Gården är deras kontor - och fritidsnöje


Ulf C Nilsson 2023-03-17

ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

I Tåstorp bodde släkten Broberg i en rad med gårdar utmed landsvägen. Byggmästaren Per Broberg ägde själv tre gårdar och byggde mycket i trakten. Till det behövdes virke och därför stöpte han på 40-talet om en av sina gårdar, Björkhaga, till sågverk, hyvleri och en smedja.

Själva mangårdsbyggnaden behövdes då inte mer, utan blev istället traktens ungdomsgård eftersom den stod tom. Där dansades det till rullbandspelare, så där var det fullt fart.

Gården har annars traditioner - långt tillbaka. Runt år 1900 flyttades ett tidigare magasin, en stockstuga, hit och omvandlades till traktens lokala slaktarbod.

Mot slutet av 70-talet revs den gamla mangårdsbyggnaden och tomten köptes av läkare Wramner som lätt bygga upp ett nytt hus på platsen. Sågverket fortsatte vara aktivt en bit in på 80-talet och lades sedan ner och revs.

Huset blev sedan till salu och då, för 22 år sedan, hade Mikael och Marieth Björk tröttnat på lägenhetsliv i Skultorp.
– Vi är ju båda uppväxta på landet och längtade tillbaka, berättar Mikael som för sin del växte upp på en hästgård.


PRIORITERAT. Både Mikael och Marieth gillar att läsa, så att inrätta en bekväm läshörna var högt uppe på ”att göra-listan”.

PRIORITERAT. Både Mikael och Marieth gillar att läsa, så att inrätta en bekväm läshörna var högt uppe på ”att göra-listan”.För att barnen inte skulle behöva byta skola var deras sökområde ganska begränsat, men då dök Björkhaga upp. De slog till och sedan började en totalrenovering i lagom och genomtänkt takt.

Det gamla stallet med hästboxar och spiltor har Mikael omvandlat till sin egen hobbyverkstad där häpnadsväckande skapelser dyker upp med jämna mellanrum. Den före detta slaktarboden är däremot Marieths domän där hon pysslar med sina växter.

En 30 kvadratmeter stor altan har anlagts - på husets norrsida.
– Ja, vi hade ju först tänkt bygga på sydsidan, men där finns ju ingen dörr. Vi funderade något år och kom på att grillen och trädgårdsmöblerna hade en benägenhet att hamna på norrsidan där kvällssolen finns.

Så det var givetvis där altanen skulle byggas! Så blev det också. Rejält stor dessutom, så att det finns plats för påbyggnad och inglasning av en del för att förlänga säsongen.

Sådär håller det på. Genom att låta allt ta sin tid och fundera färdigt innan verktygen plockas fram blir det bra varje gång. Det mesta gör de själva och under 22 år på gården har det hunnit bli en hel del.
– Till exempel var det tidigare mer eller mindre en äng framför snickarverkstaden. På vårarna kunde man inte parkera där eftersom det var nästan bottenlös lera i underlaget.

Men, genom att gräva bort leran, dränera bort vattnet och grusa upp planen är det idag inga problem att parkera där året runt.


PÅ DISTANS. Både Mikael och Marieth jobbar hemifrån, han som projektledare på Trafikverket, hon som ekonomihandläggare på Falköpings kommun. – Att fiber drogs hit till Tåstorp gjorde väldigt stor skillnad, berättar de.

PÅ DISTANS. Både Mikael och Marieth jobbar hemifrån, han som projektledare på Trafikverket, hon som ekonomihandläggare på Falköpings kommun. – Att fiber drogs hit till Tåstorp gjorde väldigt stor skillnad, berättar de.Samma sak med den tidigare traditionella entrén till huset. Varför inte bygga en rejäl trappa upp till verandan där man kan ta sin morgonfika om lusten faller på? Så blev det.

Den gamla trappstenen från förra huset finns för övrigt kvar i trädgården. Det dröjde innan de begrep vad det var för en märkligt formad sten, men på gamla bilder har de kunnat se att den var entrétrappa en gång i tiden.
– Invändigt har vi försökt att behålla 70-talskänslan med mycket furu. Det ger ett varmt intryck, säger Marieth.

Mest nöjd är hon med att den gamla bastun revs ut. Den hade, liksom så många andra sådana, förvandlats till förvaringsrum för sådant som ”kan vara bra att ha”. Istället kom en funktionell tvättstuga med allt man kan önska sig på plats.

Ett annat år var det ytjordvärme som anlades. Förra året byttes alla fönster, 25 stycken. Men fönstersmygarna? De har blivit, eller ska bli, vita, men det hanns inte med förra året.
– Att måla färdigt fönstersmygarna är på gång. Fördelen med att bo på landet och inte i ett villaområde är att här kan allt få ta den tid det tar utan att någon stör sig, säger Mikael.

