SLÄNG INTE. Låt kärnorna gro istället för att hamna i soporna.
MÅ BRA. Vad har avokado, äpple, mango och tomat gemensamt? Svaret är att du kan odla dem hemma. Från kärnor du annars skulle ha slängt i sophinken.
Att odla från kärnor är enkelt och det mesta som behövs hittar du i köket. Det menar Holly Farrell som skrivit boken ”Odla från kärnor”.
Och faktum är att du kan odla jordnötterna själv. Om du skaffar orostade jordnötter med skalen kvar.
Detta behövs:
GLASBURK ISTÄLLET? Odla dem i genomskinlig kruka om du vill se nya nötternas utveckling under jord.
>> Jordnötter med skal
>> Glasburk
>> Kniv eller annat platt redskap
>>Medelstor kruka (1 liter), gärna av genomskinlig plast
>> Jord
Bästa tiden för sådd är egentligen mars. Men när som helst på året funkar bra. Busken är ettårig.
Full höjd: 30-60 cm.
Gör så här:
NYA NÖTTER. De pollinerade blommorna börjar växa nedåt i jorden där de utvecklas till nya jordnötter.
1.Använd jordnötter med hela skal. Trasiga skal betyder att nötterna kan ha torkat. Och kasta alla nötter som verkar för torra eller som redan har delats på mitten.
2. För att planterna nötterna med skalet på behöver du bara trycka till skalet med ett knivblad eller liknande så att skalen öppnas. Du kan också skala jordnötterna helt.
3. Lägg dem i en glasburk eller ett glas med vatten. Låt stå i 12 timmar. Släng bort de nötter som flyter.
4. Så jordnötterna i en genomskinlig kruka med fuktig jord. Lägg bara 2 nötter i varje kruka. De behöver massor av plats för att växa.
5. Ställ krukan på en varm och solig plats och kolla dagligen om jorden behöver vattnas. Kärnorna bör gro inom 2-3 veckor.
6. När jordnötterna grott behåller du den kraftigaste plantan i varje kruka. (Kort och robust är bättre än lång och ranglig.) Låt fortsätta växa på varm och solig plats. Och håll jorden fuktig. Ingen gödning behövs.
7. Försök styra blommorna som växer nedåt mot krukans kant så att du kan se de nya jordnötterna utvecklas genom krukan.
FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.