Futurism från 50-talet


Ulf C Nilsson 2023-05-25

FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Ett delikat problem var hur man skulle lösa uppvärmningen. Villan, som designats av arkitektbyrån Neuendorf, hade till exempel en oljepanna som via ett komplicerat system av kulvertar och rör värmde upp huset med varmluft via kanaler i golvsocklarna. Samtidigt var det stora fönsterytor och framförallt stora golvytor - boytan i entréplan är 198 kvadratmeter plus 100 kvadratmeter till i källarplan. Isoleringen var heller inte den bästa, så med stigande oljepriser krävdes en annan lösning.

– Vi tog över huset efter mina föräldrar 2004 och satsade på vattenburen bergvärme direkt. För några år sedan kompletterade vi med 78 solpaneler på taket, vilket halverade elkostnaden, berättar Henrik som tillsammans med sin fru Carola lägger upp strategin för de olika projekten.

Sådana är det hela tiden. Något som Henrik drev igenom, ivrigt stöttad av familjens tre barn, var att bygga till en rejäl altan med pool. Innan dess fanns en uteplats direkt på marken och i övrigt en förvånansvärt snålt tilltagen balkong.

Tidigare fanns även en stor damm på tomten, men den har lagts igen och ersatts av ett par mindre dammar. Källvatten rinner i en bäck genom tomten hela året.

– Mitt nästa projekt blir att göra dammen nedanför vattenfallet lite större. Fast det har jag i och för sig haft planer på i närmare tio år nu, så vi får se hur det blir med den saken, kommenterar Henrik.

En annan lysande idé som ivrigt stöddes av barnen var att skapa en stor takterrass mot utsikten över fälten nedanför Skultorp. Lite spa-känsla på taket liksom, Men där satte Carola stopp. När hon dessutom fick stöd av den kontaktade arkitekten om att det var en dålig idé så skrotades tankarna på detta.


FIKASTÄLLE. Uteplatsen under glastaket är en favorit när det drar ihop sig till fikastund. Sommartid är den stora altanen med pool uppskattad.

FIKASTÄLLE. Uteplatsen under glastaket är en favorit när det drar ihop sig till fikastund. Sommartid är den stora altanen med pool uppskattad.Annars var det typ läge för detta när det visade sig att luftspalten mot yttertaket varit för snålt tilltagen så att mögel börjat växa där. Det resulterade i att i stort sett hela taket fick rivas upp och ersättas med ett nytt som dessutom försågs fläktstyrd ventilation för att få bort all eventuell fukt i framtiden.

– Så det är hela tiden något att göra här, trots att det är hög kvalitet på alla material. Fönsterbåtarna är till exempel av teak och är fortfarande original.

Viss oro utbröt då det började pratas om radon, för hela huset är byggt av blåbetong.

– Men mätningar visade att vi inte hade några förhöjda värden alls här. Det var en lättnad, konstaterar Carola.

Alla inneväggar i huset är av betong, men klädda med Tretex invändigt, vilket gör det enkelt att sätta upp tavlor, hyllor och annat. Genomtänkta materialval även här alltså.


PRIO ETT. Ett nytt kök stod högt på önskelistan och kom snart på plats sedan Henrik och Carola köpt huset av hans föräldrar.– De hade börjat fundera på att sälja och vi behövde ett hus, så det blev en bra lösning, säger Henrik.

PRIO ETT. Ett nytt kök stod högt på önskelistan och kom snart på plats sedan Henrik och Carola köpt huset av hans föräldrar.– De hade börjat fundera på att sälja och vi behövde ett hus, så det blev en bra lösning, säger Henrik.Köket hade ursprungligen bara ett mindre fönster och var bland det första som fick en helt ny skepnad. Det vändes ”inåt” istället och så togs stora ljusinsläpp upp i ytterväggen, vilket gav ett helt nytt intryck utan att påverka husets stil. Det ser ut som det varit tänkt så redan från början.

Källarvåningen har inretts till ett allrum och ett rejält badrum med exklusiv spa-känsla, så den delen av huset används flitigt. På övervåningen dominerar det stora sällskapsrummet på runt 80 kvadrat, komplett med öppen spis och flygel.

– Den köpte jag mest för att den var så snygg. Vi är ju en sportfamilj egentligen, men äldste sonen spelar, så flygeln är ett uppskattat inslag, berättar Henrik.

Familjen får hela tiden propåer från både husmäklare och spekulanter om att sälja, men det är inte aktuellt.

– Vi trivs ju så bra här.

Läs hela reportaget med många fler bilder i sommarnumret av Gård & Villa >>


Tipsa en vn Skriv utBEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .

BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .


De tog ett helhetsgrepp för ”sista huset”

REPORTAGE. När Arne och Ewa Winberg började känna att deras tidigare hus - på 600 kvadratmeter och med 72 000 kvadratmeter park och betesmark - började bli mesta laget att sköta själva bestämde de sig för att återvända till Arnes gamla hemkvarter i Skara. Nu blev det ett hus som de kan bo kvar länge i och som ändå har plats för barn och barnbarn.

Läs mer
DERAS HUS. – Direkt när vi klev in genom dörren kände vi att ”Det här huset vill vi ha!”. Så blev det också till slut, konstaterar Erika och Patrik.

Stallet blev det perfekta huset för storfamiljen

REPORTAGE. Ett stall för tio hästar med tillhörande vagnar - kan man bo i det? Frågar man Patrik Alm och Erika Nolberger Alm är svaret ett solklart JA! Här, i ett av Tidaholms - om inte länets - mest originella hus har paret bott sedan 2015 och stortrivs.

Läs mer
LÄNGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.

Tvåtakt och knyppling i Tidaholm

REPORTAGE. Det är nu 48 år sedan Uno och Margareta Persson byggde sitt Gullringshus i Tidaholm. Och där tänker de fortsätta att trivas. Inte minst för att Unos bilar har gott om plats i det tillhörande garaget. Är man Saab-fantast så är man.

Läs mer
FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

Futurism från 50-talet

REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Läs mer
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

Huset som växer med familjen

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Läs mer
ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

Gården är deras kontor - och fritidsnöje

REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

Läs mer
HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan Östlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs mer
PASTELLHUSET. Här bor: Karolina och Carl-Johan Andersson med barnen Lisa 16 år, Lucas 15 år, Tilda 11 år, Måns och Felix 7 år samt minstingen Frans 3,5 år.

Pastellkarameller hemma hos familjen Andersson

REPORTAGE. De hade ingen aning om att de båda på var sitt håll hade spanat in det stora huset i Lundsbrunn som på nytt var till salu. Och denna gång var Carl-Johan och Karolina Andersson fast beslutna över att huset skulle bli deras.

Läs mer
KAFFE- OCH TESALONG. Med ärvda möbler har Helen och Håkan Hideström inrett den lilla salongen i sekelskifteshuset  i Skara för mysiga stunder och adventsfika

Mangårdsbyggnaden som flyttade till Skara

REPORTAGE. När den vackra sekelskiftesvillan i Skara blev till salu var saken klar. Helen Dahlborg Hideström och Håkan Hideström hade haft många funderingar kring sitt framtida boende och behovet av större utrymme låg nu plötsligt rakt framför deras fötter.

Läs mer
ADVENT. Inredningsproffset Elizabetth föredrar det enkla subtila när det kommer till jul. Lite granris ihop med röda rosor skapar blickfång i den inbjudande matsalen.

Soldattorpet med en överraskande insida

REPORTAGE. Allt som sker gör det av en anledning. Så resonerar Elizabetth Henberg som under en uppfriskande promenad med sin bror upptäckte ett litet övergivet soldattorp vid Vätterns strand. Här har hon tillsammans med Erik och parets två hundar, funnit en bit av paradiset.

Läs merMest lästa
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE