Odla jordnötter från kärnorna


Marie Pallhed 2016-05-19

SLÄNG INTE. Låt kärnorna gro istället för att hamna i soporna.
SLÄNG INTE. Låt kärnorna gro istället för att hamna i soporna.

MÅ BRA. Vad har avokado, äpple, mango och tomat gemensamt? Svaret är att du kan odla dem hemma. Från kärnor du annars skulle ha slängt i sophinken.

Att odla från kärnor är enkelt och det mesta som behövs hittar du i köket. Det menar Holly Farrell som skrivit boken ”Odla från kärnor”

Och faktum är att du kan odla jordnötterna själv. Om du skaffar orostade jordnötter med skalen kvar.




Detta behövs:

GLASBURK ISTÄLLET? Odla dem i genomskinlig kruka om du vill se nya nötternas utveckling under jord.
GLASBURK ISTÄLLET? Odla dem i genomskinlig kruka om du vill se nya nötternas utveckling under jord.



>> 
Jordnötter med skal

>> Glasburk

>> Kniv eller annat platt redskap

>> Medelstor kruka (1 liter), gärna av genomskinlig plast

>> Jord

Bästa tiden för sådd är egentligen mars. Men när som helst på året funkar bra. 
Busken är ettårig.

Full höjd: 30-60 cm.



Gör så här:

NYA NÖTTER. De pollinerade blommorna börjar växa nedåt i jorden där de utvecklas till nya jordnötter.
NYA NÖTTER. De pollinerade blommorna börjar växa nedåt i jorden där de utvecklas till nya jordnötter.

1. Använd jordnötter med hela skal. Trasiga skal betyder att nötterna kan ha torkat. Och kasta alla nötter som verkar för torra eller som redan har delats på mitten. 

2. För att planterna nötterna med skalet på behöver du bara trycka till skalet med ett knivblad eller liknande så att skalen öppnas. Du kan också skala jordnötterna helt.

3. Lägg dem i en glasburk eller ett glas med vatten. Låt stå i 12 timmar. Släng bort de nötter som flyter.

4. Så jordnötterna i en genomskinlig kruka med fuktig jord. Lägg bara 2 nötter i varje kruka. De behöver massor av plats för att växa. 

5. Ställ krukan på en varm och solig plats och kolla dagligen om jorden behöver vattnas. Kärnorna bör gro inom 2-3 veckor.

6. När jordnötterna grott behåller du den kraftigaste plantan i varje kruka. (Kort och robust är bättre än lång och ranglig.) Låt fortsätta växa på varm och solig plats. Och håll jorden fuktig. Ingen gödning behövs.

7. Försök styra blommorna som växer nedåt mot krukans kant så att du kan se de nya jordnötterna utvecklas genom krukan.




Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut






ÄLSKADE HEM. Från början rymde det lilla huset två familjer. Idag har huset varsamt moderniserats och fått ett mer samtida uttryck. Men arkitekturen skvallrar om 30-tal.

ÄLSKADE HEM. Från början rymde det lilla huset två familjer. Idag har huset varsamt moderniserats och fått ett mer samtida uttryck. Men arkitekturen skvallrar om 30-tal.


Lantisen som styrde om kompass

REPORTAGE. I ett område som aldrig skulle komma på frågan att flytta in i bor familjen Bustad sedan 1999. I det söta 30-talshuset har de under många år varsamt förvandlat rum för rum efter egen smak. Hemmet har renoverats för att möta dagens moderna behov men arkitekturen avslöjar tidsepoken.

Läs mer
VY. Med drygt tre meter upp till tak och fönster hela vägen upp är närvarokänslan total i kök/matplats-avdelningen total. Precis som det var tänkt i Mariannes och Peters glashus.

De byggde sitt eget drömhus

REPORTAGE. En vildvuxen tomt med bra läge intill vattnet och en idé om det perfekta huset. Det var utgångsläget för Peter och Marianne Larm. Nu står huset där och de är helnöjda med resultatet.

Läs mer


Kolla filmen: Här är Johans på Skövde Bilringar bästa marknadsföringstips

Läs mer
FAVORITSTÄLLE. I det generösa köket är det lätt att umgås under tiden maten förbereds. På sittbänken som stod högt på Malins önskelista dricker hon gärna sitt morgonkaffe.

Stockvirkeshuset som fick nytt liv innanför skalet

REPORTAGE. Med fötterna stadigt på jorden och ett alldeles utomordentligt trevligt boende centralt i en förort till Skövde, fanns det aldrig på kartan att familjen Lövberg skulle ta sitt pick och pack och flytta vidare. Ut på landet dessutom. Men så blev det.

Läs mer
FÖR ÖGA OCH GOM. I den stora festsalen står köpmansdisken i centrum. Här serveras allehanda godsaker och drycker. Trådslöjden på vägghyllan har Linda gjort själv.

Ett kreativt hus med egen vaktpost

REPORTAGE. Hur många kan mer eller mindre bära sitt flyttgods över gården till nytt boende? Det gjorde Linda Svensson när hon flyttade från ”lillstugan” bredvid föräldrahemmet, när grannhuset blev till salu.

Läs mer
BAKTSTUGA. En gång i tiden användes spisen med ugn som bakstuga i tingshuset i Skärv. Skorsten och ugn som i stort sett bara var i ruiner renoverades och nu bakar Mia, Viktoria och Sverker godaste pizzorna här.

Ett tingshus med dignitet

REPORTAGE. Familjen Johnson hade tänkt sätta ner bopålarna på Österlen men kompassen ändrades och pekade istället mot Skaraborg och Skärv och på det gamla tingshuset, vars stengrund kommer från 1600-talet där det allra första huset stod.

