Ge nattsömnen goda förutsättningar - välj säng med omsorg


Marie Pallhed 2016-02-11

<span>VID NYINK&Ouml;P. Provligg länge och utan att ha ytterkläderna på. Be även att få prova sängen med olika val av bäddmadrasser. Foto Hilding Anders.</span>
VID NYINKÖP. Provligg länge och utan att ha ytterkläderna på. Be även att få prova sängen med olika val av bäddmadrasser. Foto Hilding Anders.

INOMHUS. Din säng ska passa just dig. För den påverkar hur din sömnkvalitet blir. Så här gör du när det är dags att köpa ny.

Sömnkvalitén om natten påverkar vår vakna tid. Sover du gott minskar stresshormonet kortisol i kroppen, samtidigt som du får en viktig ökning av tillväxthormon som stärker dina muskler och ditt skelett. Även immunsystemet aktiveras och inlärnings- och minnesfunktioner påverkas positivt.

Vid sömnbrist däremot skriker kroppen efter snabb energi, du blir trött, hängig och risken för nedstämdhet ökar.

Vedertagna knep att ta till för att sova bättre är att stressa ner före läggdags, inte äta en stor måltid eller arbeta. Frisk luft brukar vara till nytta och att inte ha för varmt i sovrummet.

Men superviktigt är förstås sängkomforten.

   – Mitt bästa tips när du ska köpa en ny säng är att verkligen utgå från dina högst personliga behov. När du sedan är i sängaffären ska du ha ordentligt med tid på dig. Jag brukar säga att är man inne i affären kortare tid än 45 minuter så är risken stor att du kommer hem med fel säng, säger Stefan Wiking som är produktchef på Hilding Anders.

Många som ska provligga en säng lägger sig på rygg med ytterkläderna på, men vill du verkligen hitta sängen som passar just dig ska du ta av ytterkläderna och lägg dig i den ställning som du brukar sova i.

Ta sedan god tid på dig och känn efter ordentligt hur sängen känns. Dra dig inte heller för att prova samma säng med olika bäddmadrasser. Tunn eller tjock bäddmadrass, fast, stabil eller mjuk och mer omfamnande – vilken som passar dig, måste provas ut.

När du väljer säng – provligg utan ytterkläderna på och glöm inte att även bäddmadrassen ska provas ut ihop med sängen.

OLIKA KROPPSTYPER. Det funkar att välja olika slags sängar som man sedan binder ihop med en gemensam bäddmadrass till en dubbel. Foto Ikea.
OLIKA KROPPSTYPER. Det funkar att välja olika slags sängar som man sedan binder ihop med en gemensam bäddmadrass till en dubbel. Foto Ikea.

Innan du går till sängbutiken är det bra att ha koll på vilka sängmodeller som finns och deras generella skillnader.

En ramsäng, eller resårsäng som den också kallas, har ett fjädersystem som är monterat i en ram. Modellen ser nätt ut och ger god sovkomfort till ett bra pris.

Kontinentalsängen har oftast flera resårsystem, vilket ger ett större komfortdjup och ofta bättre tryckavlastning. På köpet får du en säng som mer är en designad möbel.

Ställbara sängar där huvud- och fotända kan regleras blir alltmer populära. De fyller inte bara en funktion när man vill läsa utan ger framför allt möjlighet att hitta sin egna, unika liggposition. Dessutom kan den hjälpa vid snarkning eftersom en förhöjd huvudända kan minska snarkandet.

Nästa fråga är fastheten och här brukar man säga att hur fast sängen ska vara beror på din vikt: ju tyngre du är desto fastare säng. Det här är bara delvis sant, hur du ser ut till kroppsformen spelar också roll.

En rund och kort person får en mer koncentrerad tyngdpunkt än vad en lång och smal person får, vilket innebär att två personer med samma vikt kan behöva två helt olika sängar. Ska ni köpa en dubbelsäng är det inga problem att välja två sängar med olika fasthet. Du ”binder” helt enkelt ihop sängarna genom att lägga en gemensam bäddmadrass över.

Den vanligaste längden på sängar är 2 meter och för att sängen ska kännas bekväm bör du ha 10 cm till godo ovanför huvudet och 10 cm kvar från fötterna till fotändan av sängen. Det innebär att om du är över 190 cm lång är det klokt att välja en säng som är 210 cm lång för att kunna ligga bekvämt även när du är utsträckt.

Priset då? Ja, det som skiljer en dyrare säng från en billigare är till stor del materialet i sängens olika delar. Enkla och billiga sängar har oftare mindre följsamma stoppningsmaterial. I de dyrare sängarna är ofta komfortdjupet större och materialkvaliteten högre vilket ger bättre liggkomfort.

7 tips för att sova bättre

Foto Ikea.
Foto Ikea.

>> Se till att få rejält med dagsljus under dagen.

>> Motionera gärna, men dock inte för nära inpå att du ska sova.

>> Sov på regelbundna tider.

>> Undvik koffein och stora måltider timmarna innan du ska sova.

>> Undvik även alkohol, du kanske somnar lättare men sömnen blir sämre.

>> Låt det vara tyst, mörkt och svalt i sovrummet.

>> Vänd bort klockan, inget är så stressande som att ligga och titta på en klocka när man inte kan somna. Gå istället upp och bryt ditt mönster.
Ta ett glas vatten och återvänd till sängs efter en kort stund igen.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






INOMHUSV&Aring;R. Ge hemmet en vårpuff med tulpaner.

INOMHUSVÅR. Ge hemmet en vårpuff med tulpaner.


Dags för ny energi inomhus -skapa vårfeeling med tulpaner

INNE Ta in lite förhoppningar om vår. Finns det någon tydligare signal på ljusare tider än tulpaner? Kolla dessa kreativa sätt att piffa vinterhemmet med snyggaste arrangemangen.

Läs mer
RETROM&Ouml;NSTER. 5 formgivare hyllas i tapetkollektionen Scandinavian Designers II från Boråstapeter. &Ouml;vriga är Arne Jacobsen, Viola Gråsten samt Lisbet och Gocken Jobs. Här mönstret Trollslända av Gocken Jobs från 1945.

Så här påverkar tapeter rummet

INOMHUS. Nostalgin möter nutiden i de tapettrenderna. Här är filmen som visar hur tapeter kan påverka ett rum.

Läs mer
TAPETER F&Ouml;R&Auml;NDRAR. Kolla in filmen hur allrummet stylas av proffsen.

Så skapar du ett ombonat allrum för många behov

INOMHUSMånga har ett allrum som ska fungerar för flera behov så som lek, umgänge, se på TV eller läsa en bok. Dessutom har allrummet ofta flera ingångar som kan göra det svårt att möblera. Här är Kristin Lagerqvists och Johanna Bradfords tips hur du får ihop ekvationen. 

Läs mer
KNIVSKARP BILD. Nej, projektorer är inte bara för filmnördar numera. Istället börjar de bli en utmanare till storbildsskärmar med sin knivskarpa skärpa. Här en miniguide hur du väljer rätt utrustning.<div data-block=\

Så här hittar du rätt projektor

INOMHUS. Dagens projektorer är fullvärdiga utmanare till tv-skärmarna. Här en miniguide till hur du hittar rätt bland utbudet och vad du bör tänka på inför ditt projektorköp.

Läs mer
SPARA EL. Här är prylarna som drar mest el hemma – men som du också kan spara mest pengar på. Foto Pixabay.

Här är prylarna som drar mest el i ditt hem

INOMHUS.  De här sakerna drar mest el hemma. Kolla in listan om du vill spara pengar på din elkonsumtion.

