Så här vinner du fajten med bananflugorna


Marie Pallhed 2016-10-07

FRUKTFLUGOR. Nu är det högsäsong för de envisa bananflugorna. Men det finns knep att bli av med dem. Foto John Tann.
FRUKTFLUGOR. Nu är det högsäsong för de envisa bananflugorna. Men det finns knep att bli av med dem. Foto John Tann.

JUST NU. I näsan, på frukten, vid matlagningen – de små bananflugorna är irriterande. Och extremt svårfångade. Men det finns knep att bli av med dem.

Gemensamt för dem är att de lockas till ruttnande, surt material och framförallt jäsande frukt, saft och öl där de lägger sina ägg och larverna utvecklas. Larverna utvecklas till flugor på bara några dagar. Det menar Anna Hellekant, chefsbiolog på FoodSaftey och expert på skadedjur.

Högsäsong är under sommar och höstperioden då fruktsäsongen är i gång i naturen. Då sker en massförökning utomhus och många daggflugor finner sin väg in i mänskliga boningar där de hittar idealiska platser för äggläggning.

För att förhindra att de bosätter sig hos just dig finns knep.

Här några tips:

>> Spola vattenlås och avloppsbrunnar (alla!) dagligen

>> Koka upp vatten och häll genom avloppen efter rengöring

>> Håll all frukt torr och sortera bort ruttnande varje dag.

>> Skölj ur tomflaskor och burkar.

>> Lägg inte bananskal eller äppelskruttar i papperskorgen.

>> Se till att skurtrasor och svampar torkar mellan varven

>> Håll torrt under maskiner och bänkar - Se upp med stående vatten på golv


PRECIS SOM FÖRR. Effektivaste sättet att få fatt i kringflygande daggflugor är att jaga dem med dammsugaren. Foto Nordiska museet.

PRECIS SOM FÖRR. Effektivaste sättet att få fatt i kringflygande daggflugor är att jaga dem med dammsugaren. Foto Nordiska museet.Hindra bananflugorna på utsidan – bygg en flugfälla

>> Ta ett fat och häll på vatten. Blanda ut med vinäger/ vin/ öl.
>> Tillsätt därefter en droppe handdiskmedel. Detta gör att ytspänningen bryts och flugorna drunknar.
>> Ställ med fördel ut fatet på kvällen medan belysningen är igång och rengör efterkommande morgon.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


30:- rabatt på biljettpriset vid förköp

Snart dags för Gård & Villa-mässan!


GÅRD & VILLA-MÄSSAN. Här är några av Skaraborgs härliga företag som kommer att ställa ut på Gård & Villa- mässan för hem- och trädgård på Billingenhov i Skövde den 23 och 24 oktober.

Läs mer
INSPIRATION. Den 23 och 24 oktober är det dags för Gård & Villa-mässan för hem och trädgård. Plats: Billingehov i Skövde.

Biljetterna är släppta!

Nyhet – Premiär för Gård & Villa-mässan för hem och trädgård

GÅRD&VILLA-MÄSSAN. Det kommer att bli en upplevelse att besöka Gård & Villa-mässan i Billingehov i oktober En bostadsmässa fylld med inspiration och erbjudanden som kommer att fylla både dig och ditt hem med härlig höstfeeling.

Läs mer
HJÄLP TILL! - Ju tidigare du som kvinna i en våldsutsatt situation får hjälp, desto enklare blir det för henne att komma ur det destruktiva förhållandet som annars kan fortgå i generation efter generation, säger Marie Ekman ordförande för Kvinnohuset Tranan i Skövde.

Gård&Villa-mässan den 23- 24 oktober

Entréavgiften du betalar skänks till Kvinnohuset Tranan

GÅRD & VILLA-MÄSSAN. Allt fler söker hjälp hos kvinnojourerna. Mardrömssiffran från april då 7 kvinnor dödades och minst 15 barn blev föräldralösa, fick regeringen att presentera ett åtgärdsprogram mot mäns våld mot kvinnor. – Det är bra men vi i lokalsamhället kan också bidra på olika sätt.

Läs mer
MÄSSKONTAKTERNA. Uno Hufvudsson, Nettan Sjöman plus Anita Johansson är dem du vänder dig till om du vill ställa ut eller medverka på Gård & Villa-mässan.

Nu planerar vi för fullt

JUST NU. I skrivande stund har redan ett 40-tal lokala utställare tackat ja till att vara med på Gård & Villa-mässan i Skövde den 23-24 oktober. – Det kommer verkligen att bli en härlig bostadsmässa fylld med inspiration och erbjudanden, säger Uno Hufvudsson, mässansvarig och ägare till magasinet Gård & Villa.

Läs mer
EN CYKEL SEN? Återvinn dina värmeljuskoppar av aluminium men glöm inte att ta bort ljushållaren. Foto Fredrik Alpstedt, Flickr.

Återvinner du värmeljus och gör rätt fast ändå helt fel?

JUST NU. Att återvinna värmeljusens aluminiumkoppar är en riktig miljöhit. Trots deras litenhet. Men hiten blir stora förlusten miljömässigt om du missar att ta bort vekeshållaren i ljuskoppen. Då tror maskinsorteringen att koppen är av järn. Och så eldas koppen upp.

Läs mer
FRUKTFLUGOR. Nu är det högsäsong för de envisa bananflugorna. Men det finns knep att bli av med dem. Foto John Tann.

Så här vinner du fajten med bananflugorna

JUST NU. I näsan, på frukten, vid matlagningen – de små bananflugorna är irriterande. Och extremt svårfångade. Men det finns knep att bli av med dem.

Läs mer
RUSK. Höstregnet riskerar att orsaka översvämningar. Något som kan bli en dyr historia. Foto Anders Ekström Flickr.

Översvämning - så gäller hemförsäkringen

VILLAÄGARNA SKARABORG. Har du fått översvämning? Din villaförsäkring täcker de skador som uppstår vid översvämning. Men som vanligt när det gäller försäkringar finns det goda skäl att läsa villkoren. Det rådet ger Ronnie Svensson, skadeförebyggare på ett försäkringsbolag.

Läs mer


Biljetter

Oss möter du på
Gård & Villa-mässan

Vi fyller just nu på listan
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE