Gård&Villa-mässan den 23- 24 oktober

Entréavgiften du betalar skänks till Kvinnohuset Tranan


2021-09-08

HJÄLP TILL! - Ju tidigare du som kvinna i en våldsutsatt situation får hjälp, desto enklare blir det för henne att komma ur det destruktiva förhållandet som annars kan fortgå i generation efter generation, säger Marie Ekman ordförande för Kvinnohuset Tranan i Skövde.

HJÄLP TILL! - Ju tidigare du som kvinna i en våldsutsatt situation får hjälp, desto enklare blir det för henne att komma ur det destruktiva förhållandet som annars kan fortgå i generation efter generation, säger Marie Ekman ordförande för Kvinnohuset Tranan i Skövde.GÅRD & VILLA-MÄSSAN. Allt fler söker hjälp hos kvinnojourerna. Mardrömssiffran från april då 7 kvinnor dödades och minst 15 barn blev föräldralösa, fick regeringen att presentera ett åtgärdsprogram mot mäns våld mot kvinnor. – Det är bra men vi i lokalsamhället kan också bidra på olika sätt.


Det säger Uno Hufvudsson arrangör till Gård & Villa-mässan som arrangeras på Billingehov i oktober och fortsätter:

– Större delen* av den entréavgift som du betalar för att komma in kommer att skänkas till kvinnohuset Tranan i Skövde. Det är självklart att vi tillsammans med Gård & Villa-mässans besökare är med och stöttar kvinnohusets arbete och hjälper till att sätta guldkant på tillvaron för husets boende.

Kvinnohuset Tranan i Skövde tar emot boende från hela Skaraborg och erbjuder skyddat boende för kvinnor och barn i huset och i fyra lägenheter. Marie Ekman är ordförande i föreningen och hon oroas över hur svårt många kvinnor och barn har haft det under pandemin.

– Det är fler som kontaktar oss och söker stöd, men det är oroväckande att vi samtidigt ser att antalet placeringar blivit färre under pandemin. Vad beror det på? Vi vet ju att våldet inte försvunnit.

Det finns ett enormt mörkertal här menar Marie. 80 % av det våld som förekommer anmäls inte och i pandemins spår har kvinnor inte kunnat söka hjälp som tidigare. Det är en orsak till det minskade antalet placeringar.

– Kommunerna har inte snappat upp behovet på samma sätt som före pandemin och vi runt omkring har heller inte haft möjlighet att uppmärksamma den som är utsatt, säger hon och fortsätter:

– Men nu när samhället börjar öppna upp igen, när vi åter är i gemenskap med varandra har vi alla möjligheter att fråga: Hur mår du? Och inte ducka, inte blunda, inte vika undan när vi anar att något är fel. Istället ska vi tala om att det finns hjälp att få.
BARNEN VET. Tro inget annat. Vart 10 barn har någon gång upplevt pappas våld mot mamma.

BARNEN VET. Tro inget annat. Vart 10 barn har någon gång upplevt pappas våld mot mamma.Med gåvor som bland annat den som planeras från Gård & Villa-mässan sätter Kvinnohuset Tranan guldkant på tillvaron för sina boende. Med särskilt fokus på barnen.

– Barnen kan ha kalas, få presenter, åka och bada någon gång och det brukar kännas bra både för barnen och för kvinnorna som får se sina barn skratta och glömma det jobbiga för ett tag. Och vi brukar också måna lite extra om kvinnorna, fixa frisörbesök exempelvis.

Marie igen:
– Vår dröm är också att alltid kunna ge kvinnorna ett startpaket när de flyttar från oss till eget boende. De kommer ju hit med ingenting och har ingenting.  Listan är oändlig vad vi skulle kunna göra med de extra resurser i form av gåvor som vi får för att sätta guldkant på tillvaron när livet annars är tungt.


UPPMÄRKSAMMA! Kvinnohuset Tranan i Skövde har hjälpt kvinnor i 30 år. Marie Ekman ordförande: – Nästan alla människor känner till någon kvinna som blivit utsatt för våld. Ducka inte nästa gång du ser något. Våga fråga: Hur mår du? Och berätta att det finns hjälp att få.

UPPMÄRKSAMMA! Kvinnohuset Tranan i Skövde har hjälpt kvinnor i 30 år. Marie Ekman ordförande: – Nästan alla människor känner till någon kvinna som blivit utsatt för våld. Ducka inte nästa gång du ser något. Våga fråga: Hur mår du? Och berätta att det finns hjälp att få.Entréavgiften till Gård & Villa-mässan är 70: - vid förköp och 100: - när du köper biljetten direkt vid entrén.

Hur stor summa som skänks till Kvinnohuset Tranan kommer att redovisas offentligt efter mässan.

*Ett mindre belopp av entréavgiften går till den skatt som arrangören måste betala i samband med välgörenhet samt till biljettbolagets avgift.


Tipsa en vän     Skriv utTRÄDGÅRDSLIV. Kliar det i dina gröna fingrar? Börja trädgårdssäsongen med att göra fler plantor av pelargonerna.
TRÄDGÅRDSLIV. Kliar det i dina gröna fingrar? Börja trädgårdssäsongen med att göra fler plantor av pelargonerna.

Börja trädgårdssäsongen nu -  ta sticklingar av pellisarna

UTOMHUSÄr dina pelargoner rangliga? Ser de lite halvtrötta ut? Klipp ner dem nu så blir de riktigt fina i sommar. Och passa på att klona pellisarna. Att ta sticklingar är hur enkelt som helst.

Läs mer
PREPPINGFRÅGOR. Vem hämtar barnen på förskolan när telefonerna inte funkar? Var ses ni? Hur fixar ni middagen utan ström? Hur håller ni värmen? Hur går ni på toa? Hur få del av samhällsinformationen? Foto MSB.

JUST NU. Om strömmen går under en längre period kommer du inte att få vatten ur kranen, kunna laga mat eller ladda din mobil. Men det händer väl inte, eller?

Läs mer
EN CYKEL SEN? Återvinn dina värmeljuskoppar av aluminium men glöm inte att ta bort ljushållaren. Foto Fredrik Alpstedt, Flickr.

Återvinner du värmeljus och gör rätt fast ändå helt fel?

JUST NU. Att återvinna värmeljusens aluminiumkoppar är en riktig miljöhit. Trots deras litenhet. Men hiten blir stora förlusten miljömässigt om du missar att ta bort vekeshållaren i ljuskoppen. Då tror maskinsorteringen att koppen är av järn. Och så eldas koppen upp.

Läs mer
FRUKTFLUGOR. Nu är det högsäsong för de envisa bananflugorna. Men det finns knep att bli av med dem. Foto John Tann.

Så här vinner du fajten med bananflugorna

JUST NU. I näsan, på frukten, vid matlagningen – de små bananflugorna är irriterande. Och extremt svårfångade. Men det finns knep att bli av med dem.

Läs mer
RUSK. Höstregnet riskerar att orsaka översvämningar. Något som kan bli en dyr historia. Foto Anders Ekström Flickr.

Översvämning - så gäller hemförsäkringen

VILLAÄGARNA SKARABORG. Har du fått översvämning? Din villaförsäkring täcker de skador som uppstår vid översvämning. Men som vanligt när det gäller försäkringar finns det goda skäl att läsa villkoren. Det rådet ger Ronnie Svensson, skadeförebyggare på ett försäkringsbolag.

Läs merMest lästa

Vi ställde ut på
Gård & Villa-mässan
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE