Huset som växer med familjen


Ulf C Nilsson 2023-04-14

EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Familjen Annas flyttade hit 2013. De är Catrin och Johan samt flickorna Tilde, Enya, Liv och Meya. I hushållet ingår även tre katter och två hästar.
– I stort sett alla som bor häromkring har hästar och det finns massor av fina ridvägar i skogarna här runt omkring, berättar Catrin som själv växte upp på en lantgård med hästar i Tidaholm.

Johan kom från Skövde och dit ville Catrin inte flytta. Johan kunde å sin sida inte tänka sig att bo i Tidaholm.
– Så Ekeskogen blev den perfekta medelvägen för oss!
Mitt i naturen, dock utan ekar, men med häststall och drygt 10 hektar egen mark att breda ut sig på. De kände direkt att det här var det rätta stället för dem.

Huset hade med åren växt ut lite vilt åt alla håll och även tomten var vildvuxen.
– Det var ju ett äldre par som hade det och orken att hålla efter allt hade börjat tryta för dem. Så det blev mycket röjande på tomten först då vi tagit över- Dessutom var alla uthus fulla med grejor. Bara att tömma logen blev fem vändor till tippen med lastbil, minns John.

Upprustningen av huset har däremot gjorts i lagom etapper. Johan gillar att göra det mesta själv, men är i grunden perfektionist, så det får ta den tid det kräver för att nå det resultat han vill ha.


HEMMAKOCKAR. Ungefär där köksön med induktionshäll är placerad idag gick den gamla ytterväggen på 1700-talshuset. Förstoringen här hörde till den första omgången utbyggnad. Foto Johan Annas

HEMMAKOCKAR. Ungefär där köksön med induktionshäll är placerad idag gick den gamla ytterväggen på 1700-talshuset. Förstoringen här hörde till den första omgången utbyggnad. Foto Johan AnnasLite akut blev det när Catrin kunde meddela att två döttrar till var på väg. Dags för ännu en utbyggnad.
– Och den skulle rymma både en bra tvättstuga och badrum förutom rum, eftersom det som fanns tidigare inte riktigt var tillräckligt, berättar Catrin.

Så, 2016 gjordes den fjärde utbyggnaden av huset. Denna gång växte det norrut. I övrigt har Johan tagit sig an rum efter rum med bistånd av Catrin.Genomgående i hela huset gäller massivt trägolv och lugna färger.
– När vi köpte det var alla väggar vitmålade. Det gav ett kallt intryck som jag inte alls gillade, säger Catrin som är den som sätter färgskalan. Och väljer möbler. Både hon och Johan är mycket för återbruk, så det har blivit en hel del loppisfynd och begagnade möbler. Utom sofforna, för sådana är svåra att hitta i fräscht skick och av rätt modell och färg.


HÄSTFOLK. Två egna hästar hör till de boende här såklart. Trakten är ju ett hästparadis. Foto Johan Annas

HÄSTFOLK. Två egna hästar hör till de boende här såklart. Trakten är ju ett hästparadis. Foto Johan AnnasEtt gammalt hörnskåp från 1700-talet följde med huset eftersom ingen av de tidigare ägarnas barn var intresserat av att ta över det.

Köket blev ett eget projekt. Där det gamla torpets yttervägg tidigare funnits står nu en köksö. Hela köket hade förstorats av tidigare ägare, men inredningen var 70-tal. Där blev valet nytt och modernt.

Det tog Johan hela semestern för tre år sedan att fixa det och bemästra drygt 200 års sättningar och skevheter, men så blev det också top of the line.
– Fast den gamla vedspisen behöll vi förstås och den fungerar perfekt om man känner för att använda den, berättar Catrin.


UNIKT. Till vänster står det ursprungliga huset från 1784 som med åren byggts ut i fyra omgångar. Den senaste svarade familjen Annas för när barnen Liv och Enya var på gång. Foto Johan Annas

UNIKT. Till vänster står det ursprungliga huset från 1784 som med åren byggts ut i fyra omgångar. Den senaste svarade familjen Annas för när barnen Liv och Enya var på gång. Foto Johan AnnasEftersom huset växt åt alla håll så verkar det vara rum lite överallt och massor med ljusinsläpp. Barnen har unisont döpt Ekeskogen till ”clownhuset” eftersom de tycker att huset är inrett som en cirkus. Intrycket är onekligen speciellt. Och att måla, kitta och sedan regelbundet putsa 22 fönster?…
– Det jobbet lejer vi faktiskt bort. Någon måtta får det vara på vad man fixar själv, säger Johan.

Det finns mycket annat att ta itu med. Han vill ha en vedeldad bastu, men barnen röstar för ett hönshus och ridbana medan Catrin framhåller inglasad ny veranda och en sadelkammare. En sak är säker, med ett sådant här hus behöver man inte vara sysslolös.

OMBONAT INRETT. Johan och Catrins sovrum är inrymt i en av de första utbyggnader som gjordes. En kakelugn levererar värme vid behov och varma sommardagar finns utgång direkt till den stora altanen. Foto Johan Annas

OMBONAT INRETT. Johan och Catrins sovrum är inrymt i en av de första utbyggnader som gjordes. En kakelugn levererar värme vid behov och varma sommardagar finns utgång direkt till den stora altanen. Foto Johan AnnasFler bilder från familjen Annas fina hem finns i pappersupplagan av Gård & Villa som du kan läsa här. >>