Futurism från 50-talet


Ulf C Nilsson 2023-05-25

FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Ett delikat problem var hur man skulle lösa uppvärmningen. Villan, som designats av arkitektbyrån Neuendorf, hade till exempel en oljepanna som via ett komplicerat system av kulvertar och rör värmde upp huset med varmluft via kanaler i golvsocklarna. Samtidigt var det stora fönsterytor och framförallt stora golvytor - boytan i entréplan är 198 kvadratmeter plus 100 kvadratmeter till i källarplan. Isoleringen var heller inte den bästa, så med stigande oljepriser krävdes en annan lösning.

– Vi tog över huset efter mina föräldrar 2004 och satsade på vattenburen bergvärme direkt. För några år sedan kompletterade vi med 78 solpaneler på taket, vilket halverade elkostnaden, berättar Henrik som tillsammans med sin fru Carola lägger upp strategin för de olika projekten.

Sådana är det hela tiden. Något som Henrik drev igenom, ivrigt stöttad av familjens tre barn, var att bygga till en rejäl altan med pool. Innan dess fanns en uteplats direkt på marken och i övrigt en förvånansvärt snålt tilltagen balkong.

Tidigare fanns även en stor damm på tomten, men den har lagts igen och ersatts av ett par mindre dammar. Källvatten rinner i en bäck genom tomten hela året.

– Mitt nästa projekt blir att göra dammen nedanför vattenfallet lite större. Fast det har jag i och för sig haft planer på i närmare tio år nu, så vi får se hur det blir med den saken, kommenterar Henrik.

En annan lysande idé som ivrigt stöddes av barnen var att skapa en stor takterrass mot utsikten över fälten nedanför Skultorp. Lite spa-känsla på taket liksom, Men där satte Carola stopp. När hon dessutom fick stöd av den kontaktade arkitekten om att det var en dålig idé så skrotades tankarna på detta.


FIKASTÄLLE. Uteplatsen under glastaket är en favorit när det drar ihop sig till fikastund. Sommartid är den stora altanen med pool uppskattad.

FIKASTÄLLE. Uteplatsen under glastaket är en favorit när det drar ihop sig till fikastund. Sommartid är den stora altanen med pool uppskattad.Annars var det typ läge för detta när det visade sig att luftspalten mot yttertaket varit för snålt tilltagen så att mögel börjat växa där. Det resulterade i att i stort sett hela taket fick rivas upp och ersättas med ett nytt som dessutom försågs fläktstyrd ventilation för att få bort all eventuell fukt i framtiden.

– Så det är hela tiden något att göra här, trots att det är hög kvalitet på alla material. Fönsterbåtarna är till exempel av teak och är fortfarande original.

Viss oro utbröt då det började pratas om radon, för hela huset är byggt av blåbetong.

– Men mätningar visade att vi inte hade några förhöjda värden alls här. Det var en lättnad, konstaterar Carola.

Alla inneväggar i huset är av betong, men klädda med Tretex invändigt, vilket gör det enkelt att sätta upp tavlor, hyllor och annat. Genomtänkta materialval även här alltså.


PRIO ETT. Ett nytt kök stod högt på önskelistan och kom snart på plats sedan Henrik och Carola köpt huset av hans föräldrar.– De hade börjat fundera på att sälja och vi behövde ett hus, så det blev en bra lösning, säger Henrik.

PRIO ETT. Ett nytt kök stod högt på önskelistan och kom snart på plats sedan Henrik och Carola köpt huset av hans föräldrar.– De hade börjat fundera på att sälja och vi behövde ett hus, så det blev en bra lösning, säger Henrik.Köket hade ursprungligen bara ett mindre fönster och var bland det första som fick en helt ny skepnad. Det vändes ”inåt” istället och så togs stora ljusinsläpp upp i ytterväggen, vilket gav ett helt nytt intryck utan att påverka husets stil. Det ser ut som det varit tänkt så redan från början.

Källarvåningen har inretts till ett allrum och ett rejält badrum med exklusiv spa-känsla, så den delen av huset används flitigt. På övervåningen dominerar det stora sällskapsrummet på runt 80 kvadrat, komplett med öppen spis och flygel.

– Den köpte jag mest för att den var så snygg. Vi är ju en sportfamilj egentligen, men äldste sonen spelar, så flygeln är ett uppskattat inslag, berättar Henrik.

Familjen får hela tiden propåer från både husmäklare och spekulanter om att sälja, men det är inte aktuellt.

– Vi trivs ju så bra här.

Läs hela reportaget med många fler bilder i sommarnumret av Gård & Villa >>