Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården


Anita Johansson 2022-05-27

ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

När Kristians farmor köpte Måsebo 1939 hade hon en dröm om att bli bonde. Hon skulle flytta från Stockholm för att bosätta sig i Skaraborg. Men kärleken kom emellan och hon återvände till Stockholm igen. Huset behöll hon dock som sommarbostad och marken arrenderades ut.

– Kristians pappa tillbringade sommarloven på Måsebo tillsammans med övriga i familjen, berättar Katarina som för dagen är hemma med döttrarna Kajsa och Klara och hon fortsätter:

- Han ville bosätta sig på Måsebo och bruka gården och läste därför på Sötåsen.

GOTT OM PLATS. I det stora sällskapsrummet på övre plan kan man sjunka ner i den ljusa soffan. Kristina fördjupar sig gärna i ämnet gårdsrenoveringar och vilka material man använde.<br /><br />
GOTT OM PLATS. I det stora sällskapsrummet på övre plan kan man sjunka ner i den ljusa soffan. Kristina fördjupar sig gärna i ämnet gårdsrenoveringar och vilka material man använde.Så blev det och gården beboddes därefter permanent och drevs som jordbruk. Kristian och hans två bröder växte upp på gården som ligger naturskönt med utsikt över norra delen av sjön Örlen och Kristian valde att utbilda sig till jägmästare.

– Vi träffades på en folkhögskola i Blekinge. Vi blev ett par och flyttade till Uppsala för högskolestudier, jag till förskolelärare och Kristian till jägmästare. Vi fick barnen och efter Kristians utbildning fick han jobb som rådgivare/ konsult på LRF konsult i Skövde, fortsätter Katarina.

Flyttlasset gick åter till Skaraborg och paret hittade en gård i Berg/Skövde. Här började parets renoveringsresa och här blev de kvar tills det var dags för nästa generationsskifte på Måsebo i Tibro. Katarina igen:

- Vi trivdes i Berg men Måsebo erbjuder bad, fiske och jaktmöjligheter alldeles inpå. Här kan vi gå ner till sjön på vintern för att åka skridskor. På sommaren kan man kanota ända till sjön Viken via Örlan-ån som är en förlängning av sjön Örlen. Kräftfiske är också en årlig tradition. Här finns gott om olika fritidsaktiviteter.

Väl på plats på gården som också består av 300 ha mark och skog, valde paret att börja med stallet och övervåningen av huset. De ville renovera varsamt och ta fram gårdens ursprungliga uttryck igen.

– Att renovera är vår hobby, ler Katarina och fortsätter:

– I början när vi renoverade blev vi så besvikna på några hantverkare, så vi bestämde oss för att lära oss själva efter det. Det finns ju så mycket kunskap att hitta, både i magasin och på internet.

LOKALT HANTVERK. Ett handslaget tegel från Horns tegelbruk i Skövde skapar en härlig atmosfär i uterummet.<br /><br />
LOKALT HANTVERK. Ett handslaget tegel från Horns tegelbruk i Skövde skapar en härlig atmosfär i uterummet.Men hur hinner de då med allt kan man ju undra? Ett sätt att lösa det och dessutom på ett roligt sätt, är att ordna med jobb-bytardagar, som familjen gjort. Då bjuder man in vänner och släkt på arbetshelg. Alla såväl vuxna som barn är med och jobbar i någon form. Och den som passar de yngsta barnen blir mat-ansvarig.

– Jag brukade få 10 kr för att ta hand om de små barnen. Det var roliga helger med mycket folk i huset. Man sov där det fanns plats och på kvällarna grillade vi och åt gott. Mamma och pappa har varit väldigt flitiga. Jag brukar be dem att ta en dag ledigt emellanåt, de är inga stillsittande personer direkt, inflikar dottern Klara.

Att familjen Strandell har mycket energi kan ingen ta miste på.  Med ett stort delat hästintresse finns det annat än renovering som de avsätter tid åt. På gården finns förutom hästar även hundar, höns och katter. Så för andra dottern Kajsa, som studerar till veterinär, finns det djur att ta hand om, om det skulle behövas.


Det tryckta magasinet av Gård & Villa kan du kan ladda ner som pdf-fil här.


FLER BILDER. Ännu fler bilder från vackra Måsebo finns i det tryckta magasinet av Gård & Villa. Klicka på bilden som kommer du till webbupplagan av magasinet.