Vänd kylskåpet upp och ner


Marie Pallhed 2017-11-29

KYLSKÅPSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.
KYLSKÅPSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.

MAT Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Det är 81 kg per person. Mycket, upp till 35 procent, slängs helt i onödan. Men mat blir också dålig i onödan bland annat för att vi förvarar den fel. Lösningen? Vänd kylskåpet upp och ned menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.


Matsvinn är ett stort miljöproblem, men också ett problem för den egna plånboken. Vi slänger mat som aldrig förr, ofta utan att lukta eller smaka på maten innan den åker i soporna. Men vi hanterar också livsmedel på ett felaktigt sätt och låter den bli dålig i onödan. Det menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Ett stort problem är att vi har noll koll på kylskåpstemperaturen och att många svenska kylskåp faktiskt är ”felvända”.

Många kylskåp i svenska hem har några år på nacken och saknar avancerade fläktsystem som cirkulerar luften i skåpet. Det innebär att det är klart kallast i nedre delen av kylskåpet och varmast upptill. Så, vad innebär det? Det innebär att det allra flesta av oss förvarar potatis, sallad och frukt där temperaturen är som lägst och känsliga produkter som leverpastej och mejerivaror där det är som varmast. Det kan skilja upp till fem grader mellan hyllorna därhemma.

-Man kan faktiskt fundera på varför de är konstruerade så, säger Per Jonasson, vd för Svenska kyl och värmepumpföreningen. -Så som kylskåpen är uppbyggda är det mest logiska att förvara potatis, grönsaker och dylikt i lådorna längst ned, vilket i äldre kylskåp faktiskt kan vara rent förödande om man är rädd om sina livsmedel. Vänd på kylen, det är mitt råd, säger Per Jonasson.

Var tredje vet inte hur kallt det ska vara i kylskåpet
Var fjärde svensk man och var tredje kvinna uppger att de inte har någon aning om vilken temperatur ett kylskåp bör hålla. Bara drygt hälften av både män och kvinnor vet hur många grader det är i deras eget kylskåp.

-Temperaturen i ett kylskåp bör vara mellan fyra och fem grader för att livsmedlen skall uppnå maximal hållbarhet och hygien. Många har alldeles för varmt i sina kylskåp hemma. Kalla mig gärna något av en temperaturnörd, men med rätt temperatur vid rätt tidpunkt och på rätt plats så blir både vi som individer och miljön vinnare på sikt, avslutar Per Jonasson.

Så länge håller följande livsmedel vid förvaring vid +4 grader*:
Mjölk 7 dagar efter bäst-föredatum (nästan dubbelt så länge som vid +8 grader)
Kokt pasta Minst fem dagar
Kokt ris Minst fem dagar
Yoghurt 7-10 dagar efter bäst-föredatum
Tomater Mår bäst vid förvaring kring +14 grader och skall alltså inte alls förvaras längst ned i kylskåpet!