Gård&Villa promotar

Så här fixar du ett nytt kök utan att riva ut stommar och luckor


Annonssida 2020-09-29

NYRENOVERAT KÖK.  – Det är en väldigt stor skillnad på kostnaden för ett nytt kök och för ett som är ytskiktsrenoverat. Men känslan blir ändå att köket är nytt, säger Erik Österplan på Tibro Colorama som precis fixat till sitt eget kök tillsammans med sambon Elise Stjärnås.

NYRENOVERAT KÖK.  – Det är en väldigt stor skillnad på kostnaden för ett nytt kök och för ett som är ytskiktsrenoverat. Men känslan blir ändå att köket är nytt, säger Erik Österplan på Tibro Colorama som precis fixat till sitt eget kök tillsammans med sambon Elise Stjärnås.INOMHUS. Sugen på att göra om köket? Ta då tag i ytskikten istället för att köpa allt nytt. Dels blir det mycket billigare, dels mer personligt inrett. – Du kan enkelt renovera upp köket själv med färg, tapeter och golv. Resultatet brukar bli ett kök med nykänsla, säger Erik Österplan på Colorama i Tibro.

Och faktum är att det inte alls är särskilt svårt att renovera själv. Erik igen:
– Luckor och stommar rollar du. Populärt just nu är att ha samma nyans på allt och fräscha till med nya beslag. Den mest efterfrågade färgen just nu är grått i olika nyanser. Men också köksinredning i blått och grönt kommer alltmer.

Behöver du göra något åt kaklet så finns det olika alternativ.
– Du kan självklart kakla om, eller be oss på Colorama i Tibro att göra jobbet. Eller också målar du kaklet med en bra häftgrund plus snickerifärg. Det blir en snygg helhetseffekt när också fogarna får samma nyans, säger Erik och fortsätter:

– Men det finns också skivor som man limmar upp direkt på kaklet. I butiken har vi bland annat tunna naturstenbelagda skivor som är en lika smart som snygg renoveringsprodukt.

Bänkskivan hör också till det som absolut måste ses över vid en köksrenovering. 
– Ett byte av bänkskiva är många gånger helt nödvändigt och vill man ha hjälp med montering fixar vi det också. Har du trä i bänkskivan kan du fräscha upp den genom att betsa den i en ny nyans och sedan lacka ytan.


FÖRE. Så här såg köket ut innan Eirk och Elise renoverade det.
FÖRE. Så här såg köket ut innan Eirk och Elise renoverade det.

På Tibro i Colorama jobbar 4 personer i butiken och 10 personer med renovering på plats ute hos kunderna. Sommaren har som vanligt varit fylld av aktivitet, i år kanske mer än någonsin.
– Det finns ett stort intresse av att renovera och vi kan hjälpa till med allt från inredningskonsultation på plats hemma hos dig till att renovera badrum, sätta upp tapeter, måla bygga om och kakla.


<br /><span style=\


”Nytt kök med liten insats”
Till kökets ytskikt hör också tak och golv.
– När allt annat blir fräscht bör du också måla tak och foder. De kan annars se gula åt i tonen. Och när det gäller golv så är vinylklickgolv i kök riktigt bra. De är superenkla att lägga, kräver knappt några verktyg, och de fungerar så bra i kök. Dessutom komfortabla att gå på, lättskötta och snygga.

I dagarna har säsongens nya tapeter börjat landa i butiken och fler är på ingång.
– Många nyheter handlar om varma, jordnära toner i gränslandet mellan grått och beige. Men det finns också nya tapeter med riktigt klara färger. Och i kök är det ganska vanligt att man målar in köksväggen i samma nyans som luckor och stommar.

En renovering av köket behöver inte kosta skjortan. För 10 000 till 15 000 kronor och eget arbete händer det massor i ett normalstort kök.
– Jämfört med att byta ut allt får du mycket effekt för pengarna. Köket kommer ju att kännas helt nytt, avslutar Erik Österplan på Colorama i Tibro.

 


Tipsa en vän     Skriv utTULPANFROSSA. Duka med tulpaner. Plocka fram dina skåpfynd och gör mindre buketter som bildar en helhet.
TULPANFROSSA. Duka med tulpaner. Plocka fram dina skåpfynd och gör mindre buketter som bildar en helhet.

Ta makten över våren och frossa i tulpaner

INOMHUS. Nu börjar tulpanfrossan på riktigt. Idéer här!

Läs mer
RETROM&Ouml;NSTER. 5 formgivare hyllas i tapetkollektionen Scandinavian Designers II från Boråstapeter. &Ouml;vriga är Arne Jacobsen, Viola Gråsten samt Lisbet och Gocken Jobs. Här mönstret Trollslända av Gocken Jobs från 1945.

Så här påverkar tapeter rummet

INOMHUS. Nostalgin möter nutiden i de tapettrenderna. Här är filmen som visar hur tapeter kan påverka ett rum.

Läs mer
TAPETER F&Ouml;R&Auml;NDRAR. Kolla in filmen hur allrummet stylas av proffsen.

Så skapar du ett ombonat allrum för många behov

INOMHUSMånga har ett allrum som ska fungerar för flera behov så som lek, umgänge, se på TV eller läsa en bok. Dessutom har allrummet ofta flera ingångar som kan göra det svårt att möblera. Här är Kristin Lagerqvists och Johanna Bradfords tips hur du får ihop ekvationen. 

Läs mer
KNIVSKARP BILD. Nej, projektorer är inte bara för filmnördar numera. Istället börjar de bli en utmanare till storbildsskärmar med sin knivskarpa skärpa. Här en miniguide hur du väljer rätt utrustning.<div data-block=\

Så här hittar du rätt projektor

INOMHUS. Dagens projektorer är fullvärdiga utmanare till tv-skärmarna. Här en miniguide till hur du hittar rätt bland utbudet och vad du bör tänka på inför ditt projektorköp.

Läs mer
SPARA EL. Här är prylarna som drar mest el hemma – men som du också kan spara mest pengar på. Foto Pixabay.

Här är prylarna som drar mest el i ditt hem

INOMHUS.  De här sakerna drar mest el hemma. Kolla in listan om du vill spara pengar på din elkonsumtion.

Läs mer
HEMMAFIX. Skapa trädgårdskänsla inomhus och inred med gröna växter. Här nedan några förslag på lättskötta trendiga grönväxter. Foto Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson.

Inred hemmet grönt - tio trendiga växter

INOMHUS.  Ingen tvekan, den gröna växttrenden inomhus håller i sig och förstärks framöver. Svärmors tunga gör ett återtåg från 70-talet liksom lättskötta fiolfikusen. Just nu finns ett rikt urval bland marknadens aktörer.

Läs mer
<span>VID NYINK&Ouml;P. Provligg länge och utan att ha ytterkläderna på. Be även att få prova sängen med olika val av bäddmadrasser. Foto Hilding Anders.</span>

Ge nattsömnen goda förutsättningar - välj säng med omsorg

INOMHUS. Din säng ska passa just dig. För den påverkar hur din sömnkvalitet blir. Så här gör du när det är dags att köpa ny.

Läs mer
PRIVAT. Inred sovrummet som ditt högst privata rum utifrån den du är. Och strunta i krav på att visa upp det. Foto IKEA.

Lägg fokus på ditt ego när du inreder sovrummet

INOMHUS Köket har varit i fokus. Och vardagsrummet. Offentliga rum i hemmet. Nu är det dags att inreda den mer privata delen, den som bara är till för oss och våra närmaste. Sovrummet.

Läs mer
PERSONLIGT. Största kökstrenden just nu är att inreda på ditt eget sätt. Och gärna kombinera olika stilar.

Sju kök som visar trenderna

INOMHUS. Stora inredningstrenden just nu är: Följ ditt hjärta och blanda till din egen personliga stil. Det har också köksfabrikanterna tagit fasta på. Och bland köksvarumärkena finns något för alla smaker. Här några smakprov att inspireras av.

Läs mer
FUNKTIONELLT. Planera in ett smart arbetssätt redan när du ritar ditt nya kök i det digitala planeringsverktyget.

Vanliga misstag du kan göra som egen köksarkitekt

INOMHUS. Ritprogrammen för egen köksplanering blir allt bättre. Men det finns några viktiga punkter som är lätta att glömma när du börjar rita ditt nya kök mer i detalj. Här är några bra tips från köksexperten.

Läs mer
BARN BEST&Auml;MMER. Barns favoritfärger förändras i takt med att de växer. Kanske inte alltid i smak med vad vi vuxna tycker?! Här gäller det att stiga tillbaka och ge plats för deras färgönskningar utifrån deras utvecklingsfas. Foto: Beckers.

Så här lotsar du barnen att välja rätt färg till sitt rum

INOMHUS. Barn är mer kreativa än vuxna. Och en del i det är att de faktiskt inte bryr sig om vad andra tycker. De har helt enkelt inte anpassat sig till ett konventionellt tänkande som vuxna ofta ägnar sig åt. Därför gillar de oftast inte vitt*. Som i inredningssammanhang är en av svenskarnas absoluta favoritfärg.

Läs mer
VIDGA VYERNA. Att inreda köket som ett potentiellt \

I trendiga köket gör du plats för ditt eget örteri

INOMHUS. Visserligen är detta kök alldeles nytt. Men också i ett befintligt går idén att sno rakt av. Eller lite delar från den. För det handlar om att vidga vyerna kring hur du brukar inreda ditt kök. Och trendigast är att ta fram dina personliga intressen när du inreder.

Läs mer
F&Ouml;REBYGG VATTENSKADOR. Länskontrollant Guy Wallin genomför en kontroll av de kritiska punkterna i en badrumsinstallation. <span style=\

Kolla dessa kritiska punkter när du bygger badrum

INOMHUS. Ett tätt tätskikt är grunden för säkra våtrum. Följ med när GVKs länskontrollant Guy Wallin genomför en kontroll av de kritiska punkterna i en badrumsinstallation. Och undvik framtida vattenskador.

Läs merMest lästa

Hantverkare i samarbete med Gård&Villa
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE