Två högt flygande drömmar blev verklighet


Anita Johansson 2022-03-05

1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa "Arvid skidar för Musikhjälpen". I december igen har han planer på att starta en ny insamlingsbössa.

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!


Arvids föräldrar tyckte det var en jättefin idé att starta en insamlingsbössa men tyckte att han kunde göra något aktivt med sin insamling. Förslaget var att för varje kilometer av skidåkning som Arvid gjorde skulle de skänka 100 kr. För Arvids del blev det hela 2 mil på skidorna i spåret på Billingen.

Hans bössa som döptes till ”Arvid skidar för Musikhjälpen” upptäcktes av Musikhjälpens produktionsteam och han bjöds bland annat in till en tv-sändning som gick live. Efter det exploderade intresset för bössan och mycket pengar började strömma in. Totalt skulle summan hamna på 1,5 miljon kronor.

- Vi är såklart jätteglada och stolta. Även om Arvid drömde om 1 miljon så trodde vi kanske lite mer realistiskt på att få ihop 5000 -10 000 kr, berättar pappa Anders och fortsätter:

-  Man räknar med att 100 kr hjälper ett barn så man kan säga att Arvid har hjälpt 15 000 barn från barnarbete. Jag tror det var därför det landade så fint för det blev ju ett barn som tog ansvar för andra barn. Det är lite maffigt!

FRÅN STAN TILL LANDET. - Vi lever ett helt annat liv på den här platsen, säger Anders.
FRÅN STAN TILL LANDET. - Vi lever ett helt annat liv på den här platsen, säger Anders.

Arvids ”bössa” med den stora insamlingen fick stor uppmärksamhet i media. I skolan tittade hela klassen på lilla aktuellt när Arvid var med. När jag frågar Arvid vad som var det bästa med alltihop, svarar han direkt utan tvekan: Att det blev så mycket pengar!

Även om det är en bit bort till 2022 års upplaga av Musikhjälpen under december månad, så har familjen siktet inställt på att starta en ny insamlingsbössa.

Förutom alla händelser kring Arvids insamling har familjen under ca 3 års tid haft fokus på att renovera sitt stora hus. Efter att ha levt i Göteborg under ett decennium bestämde de sig för att återvända till Skövde, som båda är bördiga ifrån. De kände att mycket hade hänt vad gäller utvecklingen av staden och att det var en tryggare miljö för barnen att växa upp i. Anders igen:

- Planen var att vi skulle hamna någonstans mellan Berg och Varnhem på andra sidan Billingen. Men vi hittade inget så vi köpte ett nyproducerat hus i Hentorp. Men vi kände oss lite trångbodda och tomterna i området var relativt små. Så det var helt enkelt inte vår grej. Men sen dök detta hus upp, ett gammalt hus från 1920.

SALONGEN. Här samlas man gärna i de sköna sittgrupperna med en kopp kaffe. Solen flödar in från söder.
SALONGEN. Här samlas man gärna i de sköna sittgrupperna med en kopp kaffe. Solen flödar in från söder.

Paret hade inte haft några tankar på att bosätta sig i Sjogerstad och visste knappt om att det existerade strax utanför Skultorp. Stället ligger vackert inbäddat i grönska och har en lång infartsväg fram till huset. På gården finns förutom boningshus även en gigantisk ladugård samt en mindre byggnad som är tänkt som framtida gäststuga. Tomten är stor och bjuder på härliga utelekar för barnen.

- Huset ligger rätt anonymt och är väl egentligen inget ställe man kan råka hamna på. Vi har visserligen en granne intill men det är bara bra för då är vi inte helt ensamma om det skulle hända något.

Paret tog hjälp av en projektledare som ansvarade för renoveringen av huset. Det var något de uppskattade då det skulle bli ett omfattande arbete. Även planritningen gjordes om övervåningen, där sovrum och ett helt nytt badrum planerades.

- Tack vare värdeökningen av vårt hus i Mölnlycke hade vi den ekonomiska möjligheten att låta en byggfirma ta hand om den stora delen av ombyggnationen. Bland annat fick fasaden fick bytas och taket likaså säger Anders och tillägger:

- Idag återstår bara renovering av husets fönster som vi vill behålla. Men vi har inte hittat någon som åtar sig det ännu. Vi tar tacksamt emot tips!


NYRENOVERAT. 
NYRENOVERAT.  Idag möts man av en generös ljus hall och en fantastisk trappa upp mot övervåningen. Huset badar i solljus hela dagen. Utsikten mot väst bjuder på en milsvid utsikt över berget Billingen,

Tovaberget och Borgundaberget. På övervåningens terrass kan man sitta ljumna sommarkvällar och njuta av solnedgången.

- Vi levde ett annat liv i centrala Göteborg med gångavstånd till restauranger och annat. Det var också nice! Men nu lever vi ett annat liv och vi älskar den här platsen säger Anders och fortsätter:

- Hade jag fått önska mig något så skulle det vara att jag var lite mer hantverkskunnig men jag lär mig hela tiden. Sara älskar att var ute i trädgården och här finns alltid något att göra, säger Anders och avslutar:

- Allting här ute, gör vi för vår egen skull.


Tipsa en vn Skriv utBEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .

BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .


De tog ett helhetsgrepp för ”sista huset”

REPORTAGE. När Arne och Ewa Winberg började känna att deras tidigare hus - på 600 kvadratmeter och med 72 000 kvadratmeter park och betesmark - började bli mesta laget att sköta själva bestämde de sig för att återvända till Arnes gamla hemkvarter i Skara. Nu blev det ett hus som de kan bo kvar länge i och som ändå har plats för barn och barnbarn.

Läs mer
DERAS HUS. – Direkt när vi klev in genom dörren kände vi att ”Det här huset vill vi ha!”. Så blev det också till slut, konstaterar Erika och Patrik.

Stallet blev det perfekta huset för storfamiljen

REPORTAGE. Ett stall för tio hästar med tillhörande vagnar - kan man bo i det? Frågar man Patrik Alm och Erika Nolberger Alm är svaret ett solklart JA! Här, i ett av Tidaholms - om inte länets - mest originella hus har paret bott sedan 2015 och stortrivs.

Läs mer
LÄNGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.

Tvåtakt och knyppling i Tidaholm

REPORTAGE. Det är nu 48 år sedan Uno och Margareta Persson byggde sitt Gullringshus i Tidaholm. Och där tänker de fortsätta att trivas. Inte minst för att Unos bilar har gott om plats i det tillhörande garaget. Är man Saab-fantast så är man.

Läs mer
FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

Futurism från 50-talet

REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Läs mer
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

Huset som växer med familjen

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Läs mer
ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

Gården är deras kontor - och fritidsnöje

REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

Läs mer
HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan Östlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs mer
PASTELLHUSET. Här bor: Karolina och Carl-Johan Andersson med barnen Lisa 16 år, Lucas 15 år, Tilda 11 år, Måns och Felix 7 år samt minstingen Frans 3,5 år.

Pastellkarameller hemma hos familjen Andersson

REPORTAGE. De hade ingen aning om att de båda på var sitt håll hade spanat in det stora huset i Lundsbrunn som på nytt var till salu. Och denna gång var Carl-Johan och Karolina Andersson fast beslutna över att huset skulle bli deras.

Läs mer
KAFFE- OCH TESALONG. Med ärvda möbler har Helen och Håkan Hideström inrett den lilla salongen i sekelskifteshuset  i Skara för mysiga stunder och adventsfika

Mangårdsbyggnaden som flyttade till Skara

REPORTAGE. När den vackra sekelskiftesvillan i Skara blev till salu var saken klar. Helen Dahlborg Hideström och Håkan Hideström hade haft många funderingar kring sitt framtida boende och behovet av större utrymme låg nu plötsligt rakt framför deras fötter.

Läs mer
ADVENT. Inredningsproffset Elizabetth föredrar det enkla subtila när det kommer till jul. Lite granris ihop med röda rosor skapar blickfång i den inbjudande matsalen.

Soldattorpet med en överraskande insida

REPORTAGE. Allt som sker gör det av en anledning. Så resonerar Elizabetth Henberg som under en uppfriskande promenad med sin bror upptäckte ett litet övergivet soldattorp vid Vätterns strand. Här har hon tillsammans med Erik och parets två hundar, funnit en bit av paradiset.

Läs merMest lästa
Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE