Forma framtiden genom ett aktivt föreningsliv


Bjarne Pettersson 2016-04-21

FÖRENINGSLIV. Visst tar det tid. Men så mycket det ger tillbaka. Foto Monica Johnson.
FÖRENINGSLIV. Visst tar det tid. Men så mycket det ger tillbaka. Foto Monica Johnson.

VILLAÄGARNA/Skaraborg. Som ledare i Friluftsfrämjandet är man privilegierad. Tillsammans med en grupp barn, ungdomar eller vuxna upptäcker man äventyr efter äventyr. Gruppen utvecklas och tar till sig nya färdigheter. 

Några är ledare för specifika grenar som kajak, fjäll eller klättring. Jag är sedan 3 år ledare för en barngrupp, 9 st lufsare 10-11 år. Inom Friluftsfrämjandet vill vi visa vilken skatt skogen, fjället och vattnet är som rekreationsområden.

Men för att kunna ta till sig detta krävs kunskap. Kunskap som inte kommer naturligt. Att kunna packa en ryggsäck, att planera en måltid. Att hålla sig torr, mätt och varm. Att bygga läger och vindskydd. Tända eld och laga mat.Tillsammans lär vi oss att ta hand om både oss själva och gruppen. Vi tävlar inte, vi leker. Vi vinner inte, vi löser uppgiften - tillsammans. 

Under vårt senaste äventyr besteg vi Västgötabergens högsta berg, Ålleberg (320 möh). En söndag i april upptäckte vi Hokällans vatten och platåbergets utsikt.

Vi upptäckte att 10 av 15 Västgötaberg ligger i Falköpings kommun och bortom Hornborgasjön ser man ända till Kinnekulle. Vi pratade om Drottning Margareta och Ållebergs riddare.

Vi letade geocachar och åt lunch vid Predikstolen, pannkaksmet på 12 ägg och 6 paket bacon. Det tog sin tid att steka även om vi hjälptes åt.

Jag engagerade mig som ledare av samma anledning som de flesta, det saknades en person för att gruppen skulle leva vidare. Ett beslut jag inte ångrat. 

Visst tar föreningsliv tid, men det ger så mycket tillbaka i form av upplevelser, kunskap och gemenskap. Tillsammans kan vi förändra hur Sverige fungerar. 

På nästa äventyr ska vi upptäcka Tiveden. Visst är "hemmave" fantastiskt.

Bjarne Pettersson, ordförande i Villaägarna Skaraborg