Annonssida

Däckexperten: ”Så här vet du om dina vinterdäck duger”


Annonssida 2020-11-23

SÄKERHET I VINTERVÄGLAG. – Skövde Bilringar startade som en däckverkstad och har idag mer än 50 års erfarenhet av däck. Företaget är idag dessutom en fullserviceverkstad som också gärna hjälper till med allt annat som rör din bil, säger Johan Günthner på Skövde Bilringar.

SÄKERHET I VINTERVÄGLAG. – Skövde Bilringar startade som en däckverkstad och har idag mer än 50 års erfarenhet av däck. Företaget är idag dessutom en fullserviceverkstad som också gärna hjälper till med allt annat som rör din bil, säger Johan Günthner på Skövde Bilringar.PROMOTION. Visste du att vinterdäckens yta motsvarar 4 handflator? Hela din säkerhet vilar på den ytans kontakt med vägen när du kör i halt väglag.

Det berättar Johan Günthner på Skövde Bilringar.

– Hela din bil är byggd av högteknologi med all säkerhet du ka tänka dig. Men den vilar på en gummiyta som i 90 kilometers fart motsvarar 5 fingertoppar och det är självklart därför viktigt att vinterdäckens skick är bra.

Bra däck påverkar bilens reaktion i kritiska situationer. Som hur snabbt du kan få stopp på den liksom hur bilen uppför sig i besvärligt väglag.

– Nyare däck har mycket bättre vägegenskaper och grepp än ett äldre däck som har rullat 4-5 år i solljus, slask och föroreningar vilket påverkat gummiblandningen.

Lagkravet på vinterdäck är ett mönsterdjup på minimum 3 mm. Men också skicket på gummiblandningen påverkar köregenskaperna över tid.

–Titta efter den 4-siffriga datumstämpeln på däckets utsida. De två första sifforna visar tillverkningsveckan, de två sista året. Det gör det enklare att hålla sig inom femårs-/treårsgränsen mellan bytena.

Nerslitna dubbar är också ett tecken på att däcken behöver bytas.

– Någon dubb kan sticka iväg och det kan du klara dig med. Men ser du att många dubb släppt eller gått av så har däcket tappat mycket av egenskaperna, säger Johan och fortsätter:

– En dubb som har ett bra grepp känns som en antydan i fingret och ett dubbutstick på 1,5 – 1,6 mm är gott nog.

När du ska välja nya däck så fundera över hur många förare som använder bilen, om den körs både i stan och på landet och om bilen är en pendlarbil.

– Dessa faktorer påverkar valet mellan dubbade och dubbfria vinterdäck men också vilket fabrikat som passar. Och oavsett vilket däck du väljer så handlar det om att prioritera bra däckutrustning på din bil.

Vilket inte behöver kosta massor, menar Johan.

– Det finns bra däck i alla priskategorier och generellt har de stora fabrikaten med lite dyrare däck för nordiskt bruk, naturgummi i däcken. Det gör däcken mjukare och smidigare också i låga minusgrader.

Johan igen:
- De lite billigare europeiska däcken har oftast kemiska gummiblandningar och når inte hela vägen i mjukhetsgrad när det blir riktigt kallt utan tappar en del vinterbilsegenskaper.

Dina sommardäck förvarar du bäst i 18 grader året om och mörkt, som i Skövdes mest anrika däckhotell på Skövde Bilringar.

– Vi rengör däcken från föroreningar, förvarar dem och skiftar däck för 775: - och ser fram emot att få hjälpa dig, avslutar Johan Günthner på Skövde Bilringar.


Tipsa en vän     Skriv utKLUVNA KÄNSLOR. Rapport om allmänhetens inställning till reklam släpps den 1 augusti.

8 av 10 vill ha åldersgräns i sociala medier

MARKNADSPLATS. Det finns ett stort stöd bland svenska folket för åldersgräns i sociala medier. Åtta av tio tycker det är bra med åldersgräns och fyra av tio vill att åldersgränsen ska vara antingen 15 eller 16 år. 

Läs mer
NÖJD ANNONSÖR. - Mobalpa . Ett köksvarumärke som vi kan stå för till 100 procent. Köken håller en hög kvalitet med gedigna stommar och luckor, säger Leif Eriksson på Eriksson Snickeri och Inredning i Skultorp.

Leif fick fler kökskunder efter annons i Gård & Villa

MARKNADSPLATS. Leif Eriksson driver Eriksson Snickeri och Inredning i Skultorp och han annonserar regelbundet i Gård & Villa. Med så gott resultat att han inför 2015 beslutade sig att annonsera i tidningens samtliga 8 nummer.

Läs merMest lästa

Hantverkare i samarbete med Gård&Villa
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE