Gör rost i grillen maten farlig?


Marie Pallhed 2016-05-18

UNDVIK ROSTIG MAT. Kolla över din gasolgrill om du riskerar korv med grillrost. Källa Newswire.
UNDVIK ROSTIG MAT. Kolla över din gasolgrill om du riskerar korv med grillrost. Källa Newswire.

UTOMHUS. Din gasolgrill kan användas i många år om du tar hand om den och byter några viktiga delar. Men vad gör ett rostigt galler med grillmaten?

Grillsäsongen är i full gång, men hur står det egentligen till med grillutrustningen? Många använder grillar som har några år på nacken, och som därför har lite rost på gallren. Men spelar det någon roll?

– Rost är egentligen ingenting annat än oxiderat järn, och det är ofarligt att få i sig lite genom grillmaten. Du måste äta stora mängder rost innan det ger några hälsoproblem, säger Caroline Uliana, informationschef på försäkringsbolaget If.

Men hon uppmanar till rengöring.

– Det är en bra regel att rengöra grillen ordentligt före varje säsong, och en enkel rengöring varje gång man använt gallret, för att ta bort gamla matrester, säger Caroline Uliana.



TA INGA RISKER. Säkerhetskolla gasolgrillen så får du bästa grillresultatet.
TA INGA RISKER. Säkerhetskolla gasolgrillen så får du bästa grillresultatet.

Men det finns betydligt viktigare saker än rost att kontrollera innan grillandet kan börja.

– Det viktigaste du behöver göra är att se till att gasslangen är hel och att den svarta av-och-på knappen på regulatorn som fästs på gasflaskan fungerar som den ska, säger Mats Larsson, brandman och skadereglerare på If.

Slangen ska inte få sprickor när den böjs. Den är datumstämplad med tillverkningsår och bör bytas ut med jämna mellanrum. Rekommendationerna från experter på brandsäkerhet varierar mellan varannan eller var tredje varje år.

En enkel metod för att kontrollera om slang, slangkopplingar och av-och-på knappen är täta, är att blanda såpa och vatten och pensla på utrustningen. Om det finns en läcka kommer det att dyka upp bubblor i tvållösning när du slår på gasen.

– Om du är osäker det är lika bra att byta med en gång. Gummislangar är färskvara och torkar efter en tid i solen. Som regel kan du köpa uppsättningar av både slang och regulator i ett, säger Mats Larsson.

Om det fortfarande sitter kvar gamla matrester på gallret sedan förra året, är lösningen att bränna bort dem.

– Sätt på gasolgrillen på max med locket stängt. Efter fem minuter är matresterna förkolnade. När grillen har svalnat, gå över med en grillborste eller annan stålborste. Borsta bort förkolnade resterna och ta bort dem från grillens botten, säger Mats Larsson.

Gå över gallret en runda med stålull eller skurmedel. Använd varmt vatten och ett rengöringsspray för kök.




Om grillgallret har rostat sönder eller startknappen inte fungerar, kan det vara dags att kassera grill om du inte kan få tag på reservdelar. Men först bör du kontrollera om skadan täcks av garantin. Och om du har sparat kvittot.

1. Kontrollera om slangen och anslutningar är täta.

2. Grillen ska stå minsten meter från husväggen. Gasflaskan ska stå en liten bit från grillen.

3. Töm uppsamlingstråget för matrester och fett som sitter under grillen.

Tipsa en vän     Skriv ut



LOKALPOLLINERAT. I samarbete med Thomas från Götene biodlarförening har Kinnekulle Energi etablerat två bisamhällen i Husaby. – Pollineringen är en förutsättning för Kinnekulles energirika och magiska natur. Den som vill vi att även nästkommande generationer ska få uppleva, säger Magnus Hidevik på Kinnekulle Energi. 

LOKALPOLLINERAT. I samarbete med Thomas från Götene biodlarförening har Kinnekulle Energi etablerat två bisamhällen i Husaby. – Pollineringen är en förutsättning för Kinnekulles energirika och magiska natur. Den som vill vi att även nästkommande generationer ska få uppleva, säger Magnus Hidevik på Kinnekulle Energi. 


Gård&Villa promotar

Här på Kinnekulle producerar bina miljövänlig energi

PROMOTION. I Husaby på magiska Kinnekulle står Kinnekulle Energis två bisamhällen, lite avskilt med drygt en meter mellan sig. Den ena har en gul ingång, den andra en vit. Och tack vare det hittar de 140 000 bina hem till just sin kupa. Varje gång.

Läs mer
VÄLKÄND. Kocken Tareq Taylor gillar mat och växter som är ätbara. Foto Blomsterfrämjadet.

Planera kryddodlingen på Tareq Taylors vis

TRÄDGÅRD. Världskände kocken Tareq Taylor är en hängiven odlare. Och helst odlar han vildvuxet och ätbart.  Här är hans favoritsmaksättare. Plus godaste receptet på lavendelskorpor. 

Läs mer
ÅRET RUNT. Odla färska grönsaker inomhus i ditt hem med nygamla tekniken hydroponik.

Vatten, LED-ljus och kärlek -  det är allt som behövs

TRÄDGÅRD. Egenodlade färska grönsaker varje dag. Året runt. Det är fullt möjligt med hydroponisk odling. Inomhus.

Läs mer
UNDVIK ROSTIG MAT. Kolla över din gasolgrill om du riskerar korv med grillrost. Källa Newswire.

Gör rost i grillen maten farlig?

UTOMHUS. Din gasolgrill kan användas i många år om du tar hand om den och byter några viktiga delar. Men vad gör ett rostigt galler med grillmaten?

Läs mer



Mest lästa

Hantverkare i samarbete med Gård&Villa




Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE