Skövdes originella 50-talspärla 


Ulf C Nilsson 2016-03-21

VILLA TESDORF. Fasaden öppnar sig mot trädgården och de många vinklar och vrårna erbjuder alltid lä någonstans.

VILLA TESDORF. Fasaden öppnar sig mot trädgården och de många vinklar och vrårna erbjuder alltid lä någonstans.



REPORTAGE. Det var nästan så att Villa Tesdorpf inte fick byggas. Byggnadsnämnden ansåg den vara för ful. Men längst in på en återvändsgata i utkanten av Skövde… ja där kunde det gå an. Idag är den ett givet utflyktsmål för arkitekturintresserade.


– Men framförallt är det ett väldigt praktiskt hus som går fint att leva i, säger Monica Green som bott här med maken Anders och de tre barnen i många år nu.

Det var byggmästaren Carl Tesdorpf som beställde villan av arkitekten Ralph Erskine. Den stod klar 1954 och känns än idag modern och futuristisk. Från gatan ser den rent avvisande ut.

– Jag har hört många som, när de som barn passerade här, trodde att det var ett fängelse. Gallren framför de få fönstren gjorde säkert sitt till, tippar Monica.



ARKITEKTRITAT. – Det är ett väldigt speciellt hus, men samtidigt praktiskt, säger Monica Green. Vi är en av de familjer som bott längst här.

ARKITEKTRITAT. – Det är ett väldigt speciellt hus, men samtidigt praktiskt, säger Monica Green. Vi är en av de familjer som bott längst här.



Hela villan består egentligen av tre delar - en vit murad bottenvåning, övervåningen i brunmålat trä som ser ut att sväva fritt lite snett ovanpå bottenvåningen och så ett litet annex som var avsett för husjungfrun.

Hela skapelsen ”vänder ryggen” mot gatan, men omfamnar trädgården med stora fönster och en öppen planlösning. Inuti finns knappt en rät vinkel, så hur många kvadratmeter boyta det finns är oklart - ”lite över 200”.

– Det är en mycket speciellt villa och vi var allt tveksamma innan vi köpte den. Det kändes ju mer utställning än hus vid första titten och det var inte speciellt lättsålt eftersom det då stått tomt i ett halvår.

Men affär blev det och familjen har inte ångrat sig en sekund. Med fem sovrum i ”kojan” på övervåningen och ytterligare ett i före detta jungfrukammaren är det gott om plats för fem personer och gäster.

– Över huvud taget är det ett gästvänligt hus. Här är gott om plats.


50-TAL. Interiört präglas övervåningen återigen av vägg- och takpaneler i furu. Över dessa satt tidigare byggskivor. 

50-TAL. Interiört präglas övervåningen återigen av vägg- och takpaneler i furu. Över dessa satt tidigare byggskivor.

 



 Nackdelar då? Tja, 1954 var väl inte energispar direkt högprioriterat, så bränslenotan var dyr innan de gjorde slag i saken och skaffade bergvärme - dubbla djupa hål krävdes.

– Och platta tak är lite jobbigt på vintern i vår del av världen. Vi får ge oss upp och skotta ibland för att avlasta det. Tidigare var det även problem med att smältvattnet frös och täppte till utloppen, men det tar elslingor hand om nu.

Några större ingrepp i utseendet tillåter inte K-märkningen. Inomhus är det mer fritt fram.

– Men det vi har gjort är att återställa 50-talsstilen det hade från början. Byggskivor hade satts över den liggande furupanelen på övervåningen, men de är borta nu. Det enda är väl att den futuristiskt raketformade öppna spisen var väl öppen, så den har vi delvis glasat in.


FOKUS MAT. Kök, serveringsrum och entré utgör en separat zon som omsluter matsalen. I denna ska man inte störas av intryck utifrån, resonerade Erskine. Därför blev det ljusinsläpp istället för fönster i väggen mot trädgården. 

FOKUS MAT. Kök, serveringsrum och entré utgör en separat zon som omsluter matsalen. I denna ska man inte störas av intryck utifrån, resonerade Erskine. Därför blev det ljusinsläpp istället för fönster i väggen mot trädgården.

 



Annat som tydligt bär Ralph Erskines tydliga signum är matrummet där väggen som vetter mot trädgården bara släpper in ljus genom glaskuber utan att ge utsikt. Tanken var att middagsgästerna helt ska koncentrera sig på maten och varandra.

Trappan upp till övervåningen är en annan detalj. Dels ”svävar” den utan att vara synligt förankrad i golvet, dels smalnar den av uppåt så att den nerifrån ser mycket längre ut - och uppifrån verkar helt rak. En optisk villa helt enkelt.

– Han lade väldigt mycket arbete på det här huset. Ritningarna finns bevarade på Arkitektmuseum och vid ett besök där kunde vi konstatera att det var över hundra skisser och ritningar som ändrats under projektets gång, berättar Monica.


SEPARAT. Skild från huset i övrigt finns garaget och jungfrukammaren som en tidigare ägare använde som läkarmottagning.

SEPARAT. Skild från huset i övrigt finns garaget och jungfrukammaren som en tidigare ägare använde som läkarmottagning.



Ett eget tillskott finns dock - ett växthus som går i stil med huset. En utbytt skev originaldörr och samma vägglösning som i matsalen gör att det smälter in perfekt i miljön.

När barnen flyttat ut finns lösa funderingar på att starta någon form av bed and breakfast i mindre skala här. Många är ju nyfikna på det väldigt speciella huset.


I LUFTEN. Ett av rummen är designat som ”svärmorsrum” och det svävar fritt vid sidan av bottenvåningens fasad.

I LUFTEN. Ett av rummen är designat som ”svärmorsrum” och det svävar fritt vid sidan av bottenvåningens fasad.



FÖNSTERSKYDD. Fönstren är delvis dolda bakom ”galler” i träpanelen. Mer än en ung förbipasserande har gissat att huset var något slags fängelse.

FÖNSTERSKYDD. Fönstren är delvis dolda bakom ”galler” i träpanelen. Mer än en ung förbipasserande har gissat att huset var något slags fängelse.



Nytänkande Ralph Erskine

>>
Ralph Erskine 1914-2005, var en brittisk-svensk arkitekt och anses vara en av förgrundsfigurerna inom svensk 1900-talsarkitektur.

>> Hans verk präglades av hänsyn till klimat och miljö. Solljuset blev centralt i skapandet av byggnader och stadsplaner. Solljus och solvärme utnyttjades effektivt vid placering och utformning av byggnader i landskapet.

>> Det svaga vinterljuset skulle samlas och reflekteras in i byggnaden. Bland annat är han arkitekten bakom Brittgården i Tibro, Aula Magna och biblioteket vid Stockholms Universitet samt ”Läppstiftet” i Göteborg.

 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .

BEHMSKA GÅRDEN. En välkomnande entré, komplett med stor veranda hälsar besökarna välkomna till Ewa och Arne Winbergs vackra hem .


De tog ett helhetsgrepp för ”sista huset”

REPORTAGE. När Arne och Ewa Winberg började känna att deras tidigare hus - på 600 kvadratmeter och med 72 000 kvadratmeter park och betesmark - började bli mesta laget att sköta själva bestämde de sig för att återvända till Arnes gamla hemkvarter i Skara. Nu blev det ett hus som de kan bo kvar länge i och som ändå har plats för barn och barnbarn.

Läs mer
DERAS HUS. – Direkt när vi klev in genom dörren kände vi att ”Det här huset vill vi ha!”. Så blev det också till slut, konstaterar Erika och Patrik.

Stallet blev det perfekta huset för storfamiljen

REPORTAGE. Ett stall för tio hästar med tillhörande vagnar - kan man bo i det? Frågar man Patrik Alm och Erika Nolberger Alm är svaret ett solklart JA! Här, i ett av Tidaholms - om inte länets - mest originella hus har paret bott sedan 2015 och stortrivs.

Läs mer
LÄNGE. Uno och Margareta Persson har varit gifta i 53 år och bott i samma hus sedan de byggde det 1975. Allt blev rätt från början här.

Tvåtakt och knyppling i Tidaholm

REPORTAGE. Det är nu 48 år sedan Uno och Margareta Persson byggde sitt Gullringshus i Tidaholm. Och där tänker de fortsätta att trivas. Inte minst för att Unos bilar har gott om plats i det tillhörande garaget. Är man Saab-fantast så är man.

Läs mer
FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

Futurism från 50-talet

REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Läs mer
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

Huset som växer med familjen

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Läs mer
ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

Gården är deras kontor - och fritidsnöje

REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

Läs mer
HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan Östlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
TRÄDGÅRDSLIV. Kliar det i dina gröna fingrar? Börja trädgårdssäsongen med att göra fler plantor av pelargonerna.

Börja trädgårdssäsongen nu -  ta sticklingar av pellisarna

UTOMHUSÄr dina pelargoner rangliga? Ser de lite halvtrötta ut? Klipp ner dem nu så blir de riktigt fina i sommar. Och passa på att klona pellisarna. Att ta sticklingar är hur enkelt som helst.

Läs mer
PREPPINGFRÅGOR. Vem hämtar barnen på förskolan när telefonerna inte funkar? Var ses ni? Hur fixar ni middagen utan ström? Hur håller ni värmen? Hur går ni på toa? Hur få del av samhällsinformationen? Foto MSB.

JUST NU. Om strömmen går under en längre period kommer du inte att få vatten ur kranen, kunna laga mat eller ladda din mobil. Men det händer väl inte, eller?

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs mer



Mest lästa








Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE