Odla jordnötter från kärnorna


Marie Pallhed 2016-05-19

SLÄNG INTE. Låt kärnorna gro istället för att hamna i soporna.
SLÄNG INTE. Låt kärnorna gro istället för att hamna i soporna.

MÅ BRA. Vad har avokado, äpple, mango och tomat gemensamt? Svaret är att du kan odla dem hemma. Från kärnor du annars skulle ha slängt i sophinken.

Att odla från kärnor är enkelt och det mesta som behövs hittar du i köket. Det menar Holly Farrell som skrivit boken ”Odla från kärnor”

Och faktum är att du kan odla jordnötterna själv. Om du skaffar orostade jordnötter med skalen kvar.
Detta behövs:

GLASBURK ISTÄLLET? Odla dem i genomskinlig kruka om du vill se nya nötternas utveckling under jord.
GLASBURK ISTÄLLET? Odla dem i genomskinlig kruka om du vill se nya nötternas utveckling under jord.>> 
Jordnötter med skal

>> Glasburk

>> Kniv eller annat platt redskap

>> Medelstor kruka (1 liter), gärna av genomskinlig plast

>> Jord

Bästa tiden för sådd är egentligen mars. Men när som helst på året funkar bra. 
Busken är ettårig.

Full höjd: 30-60 cm.Gör så här:

NYA NÖTTER. De pollinerade blommorna börjar växa nedåt i jorden där de utvecklas till nya jordnötter.
NYA NÖTTER. De pollinerade blommorna börjar växa nedåt i jorden där de utvecklas till nya jordnötter.

1. Använd jordnötter med hela skal. Trasiga skal betyder att nötterna kan ha torkat. Och kasta alla nötter som verkar för torra eller som redan har delats på mitten. 

2. För att planterna nötterna med skalet på behöver du bara trycka till skalet med ett knivblad eller liknande så att skalen öppnas. Du kan också skala jordnötterna helt.

3. Lägg dem i en glasburk eller ett glas med vatten. Låt stå i 12 timmar. Släng bort de nötter som flyter.

4. Så jordnötterna i en genomskinlig kruka med fuktig jord. Lägg bara 2 nötter i varje kruka. De behöver massor av plats för att växa. 

5. Ställ krukan på en varm och solig plats och kolla dagligen om jorden behöver vattnas. Kärnorna bör gro inom 2-3 veckor.

6. När jordnötterna grott behåller du den kraftigaste plantan i varje kruka. (Kort och robust är bättre än lång och ranglig.) Låt fortsätta växa på varm och solig plats. Och håll jorden fuktig. Ingen gödning behövs.

7. Försök styra blommorna som växer nedåt mot krukans kant så att du kan se de nya jordnötterna utvecklas genom krukan.
Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


EGET JULGODIS. Gör eget godis åt älsklingen och lägg det gärna i en leksak som utmanar och stimulerar.
EGET JULGODIS. Gör eget godis åt älsklingen och lägg det gärna i en leksak som utmanar och stimulerar.

Gör eget julgodis till hunden - här är recepten

JUST NUÄr vovven också sugen på julgodis. Superenkelt för husse eller matte att göra sitt eget. Så att hunden slipper lockas av farligheter som choklad.

Läs mer
Falbygdens ost i flödet t o m december


SVT. När tv:s ”Det sitter i väggarna” tog sig an Mikael och Elins jugendvilla togs bland annat en bok med husets historia fram. – Det var då vi fick veta att det var slaktaren Fritz Karlsson som hade byggt det. Hittehunden Julie delar deras intresse för historia.

"Slaktar-Augusts" hus återskapas steg för steg

REPORTAGE. Som barn brukade Mikael Hildingsson smyga runt ”spökhuset” på Ågatan i Stenstorp. När det för tio år sedan blev till salu gick han och sambon Elin Andersson på visningen, mest för att stilla nyfikenheten.

Läs mer
Unossons charkuteri i flödet


SKIPPA BANTNINGEN. Lite smalare ingredienser i julmaten plus en tabell som visar hur lång promenaden måste vara gör det lättare att hålla vikten i jul. Allt laddar du ner här nedan.

Laga lättare julmat - recepten laddar du ner här

MAT. 38 % av alla svenskar går upp minst 2 kg under julen och andra högtider. Undvik det genom att promenera och laga lättare julmat. Här laddar du ner Janssons lätta frestelse, magra köttbullar, saffranslax samt ytterligare 9 smala recept. Plus en "stegräknare".

Läs mer
VÄLRUSTAT. – Egentligen var väl det tänkt att huset skulle rivas för att ge plats för ett villaprojekt, men vi tyckte att det var värt att räddas, säger Carl-Johan och Margareta Lindholm.

Lång renovering gav drömboende

REPORTAGE. Efter bröllopsresan 1991 kunde Carl-Johan och Margareta Lindholm flytta in i sitt nyköpta gamla hus i Timmerdala. Men då hade renoveringen egentligen bara börjat. Det är först nu allt börjar bli klart. – Och allt utom el och värme har jag gjort själv. Det har gått åt några timmar, säger Carl-Johan.

Läs mer
Pianomäster i flödet t o m februari


NATURLIGA MATERIAL. Använd det enkla när du pyntar till advent. Och gör det avancerat.

Adventspynta med material från naturen

JUST NU. Nyaste idéerna på att fixa fint till jul kommer förstås från proffsen. Här några smakprov som visades på en inredningsmässa för att inspirera butikernas inköpare till nytänk. Något för dig?

Läs mer
HOS SNIDAREN. Många timmar blir det för Leif i ”snickeboa” som han har inrett i källaren. – Här är det lugn och ro och att tälja är roligt, kommenterar han.

Många tomtar blir det i Leifs verkstad

REPORTAGE. De senaste 35 åren har Leif Green i Skara haft en lite udda hobbyverksamhet. Efter pensioneringen för några år sedan blommade den ut för fullt. Han täljer gubbar. Från senhösten är det tomtar som gäller.

Läs mer
<span style=\

Nollgradigt och sträng kyla - så här funkar bildäcken

KÖRGLÄDJE. Varierande vinterförhållanden utsätter både bilen och däcken för tuffa prövningar. Rätt typ av vinterdäck och rätt däcktryck ökar säkerheten. Oavsett om det är milt vinterväder eller sträng kyla. Med hjälp av några enkla tips sparar du även en hel del bränsle och ökar körkomforten.

Läs mer
KYLSK&Aring;PSKALLT. Se till att ditt kylskåp håller rätt temperatur. Foto: ATAG.

Vänd kylskåpet upp och ner

MAT Över 700 ton mat slängs i svenska hushåll per år. Det är 81 kg per person. Mycket, upp till 35 procent, slängs helt i onödan. Men mat blir också dålig i onödan bland annat för att vi förvarar den fel. Lösningen? Vänd kylskåpet upp och ned menar Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Läs mer
KREATIVT. Låt ungarna göra sin egen presentkalender.

Räkna ner med egenpysslad julkalender av recyclat

JUST NU. Härligt kreativt adventspyssel för stora och små. Här får du steg för steg lära dig att göra en egen presentkalender. Fyll den med choklad eller kanske små presenter till någon du tycker om.

Läs mer
LYX. Grönkålspaj med västerbottensost och valnötter. Godaste matpajen i vinter.

Testa Hannus goda grönkålspaj - helt oemotståndlig

MAT. Grönkål är höst- och vintermat med fin fräschör och vitaminer. Använd grönkål i sallader och i varm mat hela säsongen. Eller i en paj med västerbottensost. Den blir hur delikat som helst. Perfekt på en buffé.

Läs mer
MATBUDGET. Beräkningarna utgår från vad näringsriktig mat kostar per månad och person.

Så mycket kostar din mat varje månad

MAT. En familj på fyra spenderar cirka sex tusen kronor på livsmedel per månad om all mat lagas hemma utom lunch på vardagarna.

Läs mer
TINNAR & TORN. Kyrkobyggare Hallander tog sannolikt inspiration från stadsvillorna i Hjo när han 1887 byggde detta till sig själv. 1994 köpte Anita och Erik Boij drömhuset.

Läckande renoveringsobjekt blev drömkåken

REPORTAGE. När stadsborna Erik och Anita Boij köpte sitt gamla hus utanför Varola var de mentalt förberedda på att det kunde bli en mardröm. Taket läckte, huset var orenoverat sedan 50-talet och var snett och vint.

Läs mer
RYMLIGT. Lena och Joakim Därths hus smälter fint in i omgivningarna och att det är betydligt större under än ovan jord kan man inte ana utifrån.

Ljuset och utsikten avgjorde Lenas och Jockes val

REPORTAGE. En timmerstuga på 55 kvadratmeter och med 80 kvadratmeters källare blev oemotståndlig för Lena och Joakim Därth. Förklaringen? – Utsikten och ljuset! Redan vid första titten en gnistrande vit vinterdag med blå himmel visste vi att här ville vi bo! berättar de.

Läs mer
SJ&Auml;LVPARKERANDE BILAR. Parkering kommer snart att bli en helautomatiserad process som sparar tid och yta.

Nu kommer P-huset som parkerar bilen åt dig

KÖRGLÄDJE. Du kör in i P-huset och ställer bilen på en avlämningsplats. Sedan öppnar du din parkeringsapp och ber bilen att parkera sig och framför dina ögon åker den iväg och gör det.

Läs mer
RYSSHUSET. – Fram till husets entré gick tidigare en bro eftersom hela tomten tidigare var omfluten av vatten, säger Sture Myrman. Fint förstås, men att ha fast mark att gå på ansågs mer praktiskt, så det fylldes igen redan innan första världskriget.

Ryssvillan i Forsvik - ett hus med spännande historia

REPORTAGE. Året var 1906 då den ryske oljemagnaten Meissner kunde presentera sin morgongåva till sin unga fru Ellevie från Forsvik - ett läckert sommarhus på en liten ö i hennes hemby.

Läs mer
VEGOPASTALYX. Wow vilken superrätt Sara Ask och Lisa Bjärbo skapat.

Cannelloni med trattisar och västerbottensost

MATInget för måndagar med bråttommat. Med har du lite tid för matlagning utlovas höga smaker. Och vego funkar ju också till helgen.

Läs mer
GENERATIONSBOENDE. – Det blir väldigt mycket företagsprat när man både jobbar och bor intill varandra, konstaterar Erik och pappa Jan-Erik Jungåker. Sambon Annika för sin del jobbar på annat håll och gillar känslan att komma hem efter jobbet. 

Hektisk tid närmar sig för Värmagården

REPORTAGE.  Nu står årets mest hektiska tid för dörren på Värmagården utanför Skultorp. Här är en av huvudnäringar julgransodling. – Hela vår säsong är över på ungefär två veckor, så då gäller det att allt fungerar, säger Erik Jungåker.

Läs merMest lästa
Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE