Huset som växer med familjen


Ulf C Nilsson 2023-04-14

EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Familjen Annas flyttade hit 2013. De är Catrin och Johan samt flickorna Tilde, Enya, Liv och Meya. I hushållet ingår även tre katter och två hästar.
– I stort sett alla som bor häromkring har hästar och det finns massor av fina ridvägar i skogarna här runt omkring, berättar Catrin som själv växte upp på en lantgård med hästar i Tidaholm.

Johan kom från Skövde och dit ville Catrin inte flytta. Johan kunde å sin sida inte tänka sig att bo i Tidaholm.
– Så Ekeskogen blev den perfekta medelvägen för oss!
Mitt i naturen, dock utan ekar, men med häststall och drygt 10 hektar egen mark att breda ut sig på. De kände direkt att det här var det rätta stället för dem.

Huset hade med åren växt ut lite vilt åt alla håll och även tomten var vildvuxen.
– Det var ju ett äldre par som hade det och orken att hålla efter allt hade börjat tryta för dem. Så det blev mycket röjande på tomten först då vi tagit över- Dessutom var alla uthus fulla med grejor. Bara att tömma logen blev fem vändor till tippen med lastbil, minns John.

Upprustningen av huset har däremot gjorts i lagom etapper. Johan gillar att göra det mesta själv, men är i grunden perfektionist, så det får ta den tid det kräver för att nå det resultat han vill ha.


HEMMAKOCKAR. Ungefär där köksön med induktionshäll är placerad idag gick den gamla ytterväggen på 1700-talshuset. Förstoringen här hörde till den första omgången utbyggnad. Foto Johan Annas

HEMMAKOCKAR. Ungefär där köksön med induktionshäll är placerad idag gick den gamla ytterväggen på 1700-talshuset. Förstoringen här hörde till den första omgången utbyggnad. Foto Johan AnnasLite akut blev det när Catrin kunde meddela att två döttrar till var på väg. Dags för ännu en utbyggnad.
– Och den skulle rymma både en bra tvättstuga och badrum förutom rum, eftersom det som fanns tidigare inte riktigt var tillräckligt, berättar Catrin.

Så, 2016 gjordes den fjärde utbyggnaden av huset. Denna gång växte det norrut. I övrigt har Johan tagit sig an rum efter rum med bistånd av Catrin.Genomgående i hela huset gäller massivt trägolv och lugna färger.
– När vi köpte det var alla väggar vitmålade. Det gav ett kallt intryck som jag inte alls gillade, säger Catrin som är den som sätter färgskalan. Och väljer möbler. Både hon och Johan är mycket för återbruk, så det har blivit en hel del loppisfynd och begagnade möbler. Utom sofforna, för sådana är svåra att hitta i fräscht skick och av rätt modell och färg.


HÄSTFOLK. Två egna hästar hör till de boende här såklart. Trakten är ju ett hästparadis. Foto Johan Annas

HÄSTFOLK. Två egna hästar hör till de boende här såklart. Trakten är ju ett hästparadis. Foto Johan AnnasEtt gammalt hörnskåp från 1700-talet följde med huset eftersom ingen av de tidigare ägarnas barn var intresserat av att ta över det.

Köket blev ett eget projekt. Där det gamla torpets yttervägg tidigare funnits står nu en köksö. Hela köket hade förstorats av tidigare ägare, men inredningen var 70-tal. Där blev valet nytt och modernt.

Det tog Johan hela semestern för tre år sedan att fixa det och bemästra drygt 200 års sättningar och skevheter, men så blev det också top of the line.
– Fast den gamla vedspisen behöll vi förstås och den fungerar perfekt om man känner för att använda den, berättar Catrin.


UNIKT. Till vänster står det ursprungliga huset från 1784 som med åren byggts ut i fyra omgångar. Den senaste svarade familjen Annas för när barnen Liv och Enya var på gång. Foto Johan Annas

UNIKT. Till vänster står det ursprungliga huset från 1784 som med åren byggts ut i fyra omgångar. Den senaste svarade familjen Annas för när barnen Liv och Enya var på gång. Foto Johan AnnasEftersom huset växt åt alla håll så verkar det vara rum lite överallt och massor med ljusinsläpp. Barnen har unisont döpt Ekeskogen till ”clownhuset” eftersom de tycker att huset är inrett som en cirkus. Intrycket är onekligen speciellt. Och att måla, kitta och sedan regelbundet putsa 22 fönster?…
– Det jobbet lejer vi faktiskt bort. Någon måtta får det vara på vad man fixar själv, säger Johan.

Det finns mycket annat att ta itu med. Han vill ha en vedeldad bastu, men barnen röstar för ett hönshus och ridbana medan Catrin framhåller inglasad ny veranda och en sadelkammare. En sak är säker, med ett sådant här hus behöver man inte vara sysslolös.

OMBONAT INRETT. Johan och Catrins sovrum är inrymt i en av de första utbyggnader som gjordes. En kakelugn levererar värme vid behov och varma sommardagar finns utgång direkt till den stora altanen. Foto Johan Annas

OMBONAT INRETT. Johan och Catrins sovrum är inrymt i en av de första utbyggnader som gjordes. En kakelugn levererar värme vid behov och varma sommardagar finns utgång direkt till den stora altanen. Foto Johan Annas
Tipsa en vn Skriv utBEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .

BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .


De tog ett helhetsgrepp för ”sista huset”

REPORTAGE. När Arne och Ewa Winberg började känna att deras tidigare hus - på 600 kvadratmeter och med 72 000 kvadratmeter park och betesmark - började bli mesta laget att sköta själva bestämde de sig för att återvända till Arnes gamla hemkvarter i Skara. Nu blev det ett hus som de kan bo kvar länge i och som ändå har plats för barn och barnbarn.

Läs mer
DERAS HUS. – Direkt när vi klev in genom dörren kände vi att ”Det här huset vill vi ha!”. Så blev det också till slut, konstaterar Erika och Patrik.

Stallet blev det perfekta huset för storfamiljen

REPORTAGE. Ett stall för tio hästar med tillhörande vagnar - kan man bo i det? Frågar man Patrik Alm och Erika Nolberger Alm är svaret ett solklart JA! Här, i ett av Tidaholms - om inte länets - mest originella hus har paret bott sedan 2015 och stortrivs.

Läs mer
LÄNGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.

Tvåtakt och knyppling i Tidaholm

REPORTAGE. Det är nu 48 år sedan Uno och Margareta Persson byggde sitt Gullringshus i Tidaholm. Och där tänker de fortsätta att trivas. Inte minst för att Unos bilar har gott om plats i det tillhörande garaget. Är man Saab-fantast så är man.

Läs mer
FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

Futurism från 50-talet

REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Läs mer
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

Huset som växer med familjen

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Läs mer
ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

Gården är deras kontor - och fritidsnöje

REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

Läs mer
HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan Östlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs mer
PASTELLHUSET. Här bor: Karolina och Carl-Johan Andersson med barnen Lisa 16 år, Lucas 15 år, Tilda 11 år, Måns och Felix 7 år samt minstingen Frans 3,5 år.

Pastellkarameller hemma hos familjen Andersson

REPORTAGE. De hade ingen aning om att de båda på var sitt håll hade spanat in det stora huset i Lundsbrunn som på nytt var till salu. Och denna gång var Carl-Johan och Karolina Andersson fast beslutna över att huset skulle bli deras.

Läs mer
KAFFE- OCH TESALONG. Med ärvda möbler har Helen och Håkan Hideström inrett den lilla salongen i sekelskifteshuset  i Skara för mysiga stunder och adventsfika

Mangårdsbyggnaden som flyttade till Skara

REPORTAGE. När den vackra sekelskiftesvillan i Skara blev till salu var saken klar. Helen Dahlborg Hideström och Håkan Hideström hade haft många funderingar kring sitt framtida boende och behovet av större utrymme låg nu plötsligt rakt framför deras fötter.

Läs mer
ADVENT. Inredningsproffset Elizabetth föredrar det enkla subtila när det kommer till jul. Lite granris ihop med röda rosor skapar blickfång i den inbjudande matsalen.

Soldattorpet med en överraskande insida

REPORTAGE. Allt som sker gör det av en anledning. Så resonerar Elizabetth Henberg som under en uppfriskande promenad med sin bror upptäckte ett litet övergivet soldattorp vid Vätterns strand. Här har hon tillsammans med Erik och parets två hundar, funnit en bit av paradiset.

Läs merMest lästa
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE