Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet


Ulf C Nilsson 2022-03-25

HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.



REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Miljöanpassat och lokalproducerat är två av ledorden för paret Schönborgs 75 kvadratmeter stor skapelse med fasad av linoljebehandlad furu och isolerat med träspån. Men det var inte hugget i sten att de ens skulle satsa på det här projektet.

”Ska du bygga om? Sälja? Riva och bygga nytt?” Många var på Anders om hans ärvda hus och han lät det bara stå.

– Jag tyckte det var för trångt mellan husen här uppe, men Ingegerd trivdes här. Och själva tomten på 900 kvm hade ju potential, konstaterar Anders.

Den tomten hade hans föräldrar fått ta över arrendet på för en femtiolapp när det begav sig. De byggde sitt sommarhus här och köpte sedan loss tomten.

– Jag minns från barndomen hur det bara var sten och ljung här. Ibland hände det att man skrämde upp en hel älgfamilj när man kom hit.

Under en semester i Kalifornien, i ett beach-hus med utsikt över havet fick Anders tid att tänka efter. Och, inspirerad av boendet där, så plockade han fram ett visitkort och drog med en penna upp konturerna av detta till en V-formad skiss.

 I denna länk kan du också läsa reportaget om paret Schönborg. Där publiceras samtliga bilder. Reportaget finns i nya numret av - Gård & Villa som delas ut gratis till 50 000 villahushåll i Skaraborg.

 

DANSK DESIGN. Det stora köket med matplats och allrum är husets centrala del.– Köksskåpen i oregon pine är designade av danske ikonen Børge Mogensen och fanns redan i det förra huset.

DANSK DESIGN. Det stora köket med matplats och allrum är husets centrala del.– Köksskåpen i oregon pine är designade av danske ikonen Børge Mogensen och fanns redan i det förra huset.



– Den fotade jag av och messade till en arkitekt här hemma med uppmaningen att börja rita.

Resultatet blev en egen liten värld som skärmade av mot grannhusen och öppnade sin famn mot Simsjön. En altan på dryga 100 kvadratmeter breder ut sig mellan huskropparna och intill den blivande bastuavdelningen finns en nedsänkt 40-gradig saltvattens-jacuzzi som Ingegerd njuter av varje dag.

Golvet invändigt är klätt med tegel från Horns tegelbruk, de blyinfattade fönstren i badrummet har bevarats från förra huset och hela köksinredningen i oregon pine är också återanvänd.

– Den köpte mina föräldrar i början på 70-talet av Kronbergs Elektriska som hade haft det på en utställning. 7 500 kronor var rätt billigt redan då, speciellt som det är specialdesignat av den kände danske möbelformgivaren Børge Mogensen, säger han och fortsätter:

– Den väldigt duktige snickaren Anders Löfving från Mobacken fixade till det så att det passade in i den nya miljön. Som tur var hade tillverkaren, Br. Andersson i Huskvarna, sparat reservgångjärn och knoppar så att vi kunde komplettera med original.

Nu är det så att den tillåtna höjden på hus vid Simsjön är begränsad till fem meter. Det räcker inte till två våningar om man vill ha ordentlig ståhöjd på övervåningen.

– Vi valde att spränga ner grunden. För att inte störa grannarna användes hydraulik istället för dynamit och det blev faktiskt inte dyrare.



Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20220309150924-df93a67/www/se/include/print_article_content.php on line 297

Men trots rejäl höjd till taket valde makarna Schönborg att bygga en väldigt luftig envåningsbostad istället.

– Visst, det hade nog blivit högre marknadsvärde med större boyta, men vi har ju inte tänkt sälja utan ska bo här. Då är det skönt att slippa trappor, säger Ingegerd.

Extra ytor finns istället i det anslutande Attefallhuset de byggt. Där har hon plats för sin hobby med textilier och formgivning.

Fönstren är jättelika och det största har eldriven öppning.

Än pågår lite småjobb i huset. Bland annat står en carport på tur, liksom luft/vatten-aggregat till golvvärmen. Och till sommaren blir det trädgårdens tur.


NYBYGGT. Drygt ett år har det tagit från det förra huset revs tills Anders och Ingegerd kunde börja flytta in i sitt nya hus vid Simsjön. Nu är det mest småplock kvar, som att installera centraldammsugaren, få upp en del fönsterfoder och en carport plus fixa till trädgården.

NYBYGGT. Drygt ett år har det tagit från det förra huset revs tills Anders och Ingegerd kunde börja flytta in i sitt nya hus vid Simsjön. Nu är det mest småplock kvar, som att installera centraldammsugaren, få upp en del fönsterfoder och en carport plus fixa till trädgården.



Men trots rejäl höjd till taket valde makarna Schönborg att bygga en väldigt luftig envåningsbostad istället.

– Visst, det hade nog blivit högre marknadsvärde med större boyta, men vi har ju inte tänkt sälja utan ska bo här. Då är det skönt att slippa trappor, säger Ingegerd.

Extra ytor finns istället i det anslutande Attefallhuset de byggt. Där har hon plats för sin hobby med textilier och formgivning.

Fönstren är jättelika och det största har eldriven öppning.

Än pågår lite småjobb i huset. Bland annat står en carport på tur, liksom luft/vatten-aggregat till golvvärmen. Och till sommaren blir det trädgårdens tur.