REPORTAGE. Att cykla utmed Göta Kanal har blivit något av en folkrörelse sommartid. Som mest rullar det uppåt 2 000 cyklar per dag på grusvägarna förbi de många slussarna. Har man ingen egen cykel står Johan Storm beredd med nyservade sådana i Sjötorp.
Just Sjötorp, vid Göta Kanals mynning ut i Vänern, har blivit något av en turistort som ger jobb åt en stor andel av invånarna där.
Johan Storm är uppvuxen i byn och har bedrivit Sjötorps Upplevelsecenter med cykeluthyrning i 14 år vid det här laget. Han konstaterar att intresset för cykling bara verkar öka och på senare år är det allt fler barnfamiljer som kommer för att ta sig en tur.
– Den riktigt stora ökningen kom då tv-programmet Packat & Klart hade ett avsnitt om cyklingen här. Det lär ha varit det mest sedda avsnittet av programmet och det har dessutom gått i repris. Varje gång det sker märks en ökning, berättar han.
De flesta har med egna cyklar - eller kommer per cykel. Men det går alltså att hyra också. Johan har 300 cyklar i lager.
– Och nästan alla är ute hela tiden. Som allra mest är det när skolorna har sommarlov, men säsongen drar igång redan i mitten på maj.
Cykelturen går på de gamla grusade dragvägarna där oxar och hästar förr drog båtarna som skulle slussas. Nu går båtarna för egen maskin och kvar blev perfekta cykelvägar.
– Vi cyklade här för 16 år sedan och nu ville vi uppleva det igen, säger Pieter och Mieke Kalis som ursprungligen kommer från Holland.
Den gången cyklade de hela vägen från Sjötorp till östkusten. Nu är det en dagstur som står på schema, för husbilen har de parkerat i Sjötorp.
Om det var upplevelsen för 16 år sedan som satte ett så positivt intryck i deras minne hinner vi inte fråga innan de trampar vidare, men klart är att de efter elva års jobb i USA pensionerade sig och flyttade till Sverige.
Det var för två år sedan och nu skulle cykelturen utmed Göta Kanal återupplevas: ”We´re going back to old days!”
Ennackdel med kanalcyklandet är att det inte finns några idealiska resvägar - till exempel busslinjer - tillbaka, utan det gäller att cykla tillbaka samma väg som man kommit.
– Såvida man inte tar ångbåten förstås, kommenterar Johan.
Däremot är det fritt fram att mot en extra avgift lämna cykeln på något inlärningsställe utmed vägen så kommer Johan och plockar upp den.
– Dessutom ingår såklart service. Får någon punktering så kör jag ut en ny cykel och tar med den andra till verkstaden, berättar han.
Många väljer så kallade cykelpaket där matsäck, middag och övernattning ingår.
– Och så finns det faktiskt fler än man tror som cyklar hela vägen till Söderköping. Den turen tar fem dagar. Men de flesta nöjer sig med att cykla till Hajstorp. Utmed de 15 kilometrarna finns 16 slussar.
>> Göta kanal är drygt 19 mil lång och löper tvärs genom Sverige från Sjötorp i Vänern till Slätbaken i Östersjön. De första spadtagen togs vid Motala och Forsvik i maj 1810.
>> Sammanlagt 58 000 indelta soldater högg i med järnsmidda träspadar och sju miljoner dagsverken och 22 år senare kunde kanalen invigas den 26 september. Då hade sammanlagt 87,3 mil av kanalen grävts och sprängts fram. Övriga sträckor går över olika sjöar på vägen.
>> Tillsammans med Trollhätte kanal och Göta älv bildar kanalen en 39 mil lång vattenväg och
nivåskillnaden, som mest 91,8 meter, ”elimineras” med hjälp av 58 slussar.
>> Göta kanal är Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna och kostade 9 miljoner riksdaler - runt 14 miljarder i dagens penningvärde - att bygga. Eftersom järnvägen ännu inte var utbyggd ochdet knappt fanns något farbart vägnät blev kanalen viktig för tunga transporter. Efter hand ökade dock konkurrensen från det framväxande järnvägsnätet och efter cirka 50 år började kanalen tappa betydelse som transportled.
>> Det var länge glest mellan båtarna, men tack vare att båtliv som friluftsintresse började ta fart på allvar på 70-talet så ökade också intresset för kanalen. En upprustning blev följden och idag är den en äkta turistmagnet.
>> Att cykla utmed ”Sveriges blå band” är nästan mer populärt än att åka båt i den. Cykelturisterna är ungefär tio gånger fler än båtarna idag. Majoriteten av cyklisterna nöjer sig med dagsturer, men fler än man kanske tror tar sig faktiskt an hela sträckan, vilken tar ungefär fem dagar att avverka.