Stallet blev det perfekta huset för storfamiljen


Ulf C Nilsson 2023-10-29

DERAS HUS. – Direkt när vi klev in genom dörren kände vi att ”Det här huset vill vi ha!”. Så blev det också till slut, konstaterar Erika och Patrik.

DERAS HUS. – Direkt när vi klev in genom dörren kände vi att ”Det här huset vill vi ha!”. Så blev det också till slut, konstaterar Erika och Patrik.



REPORTAGE. Ett stall för tio hästar med tillhörande vagnar - kan man bo i det? Frågar man Patrik Alm och Erika Nolberger Alm är svaret ett solklart JA! Här, i ett av Tidaholms - om inte länets - mest originella hus har paret bott sedan 2015 och stortrivs.

Byggnaden på Hellidsberget hör till traktens mest originella, för det är inte så mycket mer här som är byggt i morisk stil med lökkupol och stora hästskoformade fönster, allt fördelat på 480 kvadratmeter i två våningar.

Historien förtäljer att det var greve von Essen som lät uppföra stallet i anslutning till Hellidens slott efter att det gamla stallet i trä brunnit ner två gånger. Nu skulle här byggas i sten istället! 

1901 stod det klart och hästarna flyttade in. Vem som var arkitekten tvistar de lärde om, men det mesta lutar mot att den ”skyldige” är arkitekten F A Wahlström som även ritat Tidaholms tingshus vilket i stilen påminner om stallet. 


SITTBRUNN. Den nedsänkta alkoven i det stora vardagsrummet var förr mest känd för sina platsbyggda soffor.– Många minns dem, men vi fick faktiskt skrota dem. Lädret började spricka, de var inte bekväma och skulle bli otroligt dyra att klä om, så de åkte ut för ett par veckor sedan, berättar Patrik och Erika.
SITTBRUNN. Den nedsänkta alkoven i det stora vardagsrummet var förr mest känd för sina platsbyggda soffor.– Många minns dem, men vi fick faktiskt skrota dem. Lädret började spricka, de var inte bekväma och skulle bli otroligt dyra att klä om, så de åkte ut för ett par veckor sedan, berättar Patrik och Erika.

FÖRR. Så här såg det ut förr i vardagsrummet. Den berömda soffan är borta och statyn har hittat in i en egen alkov sedan dess.

FÖRR. Så här såg det ut förr i vardagsrummet. Den berömda soffan är borta och statyn har hittat in i en egen alkov sedan dess.



Stallet har genom åren genomgått olika faser i tillvaron. Under andra världskriget blev det beredskapslager för spannmål och på 60-talet var det lager för Bofors plast. På 70-talet ville SISU ha det som klubbstuga, men kommunen satte sig på tvären - det skulle bli för dyrt att bygga om. Riva var bättre - men istället blev ”ruinen” en lekstuga för traktens barn, tills det 1981 byggdes om till bostadshus.

– Det var alltså mer eller mindre en ruin som Erik Gyllensvaan köpte och rustade upp till dagens utseende. När han 1991 valde att flytta närmare sin fabrik köptes huset av Arne Sandelin som vi köpte av 2015, berättar Patrik.

Då hade denna mycket speciella bostad legat ute på Hemnet i flera år. Priset 6,5 miljoner var väl inte riktigt realistiskt, när normalvillorna i Tidaholm gick för dryga miljonen, Priset sänktes till 3,2 miljoner.   

Patrik och Erika hade fattat tycke för varandra och bestämt sig för att med Erikas barn och Patriks yngsta son flytta ihop, så det behövdes utrymme.

– Vi hade visserligen var sitt hus då, men vi ville ha en gemensam nystart, berättar Erika.

Och stallet… Tja, de kunde ju alltid kolla in det och tacka nej. Men:

– Redan i entrén kände vi båda att Det här Vill Vi Ha!!!


KÖKET. Som allt annat i det här huset är även köket speciellt. Erika har med en halvtrappa upp överblick från köket, vilket faktiskt är original från Kvänumsköket som installerades här från början. Fast färgen har förstås fräschats upp sedan förr.

KÖKET. Som allt annat i det här huset är även köket speciellt. Erika har med en halvtrappa upp överblick från köket, vilket faktiskt är original från Kvänumsköket som installerades här från början. Fast färgen har förstås fräschats upp sedan förr.



Men Patrik, som har koll och gillar att bygga, insåg att det begärda priset var okej på 3,2 miljoner, men insåg också att det var en hel del att renovera. ”Vi är intresserade, men vill fundera lite först”.

När de väl bestämt sig var dock beskedet från mäklaren att det redan var sålt.
– Och det var ju snopet, men inget att göra åt.

Ett par veckor senare ringde mäklaren igen och undrade om de fortfarande var intresserade. Den andre köparen hade nämligen aldrig dykt upp. Nu blev det affär.

– Det har vi inte ångrat, för vi stortrivs här. Det är avskilt, men ändå nära till staden och utanför är det många i motionsspåren som stannar till och hälsar, så det är inte isolerat på något sätt, trots att det är mitt i naturen, säger Erika.

