Med återbrukat har de skapat ett drömhem


Anita Johansson 2022-04-29

MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Den gamla arbetarbostaden som en gång uppfördes åt anställda på kalkstensbruket ett stenkast bort, hade inte gjort mycket väsen av sig de senaste decennierna.

Den forna trädgården som en gång formats av kärlek hade gått i träda då Fredrik och Jesper som letade ny bostad fick ett tips om huset av en vän i trädgårdsföreningen och beslöt sig för att ta en titt.


 - När jag fick tipset tänkte jag direkt att det finns väl inget hus där. Det syntes knappt bakom all växtlighet och det krävdes nästan en machete för att ta sig fram, berättar Fredrik och fortsätter:

-  Jag strövade omkring där ett bra tag och senare på kvällen åkte vi tillbaka tillsammans och tyckte båda att det var ett jättemysigt ställe, men jösses vad mycket att göra.


KÄRLEKSFULLT ARBETE. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på sitt älskade hus.
KÄRLEKSFULLT ARBETE. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på sitt älskade hus.

Från det att paret ringt ägaren och berättat att de var spekulanter dröjde det inte länge förrän de stod som lyckliga ägare 2019.

Dessförinnan hade de fått en grundlig genomgång av trädgården där ägaren hade berättat om alla växter som fanns och fått ta del av husets historia sedan 1916. Nu var det bara att kavla upp ärmarna och göra det beboligt. Men var startar man? Jesper berättar:

- Vi började med sovrummet på övervåningen. Det fanns till exempel ingen el indragen på övre plan, så vi började med det. Huset rymde två bostäder från början och på övervåningen fanns ett kök med vedspis och ett mindre sovrum.

Under tre månader ägnades nätter och kvällar åt renoveringsarbete för att kunna flytta in så snart som möjligt. Lagom till jul 2019 var övervåningen klar.

Då återstod nedre våning och ett avloppsbyte. För att komplettera den direktverkande elen renoverades murstocken och en ny kamin sattes in.

- Vi har valt att gå varsamt fram med nytt byggmaterial. Utanpå de gamla skivorna med tapeter satte vi helt enkelt upp en vävtapet som vi målade på. Tak och golvlister bytte vi däremot för att få tillbaka den gamla stilen, säger Fredrik och Jesper fyller i:

-  I taket satte jag upp tak-klossar i hörnen, bara för att jag är så dålig på att gera lister. Men enligt en god vän som är byggnadsingenjör ska man inte använda vattenpass i gamla hus.

Det är ju inte direkt någon myt att gamla hus är sneda och vinda men det tycker Fredrik och Jesper bara är charmigt. Huset har en lång historia och har en påtaglig själ som sitter i väggarna och därför har de använt sig av återbrukat material så långt det går.

På Blocket och Facebook har de hittat både marksten och mursten och äldre ting har också fått sin givna plats i hemmet. Fredrik igen:

- Det mesta återbruket har egentligen skett i trädgården. Vi har använt mycket olika slags sten som var tänkt att kastas och även bytt material med våra grannar. Ett tips är att gå med i olika ”bygrupper” på Facebook. Det är mycket som bara kastas som går att använda så våga prata med folk, våga fråga, det är viktigt!


I SALONGEN. Inredningen i salongen är en mix mellan gammalt och nytt.
I SALONGEN. Inredningen i salongen är en mix mellan gammalt och nytt.

Även om huset i stort sett är klart verkar det finnas nya projekt på gång. Ute i trädgården pågår parallella arbeten. En påbörjad pizzaugn ska färdigställas.

Trädgården håller på att vakna till liv och här kommer snart tusentals vårlökar att gå i blom. Dessutom ska krukväxter som fått övervintra frostfritt flyttas ut och förgylla helheten. Att det är mycket jobb kan man förstå men hur lyckas man få det att fungera tillsammans?

- Jag hade länge letat efter någon som har samma dröm och arbetsmoral som jag. Särskilt när man ska köpa ett hus att renovera. Så när vi träffades kändes det så rätt. Vi är båda arbetsmyror och gör mycket tillsammans men det är också viktigt med tid isär, säger Fredrik.

Men vad gör ni när ni inte renoverar och gräver i trädgården?
- Vi gör inget annat, säger Jesper och Fredrik instämmer:

- Det här är vår livsstil. Visst kan vi slappa framför TV:n ibland men då  brukar vi samtidigt  leta byggmaterial och idéer på plattan.

Jesper och Fredrik finns  på Instagram @melldalaFLER BILDER. Ännu fler bilder från Jespers och Fredriks inspirerande hem finns i det tryckta magasinet av Gård & Villa. Klicka på bilden som kommer du till webbupplagan av magasinet.