabriel tagit fram välsmakande recept.

Bloggare som tagit fram recept till filmerna är:
Marja Folcke, http://bakasockerfritt.se
Jenny Sunding, http://jennysunding.se
Susanne Backman, http://www.tasty-health.se
Malin Flink, http://cakingmyday.blogspot.se
Nilla Gunnarsson, http://nillaskitchen.com
Josefi Dahlberg & Ulrika Gabriel, http://sockerfriheten.blogspot.se

- Vi har valt att arbeta tillsammans med personer som dagligen inspirerar inom både matlagning och bakning genom deras bloggar. De har alla ett mycket stort intresse och kunskap om hur man använder specialmjöl på olika sätt, summerar Lisa Tagesson.

Bläddra vidare via pilarna, se filmerna och skriv ut recepten >>

Gå till Webbversion om du kollar i mobilen (finns längst ner på mobilsajten)  för att se filmerna.


Frölimpa


Härligt bröd laddat med nyttiga frön och kärnor. Smaksätt med valfri brödkrydda.
Gluten- och mjölkfri-

1 LIMPA. TID: CA 190 MIN

25 g (½ pkt) jäst
8 dl kallt vatten
4 dl Risenta bovetemjöl
1 ½ dl Risenta solroskärnor
1 ½ dl Risenta pumpkärnor
¾ dl Risenta linfrö
⅔ dl Risenta nyponskalmjöl
1 dl Risenta psylliumfröskal
2 tsk salt
1 msk Risenta rårörsocker
brödkrydda, t ex kummin
olja

Gör så här:
1. Smula jästen i en degblandare
eller bunke och tillsätt vatten.
2. Tillsätt torra ingredienser i degvätskan,
blanda väl och låt degen
vila i ca 10 min.
3. Smörj en brödform med olja.
Häll i smeten och pudra över
bovetemjöl. Låt jäsa i formen i
1 ½ tim.
4. Sätt ugnen på 175°. Baka brödet
i 80 min långt ned i ugnen.
5. Låt brödet svalna i formen
oövertäckt.
6. Ta brödet ur formen och låt
kallna helt. Gärna över natten.

Skriv ut receptet nedan.

Bläddra vidare till nästa recept >>


Amerikanskt majsbröd


Gyllengula kuvertbröd med mild, söt smak av majs, som passar lika bra till frukostäggröran som till en mustig soppa eller gryta. Glutenfritt.

Ca 8-12 st. Tid: Ca 30 min

3 ägg
3 dl havremjölk
125 g smält smör + lite extra att smöra formen med
1 1/2 dl Risenta bovetemjöl
4 dl Risenta majsmjöl
1/2 dl Risenta polentagryn + lite extra att mjöla formen med
2 msk Risenta psylliumfröskal
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
3 msk Risenta rårörsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Vispa ägg och mjölk, rör i smält smör.
3. Blanda torra ingredienser för sig.
4. Tillsätt i ägg- och mjölkblandningen.
5. Blanda smeten väl.
6. Olja en form, täck med polentagryn.
7. Häll smeten i formen.
8. Grädda i ca 20 min.
9. Låt svalna.
10. Servera i fyrkanter.

Skriv ut receptet nedan.

Bläddra vidare till nästa recept >>


Minipizzor


Roliga småpizzor som alla kan vara med och laga. Låt gästerna själva välja sina favorittoppingar. Glutenfria.

Ca 4-6 pizzor. Tid: Ca 60 min

Pizzadeg
25 g (1/2 pkt) jäst
2 1/2 dl mjölk
1 msk Risenta psylliumfröskal
1/2 dl kvarg
1 msk rapsolja
1 nypa salt
1 dl Risenta bovetemjöl
2 1/2 dl Risenta rismjöl

Gör så här:
1. Värm mjölken fingervarm (37°C).
2. Lös upp jäst i mjölken. 
3. Tillsätt psylliumfröskal. 
4. Låt svälla i 5 min.
5. Blanda kvarg, salt och mjöl, lite åt gången.
6. Tillsätt olja, blanda ihop till en jämn deg. 
7. Låt degen jäsa i 30 min.
8. Baka ut i önskad storlek.
9. Bred på tomatsås och valfri topping.
10. Grädda ca 10-15 min i 250°C.

Skriv ut receptet nedan.

Bläddra vidare till nästa recept >>


Ingefärskex


Glutenfria och rejält frasiga kex som är perfekta som de är till en kopp kaffe, eller med ost och marmelad.

Ca 20 st. Tid: Ca 25 min

Ingredienser:

3 dl Risenta bovetemjöl
1 dl Risenta kokosmjöl
1 dl Risenta rårörsocker
1,5 msk malen ingefära
0,5 msk vaniljpulver
150 g smör
1 dl grädde

Gör så här:
1. Blanda bovetemjöl, kokosmjöl, rårörsocker, ingefära och vaniljpulver ordentligt i en bunke.
2. Smält smöret och häll det och grädden i mjölblandningen.
3. Knåda degen mjuk med händerna och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper.
4. Lägg ett bakplåtspapper till ovanpå degen. Kavla ut till en rektangulär, ganska tunn platta. 
5. Ta en kniv och skär igenom degen för att markera storleken på kexen.
6. Grädda i 175°C i ca 15 min.
7. Ta ut plåten, låt svalna och lägg upp på fat.

Skriv ut receptet nedan.

Bläddra vidare till nästa recept >>


Mandelmassebollar


Runda, små godsaker med mörk choklad ringlad över. Perfekta som gå bort-present. Glutenfria.

150 g färdig massa. Tid: Ca 15 min

4 dl Risenta mandelmjöl (byt ut mot hasselnötmjöl om du vill göra hasselnötmassa)
1 dl Risenta rårörsocker
2-4 msk vatten
100 g mörk choklad

Gör så här:
1. Mixa mjöl och socker till ett fint puder i en matberedare.
2. Tillsätt vatten och mixa till en mandel- eller hasselnötmassa.
3. Rulla små bollar av mandelmassan. 
4. Smält choklad i en tallrik på en kastrull med kokande vatten.
5. Ringla choklad över bollarna.

Skriv ut receptet nedan.

Bläddra vidare till nästa recept >>


Banan- och blåbärskaka


Lättlagad, smarrig och glutenfri kaka som passar lika bra till fika som till fest. Glutenfri.

CA 8 PORT. TID: CA 40 MIN
90 g smör
3 ägg
2 st mogna bananer
¾ dl riven kokos 2 dl Risenta mandelmjöl
½ - ⅔ dl Risenta rårörsocker
½ tsk vaniljpulver
2 msk Risenta kokosmjöl
2 tsk bakpulver
ev. 2 msk agavesirap
100 g färska blåbär
(stora och söta)

Servering:
florsocker
färska blåbär
vaniljkvarg

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smält smör, vispa äggen fluffiga och mosa bananerna.
3. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt banan, äggvisp, smör och eventuellt agavesirap.
4. Vänd ner blåbären försiktigt.
5. Smöra och bröa en springform (24 cm i diameter). Häll i smeten.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min.
7. Låt svalna. Pudra med florsocker och servera med vaniljkvarg och färska bär.

Skriv ut receptet nedan.