De hiskeliga elräkningarna för uppvärmning, typ 100 000 per år, har de nu tagit tag i och räknar med en halvering av tidigare kostnad.

– Det visade sig att bergvärmepumpen som installerats av tidigare ägaren var klart underdimensionerad och anpassad efter tillskottet från vedpannan som hade gått sönder och skrotats. Nu har vi en ny och större pump plus solceller på taket, så förhoppningen är att den här vintern blir mer hanterbar.


MATRUMMET. En halvtrappa ned från köket finns det stora bordet i ”drivvedsträ” och utgången till den tillbyggda uteplatsen som delvis är inglasad och delvis ute i friska luften.  – Eftersom huset inte är K-märkt kan vi utforma det mesta som vi vill ha det, kommenterar Patrik.

MATRUMMET. En halvtrappa ned från köket finns det stora bordet i ”drivvedsträ” och utgången till den tillbyggda uteplatsen som delvis är inglasad och delvis ute i friska luften.  – Eftersom huset inte är K-märkt kan vi utforma det mesta som vi vill ha det, kommenterar Patrik.



En annan oförutsedd kostnad är att huset sannolikt är målat med plastfärg, vilket får putsen att frysa och till viss del falla av. Det ska åtgärdas. Men att få in treglas i alla specialformade fönster lär däremot vara nästan omöjligt. Det skulle kräva ett väldigt djupt grepp i plånboken.

– Vintertid är det istället varma och sköna fårskinnstofflor som gäller!

Det har förstås också sin charm - och charm finns det hur mycket som helst i detta väldigt udda hus som förutom Patrik och Erika rymmer två av sönerna, tre katter och Cane Corso-vakthunden Sigge som trots sina modiga 60 kg ser liten ut i det stora huset.

Läs hela reportaget med många fler bilder i senaste numret av Gård & Villa >>


Tipsa en vän Skriv ut



BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .

BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .


De tog ett helhetsgrepp för ”sista huset”

REPORTAGE. När Arne och Ewa Winberg började känna att deras tidigare hus - på 600 kvadratmeter och med 72 000 kvadratmeter park och betesmark - började bli mesta laget att sköta själva bestämde de sig för att återvända till Arnes gamla hemkvarter i Skara. Nu blev det ett hus som de kan bo kvar länge i och som ändå har plats för barn och barnbarn.

Läs mer
DERAS HUS. – Direkt när vi klev in genom dörren kände vi att ”Det här huset vill vi ha!”. Så blev det också till slut, konstaterar Erika och Patrik.

Stallet blev det perfekta huset för storfamiljen

REPORTAGE. Ett stall för tio hästar med tillhörande vagnar - kan man bo i det? Frågar man Patrik Alm och Erika Nolberger Alm är svaret ett solklart JA! Här, i ett av Tidaholms - om inte länets - mest originella hus har paret bott sedan 2015 och stortrivs.

Läs mer
LÄNGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.

Tvåtakt och knyppling i Tidaholm

REPORTAGE. Det är nu 48 år sedan Uno och Margareta Persson byggde sitt Gullringshus i Tidaholm. Och där tänker de fortsätta att trivas. Inte minst för att Unos bilar har gott om plats i det tillhörande garaget. Är man Saab-fantast så är man.

Läs mer
FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

Futurism från 50-talet

REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Läs mer
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

Huset som växer med familjen

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Läs mer
ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

Gården är deras kontor - och fritidsnöje

REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

Läs mer
HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan Östlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs mer
PASTELLHUSET. Här bor: Karolina och Carl-Johan Andersson med barnen Lisa 16 år, Lucas 15 år, Tilda 11 år, Måns och Felix 7 år samt minstingen Frans 3,5 år.

Pastellkarameller hemma hos familjen Andersson

REPORTAGE. De hade ingen aning om att de båda på var sitt håll hade spanat in det stora huset i Lundsbrunn som på nytt var till salu. Och denna gång var Carl-Johan och Karolina Andersson fast beslutna över att huset skulle bli deras.

Läs mer
KAFFE- OCH TESALONG. Med ärvda möbler har Helen och Håkan Hideström inrett den lilla salongen i sekelskifteshuset  i Skara för mysiga stunder och adventsfika

Mangårdsbyggnaden som flyttade till Skara

REPORTAGE. När den vackra sekelskiftesvillan i Skara blev till salu var saken klar. Helen Dahlborg Hideström och Håkan Hideström hade haft många funderingar kring sitt framtida boende och behovet av större utrymme låg nu plötsligt rakt framför deras fötter.

Läs mer
ADVENT. Inredningsproffset Elizabetth föredrar det enkla subtila när det kommer till jul. Lite granris ihop med röda rosor skapar blickfång i den inbjudande matsalen.

Soldattorpet med en överraskande insida

REPORTAGE. Allt som sker gör det av en anledning. Så resonerar Elizabetth Henberg som under en uppfriskande promenad med sin bror upptäckte ett litet övergivet soldattorp vid Vätterns strand. Här har hon tillsammans med Erik och parets två hundar, funnit en bit av paradiset.

Läs mer



Mest lästa








Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE