Gård&Villa promotar

Här på Kinnekulle producerar bina miljövänlig energi


Annonssida 2020-09-29

LOKALPOLLINERAT. I samarbete med Thomas från Götene biodlarförening har Kinnekulle Energi etablerat två bisamhällen i Husaby. – Pollineringen är en förutsättning för Kinnekulles energirika och magiska natur. Den som vill vi att även nästkommande generationer ska få uppleva, säger Magnus Hidevik på Kinnekulle Energi. 

LOKALPOLLINERAT. I samarbete med Thomas från Götene biodlarförening har Kinnekulle Energi etablerat två bisamhällen i Husaby. – Pollineringen är en förutsättning för Kinnekulles energirika och magiska natur. Den som vill vi att även nästkommande generationer ska få uppleva, säger Magnus Hidevik på Kinnekulle Energi. UTOMHUS. I Husaby på magiska Kinnekulle står Kinnekulle Energis två bisamhällen, lite avskilt med drygt en meter mellan sig. Den ena har en gul ingång, den andra en vit. Och tack vare det hittar de 140 000 bina hem till just sin kupa. Varje gång.


Det berättar Magnus Hidevik på Kinnekulle Energi, som i samarbete med Götene Biodlarförening etablerat dessa två bisamhällen.
– Tambin pollinerar Kinnekulles växter och bidrar till att berget blommar men också till odling av den mat vi äter. Var tredje tugga är faktiskt beroende av pollinering.

Att bina trivs i Husaby råder ingen tvekan om.
– Den energirika morgonsolen gynnar bin har jag lärt mig och egentligen är hela Kinnekulle fyllt av energi på olika sätt. Berget är magiskt med utsikten, de fantastiska solnedgångarna och de lummiga munkängarna.

Och Magnus menar att Kinnekulle helt enkelt är energi:
– Den unika naturen gör att många människor söker sig till Kinnekulle för att samla energi men också för att göra av med energi. Berget är ju ett centrum för vandring, löpning, cykling och skidåkning.

Men tillbaka till bina i Kinnekulle Energis två kupor i Husaby.
– I varje kupa finns en drottning, drönare - som alla är en han - och ett helt gäng arbetsbin bestående av enbart honor. Drönarnas uppgift är att befrukta drottningen. Sen dör de. Drottningens uppgift är att föda arbetsbin och drönare. Och arbetsbinas jobb är att arbeta.

Arbetsbina har fullt upp. De samlar nektar och pollen från växterna på Kinnekulle. Men de håller också rent i kupan och matar ynglen. Plus att de bestämmer när drottningen ska bytas ut.
– Helt sonika utser de gemensamt ett livskraftigt yngel som de börjar mata med drottninggelé. När ynglet är moget blir det strid mellan den gamla och den nya drottningen. Den starkaste vinner och den svagaste dör.


HJÄRTEFRÅGA. Ungdomsidrotten i Götene kommun ligger oss varmt om hjärtat, säger Magnus Hidevik på Kinnekulle Energi.

HJÄRTEFRÅGA. Ungdomsidrotten i Götene kommun ligger oss varmt om hjärtat, säger Magnus Hidevik på Kinnekulle Energi.Kinnekulle Energis bisamhällen bidrar till pollineringen på Kinnekulle och sådana satsningar behövs göras på många platser. En tredjedel av Sveriges bin är hotade och det har flera orsaker.

Allvarliga sjukdomar kan snabbt slå ut biodlarens samtliga samhällen. Men också giftiga bekämpningsmedel och miljöförändringar slår hårt mot bin.

För Kinnekulle Energi betyder miljön väldigt mycket och företaget bidrar på olika sätt till en hållbar framtid.
– Den el vi levererar kommer enbart från vind och vatten och i allt vi gör är målet att driva på en hållbar utveckling.

För Kinnekulle Energi innebär hållbar utveckling också ett ansvarstagande för hur människor mår.
– Barn - och ungdomsidrotten ligger oss varmt om hjärtat. Kinnekulle Energi sponsrar därför lokala föreningar i Götene kommun som gynnar en aktiv vardag för unga människor. En bra psykisk miljö innefattar att röra på sig. Så att kroppen fylls på med energi, avslutar Magnus Hidevik på Kinnekulle Energi. 


BISYSSLA. Honung från Kinnekulle Energi.

BISYSSLA. Honung från Kinnekulle Energi.


Tipsa en vän     Skriv utVÄLKÄND. Kocken Tareq Taylor gillar mat och växter som är ätbara. Foto Blomsterfrämjadet.
VÄLKÄND. Kocken Tareq Taylor gillar mat och växter som är ätbara. Foto Blomsterfrämjadet.

Planera kryddodlingen på Tareq Taylors vis

TRÄDGÅRD. Världskände kocken Tareq Taylor är en hängiven odlare. Och helst odlar han vildvuxet och ätbart.  Här är hans favoritsmaksättare. Plus godaste receptet på lavendelskorpor. 

Läs mer
ÅRET RUNT. Odla färska grönsaker inomhus i ditt hem med nygamla tekniken hydroponik.

Vatten, LED-ljus och kärlek -  det är allt som behövs

TRÄDGÅRD. Egenodlade färska grönsaker varje dag. Året runt. Det är fullt möjligt med hydroponisk odling. Inomhus.

Läs mer
UNDVIK ROSTIG MAT. Kolla över din gasolgrill om du riskerar korv med grillrost. Källa Newswire.

Gör rost i grillen maten farlig?

UTOMHUS. Din gasolgrill kan användas i många år om du tar hand om den och byter några viktiga delar. Men vad gör ett rostigt galler med grillmaten?

Läs merMest lästa

Hantverkare i samarbete med Gård&Villa
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE