Ge nattsömnen goda förutsättningar - välj säng med omsorg


Marie Pallhed 2016-02-11

<span>VID NYINK&Ouml;P. Provligg länge och utan att ha ytterkläderna på. Be även att få prova sängen med olika val av bäddmadrasser. Foto Hilding Anders.</span>
VID NYINKÖP. Provligg länge och utan att ha ytterkläderna på. Be även att få prova sängen med olika val av bäddmadrasser. Foto Hilding Anders.

INOMHUS. Din säng ska passa just dig. För den påverkar hur din sömnkvalitet blir. Så här gör du när det är dags att köpa ny.

Sömnkvalitén om natten påverkar vår vakna tid. Sover du gott minskar stresshormonet kortisol i kroppen, samtidigt som du får en viktig ökning av tillväxthormon som stärker dina muskler och ditt skelett. Även immunsystemet aktiveras och inlärnings- och minnesfunktioner påverkas positivt.

Vid sömnbrist däremot skriker kroppen efter snabb energi, du blir trött, hängig och risken för nedstämdhet ökar.

Vedertagna knep att ta till för att sova bättre är att stressa ner före läggdags, inte äta en stor måltid eller arbeta. Frisk luft brukar vara till nytta och att inte ha för varmt i sovrummet.

Men superviktigt är förstås sängkomforten.

   – Mitt bästa tips när du ska köpa en ny säng är att verkligen utgå från dina högst personliga behov. När du sedan är i sängaffären ska du ha ordentligt med tid på dig. Jag brukar säga att är man inne i affären kortare tid än 45 minuter så är risken stor att du kommer hem med fel säng, säger Stefan Wiking som är produktchef på Hilding Anders.

Många som ska provligga en säng lägger sig på rygg med ytterkläderna på, men vill du verkligen hitta sängen som passar just dig ska du ta av ytterkläderna och lägg dig i den ställning som du brukar sova i.

Ta sedan god tid på dig och känn efter ordentligt hur sängen känns. Dra dig inte heller för att prova samma säng med olika bäddmadrasser. Tunn eller tjock bäddmadrass, fast, stabil eller mjuk och mer omfamnande – vilken som passar dig, måste provas ut.

När du väljer säng – provligg utan ytterkläderna på och glöm inte att även bäddmadrassen ska provas ut ihop med sängen.

OLIKA KROPPSTYPER. Det funkar att välja olika slags sängar som man sedan binder ihop med en gemensam bäddmadrass till en dubbel. Foto Ikea.
OLIKA KROPPSTYPER. Det funkar att välja olika slags sängar som man sedan binder ihop med en gemensam bäddmadrass till en dubbel. Foto Ikea.

Innan du går till sängbutiken är det bra att ha koll på vilka sängmodeller som finns och deras generella skillnader.

En ramsäng, eller resårsäng som den också kallas, har ett fjädersystem som är monterat i en ram. Modellen ser nätt ut och ger god sovkomfort till ett bra pris.

Kontinentalsängen har oftast flera resårsystem, vilket ger ett större komfortdjup och ofta bättre tryckavlastning. På köpet får du en säng som mer är en designad möbel.

Ställbara sängar där huvud- och fotända kan regleras blir alltmer populära. De fyller inte bara en funktion när man vill läsa utan ger framför allt möjlighet att hitta sin egna, unika liggposition. Dessutom kan den hjälpa vid snarkning eftersom en förhöjd huvudända kan minska snarkandet.

Nästa fråga är fastheten och här brukar man säga att hur fast sängen ska vara beror på din vikt: ju tyngre du är desto fastare säng. Det här är bara delvis sant, hur du ser ut till kroppsformen spelar också roll.

En rund och kort person får en mer koncentrerad tyngdpunkt än vad en lång och smal person får, vilket innebär att två personer med samma vikt kan behöva två helt olika sängar. Ska ni köpa en dubbelsäng är det inga problem att välja två sängar med olika fasthet. Du ”binder” helt enkelt ihop sängarna genom att lägga en gemensam bäddmadrass över.

Den vanligaste längden på sängar är 2 meter och för att sängen ska kännas bekväm bör du ha 10 cm till godo ovanför huvudet och 10 cm kvar från fötterna till fotändan av sängen. Det innebär att om du är över 190 cm lång är det klokt att välja en säng som är 210 cm lång för att kunna ligga bekvämt även när du är utsträckt.

Priset då? Ja, det som skiljer en dyrare säng från en billigare är till stor del materialet i sängens olika delar. Enkla och billiga sängar har oftare mindre följsamma stoppningsmaterial. I de dyrare sängarna är ofta komfortdjupet större och materialkvaliteten högre vilket ger bättre liggkomfort.

7 tips för att sova bättre

Foto Ikea.
Foto Ikea.

>> Se till att få rejält med dagsljus under dagen.

>> Motionera gärna, men dock inte för nära inpå att du ska sova.

>> Sov på regelbundna tider.

>> Undvik koffein och stora måltider timmarna innan du ska sova.

>> Undvik även alkohol, du kanske somnar lättare men sömnen blir sämre.

>> Låt det vara tyst, mörkt och svalt i sovrummet.

>> Vänd bort klockan, inget är så stressande som att ligga och titta på en klocka när man inte kan somna. Gå istället upp och bryt ditt mönster.
Ta ett glas vatten och återvänd till sängs efter en kort stund igen.