Vikaryd – med historiska vingslag på modern gård


Anna-Karin Jansson 2017-05-18

<span style=\

LANTLIG IDYLL. Susanne och Peter Dickson bor på Vikaryd utanför Alingsås. Wachtlarna Müsli och Ctellahuserar också här. Foto Anna-Karin Jansson



REPORTAGE. Strax utanför Alingsås, vid sjön Mjörns strand, ligger Vikaryds egendom. Här driver familjen Dickson köttproduktion med nöt och lamm, jord- och skogsbruk. – Vi lever vår dröm, konstaterar Susanne och Peter Dickson.

Susanne Dickson är uppvuxen på Vikaryd. Gården har funnits i släktens ägo sedan mitten av 1800-talet, då den köptes av Axel Dickson som, liksom sin bror James Fredrik på Tjolöholm, lät uppföra ett slott på ägorna.

– Mina tre systrar och jag bodde alla på olika fastigheter här med våra familjer. Till slut blev det ändå jag och min familj som ville ta över och driva gården, berättar Susanne.

Idag har Vikaryd årligen 50 tackor och 100 nötkreatur, samarbete med andra gårdar om gemensam köttförädling och försäljning och ekologisk vall- och betesproduktion.

Läs hela reportaget om paret Dickson på Vikaryd på sidorna 8-9 i magasinet Gård & Villa som delas ut gratis till 25 000 husägare i Lerum, Floda och Alingsås. >>