Läs mer
HISTORISKT. Med en placering mitt i byn är det svårt att undgå det gamla stationshuset som påminner om Timmersdalas järnväg. Sedan 2017 bor Madeleine och Sören Gunnarsson här.

Det praktfulla stationshuset i Timmersdala

REPORTAGE. Mitt i byn tornar det gamla stationshuset upp som ett givet landmärke. För över hundra år sedan stannade tågen mellan Timmersdala och Skara här. Tågbanan är för länge sedan nedlagd men huset har fått tillbaka sin prakt tack vare familjen Gunnarsson.

Läs mer
TIDSTYPISKT. – Helst skulle vi ha önskat ett tak över entrédörren när det regnar, men något sådant passar sig inte när ursprunget ska bevaras, så vi får klara oss utan, konstaterar Magnus och Louise Carles.

Gården gav dem ett annat liv

REPORTAGE. Nu är det sex år sedan herrgården Korpegården vid Järpås kom in i - och styrde om - paret Louise och Magnus Carles liv. Korpegården är mer än ett boende, snarare en livsstil.

Läs mer
STOR PLATS. Med härligt ljusinsläpp från alla håll samlas familjen LAssson gärna i det rymliga lantköket.

Alltid full rulle på Skräddarslätten

REPORTAGEMed en vy som tagen ur en Carl Larsson tavla bland stengärdesmurar och vilda sötbärsträd, bor Davis och Josefina Larsson med familj och de förvaltar ömt gården med anor från 1738.

Läs mer
ODLARE. Ute i glasverandan har Anders Wolmar ett sommarkök och här är den perfekta platsen för att pyssla med frön och späda plantor. 

Gammaldags lantliv i stadsmiljön

REPORTAGE. På Billingekanten i Skövde har något av ett gammaldags bondesamhälle vuxit fram. – Vi har en fantastisk grannsämja, berättar Anders Wolmar som avslutade sin reklamkarriär och blev fritidsodlare på heltid.

Läs mer
MELLISGOTT. Här blir det tortillapizza som Johanna lagat till med vad huset bjuder på. Jättegott tycker Nikki, Bonnie och Otis.

De stämplade in i det gamla posthuset

REPORTAGE. De visste direkt att detta var deras älskade drömhus. Johanna och Andreas föll pladask för det charmiga huset i Ulvåker utanför Skövde. 3 år och 3 barn senare har de kommit en bra bit på vägen mot sitt drömboende.

Läs mer
FAMILJEN. Här vid matplatsen dukar Malin och Richard gärna upp både middag och fika tillsammans med barnen Eskil och Elsa. I bakgrunden ses den lite större matsalen.

De förvaltar historien av Västergötlands enda nobelpristagare

REPORTAGE. I samma hus som Nobelpristagaren Gustav Dalén en gång föddes bor Richard Benjaminsson och Malin Fröberg med sina barn. Här förvaltar de arvet efter en svunnen tid och har varsamt renoverat med bevarandet i tanke.

Läs mer
HÖGT I TAK. Från sovrummet ser man i stort sett hela undervåningen. Den höga rymden skapar en fantastisk atmosfär.

Retrohus i modern tappning

REPORTAGE. Emma och Tommy träffades i Göteborg och sedan dess har det blivit många flyttar. När det gamla sommartorpet blev till salu visste de att de slutligen hittat hem.

Läs mer
VÄLKÄND. Kocken Tareq Taylor gillar mat och växter som är ätbara. Foto Blomsterfrämjadet.

Planera kryddodlingen på Tareq Taylors vis

TRÄDGÅRD. Världskände kocken Tareq Taylor är en hängiven odlare. Och helst odlar han vildvuxet och ätbart.  Här är hans favoritsmaksättare. Plus godaste receptet på lavendelskorpor. 

Läs mer
HÖSTMÄSSA ISTÄLLET. - Gård & Villa-mässan kommer igen våren 2021 och då bjuder vi på inträdet för alla besökare som förköper biljetter, säger Uno Hufvudsson och Nettan Sjöman marknadsansvariga.

Gård & Villa-mässan är framflyttad till den 23 och 24 oktober 2021

JUST NU.  - Vi har varit förberedda på detta scenario och kommer att genomföra mässan hösten 2021 istället, säger Uno Hufvudsson mässansvarig. Men då lovar vi att återkomma med ett ännu större utbud. Och ett erbjudande till alla besökare.

Läs mer
KYLSKÅPSKALLT. Färska örterna dill, persilja och gräslök håller längre om du förvarar dem i kylskåpet. Foto Elgiganten.

Kylskåpet ger dill, persilja och gräslök ett längre liv

MAT. Vissnar örterna bara dagar efter att du köpte dem? Här är tipsen som ger tre av de vanligaste örterna ett längre liv.

Läs mer
UPPSKATTAD KONST.  Med huset färdigt kan Layla Salm ägna all kraft åt sin mer traditionella konst. Här tar nästa verk form. – Det har väl blivit omkring tusen tavlor hittills. Konsten går alltid först, säger hon.

Deras hus är ett konstverk

REPORTAGE. För fyra år sedan såg konstnären Leyla Salm och hennes make Frederik ett ruckel till salu på nätet. De flög från Holland till Sverige för att kolla in det. – Det såg värre ut än väntat. Alltså helt perfekt! Vi köpte det en vecka senare och kort därpå flyttade vi in. Snabba ryck och att sätta igång direkt är min melodi, berättar Leyla.

Läs mer



Mest lästa

Hantverkare i samarbete med Gård&Villa




Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Varola Prästgård 1 541 94 SKÖVDE