Tvåtakt och knyppling i Tidaholm


Ulf C Nilsson 2023-09-28

LÄNGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.

LÄNGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.REPORTAGE. Det är nu 48 år sedan Uno och Margareta Persson byggde sitt Gullringshus i Tidaholm. Och där tänker de fortsätta att trivas. Inte minst för att Unos bilar har gott om plats i det tillhörande garaget. Är man Saab-fantast så är man.

En och annan har väl under åren undrat varför han kör Saab Sonett på äldre dar. Uno har hunnit fylla 78 år.

– Jag har den istället för gym! Dessutom är det roligare att sätta pengarna på hjul än att ha dem på banken.

Det krävs onekligen gott humör och en del akrobatik för att ta sig i och ur den lilla bilen som han renoverat till nyskick.

– Jag minns att Margareta konstaterade att det var gott om plats när hon fick provsitta den för första gången. Fast, då var dörrarna inte monterade ännu…

Men nu har den varit på rull i åtskilliga år och den väcker mer uppmärksamhet för varje år. Lika mycket uppmärksamhet väcker idag parets andra bil - en tvåtakts rally-Saab av 1964 års modell. Sedan är det fullt i garaget, så ”finbilen” en Saab Sport av 1965 års modell står uppstallad på annan plats.

– Och vår ene son har en Saab 93 av 1958 års modell, så det är kul att även barnen ärvt bilintresset, säger Uno.


KLENODERNA. En gång ganska vanliga, men sällsynta fåglar på vägarna idag. Rally-Saaben är en ombyggd -64;a och Unos Saab Sonett II med 1700 cc V4 har chassinummer 573 och har bara haft fem ägare. Att ta plats bakom ratten kräver akrobatik. – Så jag har den istället för gym! förklarar Uno Persson.

KLENODERNA. En gång ganska vanliga, men sällsynta fåglar på vägarna idag. Rally-Saaben är en ombyggd -64;a och Unos Saab Sonett II med 1700 cc V4 har chassinummer 573 och har bara haft fem ägare. Att ta plats bakom ratten kräver akrobatik. – Så jag har den istället för gym! förklarar Uno Persson.Själv blev han biten av motorsport som tolvåring då han fick följa med sin morbror i brandbilen han körde till depån vid en stor motortävling.

– Det var bilar, bilar och kända förare. Där i depån blev jag omvänd!

Frun Margareta har ett betydligt lugnare intresse, närmare bestämt knyppling.

– Det är en utdöende konst, men vi är några damer här i Tidaholm som brukar träffas och knyppla tillsammans. Men det är kul att följa med Uno på rallyträffarna också!  Det är sex gamla Saab-förare som brukar träffas en gång om året och köra rally, berättar hon.

Då är hon co-driver. Det var även hon som var byggmästare då huset de bor i byggdes eftersom Uno jobbade med montering av AXE-stationer för telesystemet och var upptagen på annat håll då.


TRIVSELRUM. Här i vardagsrummet spenderar Uno och Margareta mycket av sin tid. Knyppling är Margaretas fritidsnöje.– Det är ett hantverk på utdöende, men vi är några damer här i Tidaholm som brukar träffas och knyppla tillsammans, berättar hon. 

TRIVSELRUM. Här i vardagsrummet spenderar Uno och Margareta mycket av sin tid. Knyppling är Margaretas fritidsnöje.– Det är ett hantverk på utdöende, men vi är några damer här i Tidaholm som brukar träffas och knyppla tillsammans, berättar hon. – Vi gillade planlösningen, inte minst att ingången är på husets kortsida. Den lösningen gör det väldigt rymligt och bidrar till att det känns större än sina 122 kvadratmeter.

Det har blivit en hel del renoveringar och uppdateringar genom åren.

– Hade vi bott i lägenhet hade vi fått betala runt 100 000 kr om året i hyra. De pengarna kan man använda till renoveringar istället.


LJUDET. Rally-Saabens tvåtaktsmotor har ett eget ljud. Den brukade kallas Djungeltrumman när det begav sig, så grannarna har inga problem att konstatera när Uno ger sig ut med bilen.

LJUDET. Rally-Saabens tvåtaktsmotor har ett eget ljud. Den brukade kallas Djungeltrumman när det begav sig, så grannarna har inga problem att konstatera när Uno ger sig ut med bilen.Så, den gamla heltäckningsmattan är numera utbytt mot ekparkett i hela huset, köket fick nya luckor för några år sedan, en luftvärmepump har installerats, nya entrédörrar i teak har kommit på plats och så, favoriten, en rejäl täljstenskamin.

– Bästa investeringen någonsin! Det är så trivsamt med en brasa när det är kallt ute och vi behöver knappt använda radiatorerna, berättar Uno.

En rejäl inglasad uteplats och en lummig trädgård med mängder av blommor kompletterar det hela.

– Det är ett trivsamt område och här har vi dessutom nära till naturen och friluftsområdet.

Det blev rätt från början helt enkelt.


TRIMMAD. Den röda rally-Saaben har fått sina 40 ursprungliga hästkrafter lätt upptrimmade.– Trimmar man hårdare fungerar det bara på bana, inte i rallykörning, förklarar Uno.
TRIMMAD. Den röda rally-Saaben har fått sina 40 ursprungliga hästkrafter lätt upptrimmade.– Trimmar man hårdare fungerar det bara på bana, inte i rallykörning, förklarar Uno.

Läs hela reportaget med många fler bilder i senaste numret av Gård & Villa >>