Läs mer
HEMMAFIX. Skapa trädgårdskänsla inomhus och inred med gröna växter. Här nedan några förslag på lättskötta trendiga grönväxter. Foto Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson.

Inred hemmet grönt - tio trendiga växter

INOMHUS.  Ingen tvekan, den gröna växttrenden inomhus håller i sig och förstärks framöver. Svärmors tunga gör ett återtåg från 70-talet liksom lättskötta fiolfikusen. Just nu finns ett rikt urval bland marknadens aktörer.

Läs mer
<span>VID NYINK&Ouml;P. Provligg länge och utan att ha ytterkläderna på. Be även att få prova sängen med olika val av bäddmadrasser. Foto Hilding Anders.</span>

Ge nattsömnen goda förutsättningar - välj säng med omsorg

INOMHUS. Din säng ska passa just dig. För den påverkar hur din sömnkvalitet blir. Så här gör du när det är dags att köpa ny.

Läs mer
PRIVAT. Inred sovrummet som ditt högst privata rum utifrån den du är. Och strunta i krav på att visa upp det. Foto IKEA.

Lägg fokus på ditt ego när du inreder sovrummet

INOMHUS Köket har varit i fokus. Och vardagsrummet. Offentliga rum i hemmet. Nu är det dags att inreda den mer privata delen, den som bara är till för oss och våra närmaste. Sovrummet.

Läs mer
PERSONLIGT. Största kökstrenden just nu är att inreda på ditt eget sätt. Och gärna kombinera olika stilar.

Sju kök som visar trenderna

INOMHUS. Stora inredningstrenden just nu är: Följ ditt hjärta och blanda till din egen personliga stil. Det har också köksfabrikanterna tagit fasta på. Och bland köksvarumärkena finns något för alla smaker. Här några smakprov att inspireras av.

Läs mer
FUNKTIONELLT. Planera in ett smart arbetssätt redan när du ritar ditt nya kök i det digitala planeringsverktyget.

Vanliga misstag du kan göra som egen köksarkitekt

INOMHUS. Ritprogrammen för egen köksplanering blir allt bättre. Men det finns några viktiga punkter som är lätta att glömma när du börjar rita ditt nya kök mer i detalj. Här är några bra tips från köksexperten.

Läs mer
BARN BEST&Auml;MMER. Barns favoritfärger förändras i takt med att de växer. Kanske inte alltid i smak med vad vi vuxna tycker?! Här gäller det att stiga tillbaka och ge plats för deras färgönskningar utifrån deras utvecklingsfas. Foto: Beckers.

Så här lotsar du barnen att välja rätt färg till sitt rum

INOMHUS. Barn är mer kreativa än vuxna. Och en del i det är att de faktiskt inte bryr sig om vad andra tycker. De har helt enkelt inte anpassat sig till ett konventionellt tänkande som vuxna ofta ägnar sig åt. Därför gillar de oftast inte vitt*. Som i inredningssammanhang är en av svenskarnas absoluta favoritfärg.

Läs mer
VIDGA VYERNA. Att inreda köket som ett potentiellt \

I trendiga köket gör du plats för ditt eget örteri

INOMHUS. Visserligen är detta kök alldeles nytt. Men också i ett befintligt går idén att sno rakt av. Eller lite delar från den. För det handlar om att vidga vyerna kring hur du brukar inreda ditt kök. Och trendigast är att ta fram dina personliga intressen när du inreder.

Läs mer
F&Ouml;REBYGG VATTENSKADOR. Länskontrollant Guy Wallin genomför en kontroll av de kritiska punkterna i en badrumsinstallation. <span style=\

Kolla dessa kritiska punkter när du bygger badrum

INOMHUS. Ett tätt tätskikt är grunden för säkra våtrum. Följ med när GVKs länskontrollant Guy Wallin genomför en kontroll av de kritiska punkterna i en badrumsinstallation. Och undvik framtida vattenskador.

Läs mer



Mest lästa








Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE