Gård & Villa-mässan i maj på Karlsfors gård – ett nytt besöksmål

 


Ulf C Nilsson 2024-04-25

<span style=\

KARLSFORS GÅRD. Alla bitar föll på plats när David och Josefine hittade Karlsfors Gård. – Det kändes nästan som om den bara väntat på oss, säger de.



REPORTAGE. Från stinkande stenindustriområde till ett uppskattat naturreservat som ligger bland Topp 10 som besöksmål i Skaraborg. Utvecklingen för Karlsfors gård med Silverfallet på sina ägor har varit spektakulär. På senare år har det blivit än mer populärt i samband med att flera verksamheter växt fram - café, butik och konstutställning bland annat och bakom dessa står David och Josefina Larsson som tog över här år 2020.

Vid Silverfallen hade traktens bönder länge kommit på att man kunde bryta kalk till sina åkrar. Efter att den bränts med ved och alunskiffer - som ”svettades” olja när en upphettades - fick man lätthanterlig bränd kalk att använda.

Sedan fick grosshandlaren Bernt Hader Santesson från Örgryte korn på fyndigheten och bestämde sig 1810 för att storsatsa på alunframställning av skiffern. Alun användes för att fixera färger i färgerierna, för skinnberedning i garverierna och i pappersindustrin för bestrykning av ytan på skrivpapper. Dessutom var det blodstillande och användes flitigt inom sårbehandling. En biprodukt var rödfärg till lador och hus.

– När sedan epoken tog slut i och med att man 1842 hittade ett billigare sätt att framställa alun tog det hela slut och 1856 lades bruket ned, berättar David.

Ett hårt slag eftersom det som mest givit försörjning åt 125 man och deras familjer. Det fanns både skola, butik post och bank här då. Nu återstod bara kalhuggna marker - det gick åt mycket ved i produktionen - och ett övergivet kalkbrott inramat av rödfyrahögar.

Men Karlsfors gård fanns kvar och där drogs istället lantbruk igång med hästar, kor och inte minst grisar. Som mest föddes 5 000 slaktsvin upp här per år och det vittnar inte minst den märkliga stora statyn framför huset om - föreställande en synnerligen fet och glad sugga.

Efter olika ägare under 1900-talet totalrenoverades huset och flyglarna 2006.

– Då grävdes hela matkällaren ut och uppgifter antyder att den härrör från 1500-talet och en tidigare byggnad, berättar Josefina.


<span style=\

BUTIKEN. Josefins dröm att driva en egen butik kunde blomma ut för fullt på Karlsfors gård och den har blivit ett välbesökt mål. Här finns det mesta som behövs för att pynta ett hem.



Hon och David tog vid som nya ägare 2020. Till gården hör idag 163 hektar mark varav en stor del ingår i naturreservatet runt Silverfallet.

– Utöver reservatet har vi 51 hektar väldigt fin och väldränerad jordbruksmark samt 35 hektar av sjön Lången.

Parets ambition är att framförallt driva gården vidare och skapa liv i bygden.

– Det kändes som om Karlsfors gård förvaltats för att vi skulle komma. Alla bitar har fallit på plats. Jag ville ha en butik och Jättadalen Fastighets AB behövde ett centralt läge i Skaraborg och plats att samla företagets maskiner för gård och förvaltning.

Idag ryms allt detta och mer därtill på gården. Josefina har fått fart på sin butik, konsthallen erbjuder exponering för lokala talanger, caféet är välbesökt och Lena och Sofie från Caféet på Klostret ser där till att gästerna får smarrigt fikabröd - och David har inrett hemmakontor i ett av rummen i huvudbyggnaden. Flygelhusen är uthyrda och i ett komplementhus nära Silverfallets entré har ett museum för traktens historia tagit form.

– Och så har vi våra marknadsdagar. Det började faktiskt med att en bekant fick alldeles för mycket tomater i sitt växthus och försökte sälja hemkonserverade tomatprodukter. Det gick sådär, men då kom vi på att en lokal matmarknad skulle passa bra här och det blev succé direkt.


<span style=\

CAFÉ. I caféet jobbar Sophie Svedung och Linéa Hultström med att fylla på med kakor och bullar.  Mamma Lena Svedung delar idag sin verksamhet mellan bakugnarna här och på Klostrets gårdscafé i Blomberg.



Vårmarknaden nyligen blev en annan fullträff, men eftersom gärdet som sommartid används som extra parkeringsutrymme var för blött blev det bilköer ända till Timmersdala för de tusentals besökarna. Närmast på tur står Gård & Villas mässa 11-12 maj.

– Snart så har vi fått ordning på loftet ovanpå butik, café och konsthall har vi gott om plats för olika typer av evenemang under tak och tanken är att den även ska fungera som lokal för fester och event där sällskap kan hyra in sig, berättar David.

Marknaderna blir tradition och det samma gäller Moses goda kebab som har strykande åtgång tillsammans med gårdens hamburgare med lokalt producerat kött när det drar ihop sig.

Och själva huvudbyggnaden då? Den totalrenoverades 2006 och de tolv rummen och det väl tilltagna köket värms idag med jordvärme. Boytan är 450 kvadratmeter, så det finns gott om plats för goda middagar och festligheter.

 Mer infor om Gård & Villa-mässan på Karlsfors hittar du här >> 


MÄSSDAGAR. Gård & Villa-mässan kommer att äga rum på Karlsfors gård den 11-12 maj inom och utomhus. Fri entré. Mer mässinfo - klicka på bilden.

MÄSSDAGAR. Gård & Villa-mässan kommer att äga rum på Karlsfors gård den 11-12 maj inom och utomhusFri entré. Mer mässinfo - klicka på bilden.

MÄSSDAGAR. Gård & Villa-mässan kommer att äga rum på Karlsfors gård den 11-12 maj inom och utomhusFri entré. Mer mässinfo - klicka på bilden.

MÄSSDAGAR. Gård & Villa-mässan kommer att äga rum på Karlsfors gård den 11-12 maj inom och utomhusFri entré. Mer mässinfo - klicka på bilden.