Prästbolet – Den anrika prästgården i Flistad


Anita Johansson 2019-05-24

TILLSAMMANS. Agneta och Inge har många gemensamma intressen och trivs med livet på prästgården i Flistad.

TILLSAMMANS. Agneta och Inge har många gemensamma intressen och trivs med livet på prästgården i Flistad.REPORTAGE. För snart 135 år sedan blomstrade Prästbolet i hjärtat av byn Flistad. Här fanns även församlingsexpedition och vindsboende åt tjänstefolket. Sedan några år tillbaka har gården varsamt renoverats av Inge Andersson med familj.

Med utsikt över sjön Östen, en av landets mest värdefulla fågelsjöar och milsvida gröna vidder av åkermark, hittar vi den gedigna prästgården Prästbolet. Med kyrkan mitt i hjärtat av byn och sjön på andra sidan dras tankarna till en ren och skär” Bullerbykänsla”.

Här avlöste prästerna varandra ända fram till 1936, då den sista prästen lämnade gården. Sedan dess hade den vilat i händerna på en arrendator. Men för 14 år sedan ville stiftet avyttra gården med viss tillhörande mark.

– Det var många här i byn som var intresserade av marken men inte av huset, berättar Inge. Tills slut bestämde jag mig för att köpa alltihop. Något jag inte hade tänkt mig från början. Så arrendatorn fick fortsätta att hyra och jag kunde bruka marken.

Inte heller hade Inge någon tanke på att bo där själv, just då.

Men det blev det ändring på.

Följ med till den fina prästgården i nya numret av Gård & Villa. Finns på sidorna 8 och 9 i magasinet som delas ut gratis till 50 000 villaägare i Skaraborg >>