Närmast handlar det annars om att omvandla utflyttade yngsta dotterns ”sminkrum” till ett walk in closet för Marieth. Och inför våren är det dags att ta itu med trädgårdsodlingarna igen.
– Huset är vårt fritidsnöje - ett projekt i taget, berättar de.


EGEN SNICKARVERKSTAD. En dröm som Mikael förverkligade och som utvecklas efter hand.<br />– Förra veckan var vi och hämtade en bandsåg han hittat på Blocket, berättar Marieth.

EGEN SNICKARVERKSTAD. En dröm som Mikael förverkligade och som utvecklas efter hand.
– Förra veckan var vi och hämtade en bandsåg han hittat på Blocket, berättar Marieth.G&Aring;RDEN. Björkhaga är ett ständigt pågående projekt. Stallet till vänster med två hästspiltor har blivit snickarverkstad, boningshuset har fått ny entré och mycket mer och slaktboden till höger är nu ”livsbod” där Marieth pysslar med sina växter. Fd stallet, nu snickarbod, fick egentillverkad namnskylt för några år sedan.

GÅRDEN. Björkhaga är ett ständigt pågående projekt. Stallet till vänster med två hästspiltor har blivit snickarverkstad, boningshuset har fått ny entré och mycket mer och slaktboden till höger är nu ”livsbod” där Marieth pysslar med sina växter. Fd stallet, nu snickarbod, fick egentillverkad namnskylt för några år sedan.
Tipsa en vn Skriv utBEHMSKA G&Aring;RDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .

BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .


De tog ett helhetsgrepp för ”sista huset”

REPORTAGE. När Arne och Ewa Winberg började känna att deras tidigare hus - på 600 kvadratmeter och med 72 000 kvadratmeter park och betesmark - började bli mesta laget att sköta själva bestämde de sig för att återvända till Arnes gamla hemkvarter i Skara. Nu blev det ett hus som de kan bo kvar länge i och som ändå har plats för barn och barnbarn.

Läs mer
DERAS HUS. – Direkt när vi klev in genom dörren kände vi att ”Det här huset vill vi ha!”. Så blev det också till slut, konstaterar Erika och Patrik.

Stallet blev det perfekta huset för storfamiljen

REPORTAGE. Ett stall för tio hästar med tillhörande vagnar - kan man bo i det? Frågar man Patrik Alm och Erika Nolberger Alm är svaret ett solklart JA! Här, i ett av Tidaholms - om inte länets - mest originella hus har paret bott sedan 2015 och stortrivs.

Läs mer
L&Auml;NGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.

Tvåtakt och knyppling i Tidaholm

REPORTAGE. Det är nu 48 år sedan Uno och Margareta Persson byggde sitt Gullringshus i Tidaholm. Och där tänker de fortsätta att trivas. Inte minst för att Unos bilar har gott om plats i det tillhörande garaget. Är man Saab-fantast så är man.

Läs mer
FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. &Auml;n idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

Futurism från 50-talet

REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Läs mer
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

Huset som växer med familjen

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Läs mer
ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

Gården är deras kontor - och fritidsnöje

REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

Läs mer
HELRENOVERAT. &Aring;ke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJ&Eacute;N. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan &Ouml;stlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
H&Aring;LLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs mer
PASTELLHUSET. Här bor: Karolina och Carl-Johan Andersson med barnen Lisa 16 år, Lucas 15 år, Tilda 11 år, Måns och Felix 7 år samt minstingen Frans 3,5 år.

Pastellkarameller hemma hos familjen Andersson

REPORTAGE. De hade ingen aning om att de båda på var sitt håll hade spanat in det stora huset i Lundsbrunn som på nytt var till salu. Och denna gång var Carl-Johan och Karolina Andersson fast beslutna över att huset skulle bli deras.

Läs mer
KAFFE- OCH TESALONG. Med ärvda möbler har Helen och Håkan Hideström inrett den lilla salongen i sekelskifteshuset  i Skara för mysiga stunder och adventsfika

Mangårdsbyggnaden som flyttade till Skara

REPORTAGE. När den vackra sekelskiftesvillan i Skara blev till salu var saken klar. Helen Dahlborg Hideström och Håkan Hideström hade haft många funderingar kring sitt framtida boende och behovet av större utrymme låg nu plötsligt rakt framför deras fötter.

Läs mer
ADVENT. Inredningsproffset Elizabetth föredrar det enkla subtila när det kommer till jul. Lite granris ihop med röda rosor skapar blickfång i den inbjudande matsalen.

Soldattorpet med en överraskande insida

REPORTAGE. Allt som sker gör det av en anledning. Så resonerar Elizabetth Henberg som under en uppfriskande promenad med sin bror upptäckte ett litet övergivet soldattorp vid Vätterns strand. Här har hon tillsammans med Erik och parets två hundar, funnit en bit av paradiset.

Läs merMest lästa
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE