Kanaltur på cykel - ett vinnande koncept


Ulf C Nilsson 2016-06-23

FAMILJETUR. Med åren har det blivit väldigt mycket barn som hänger med på cykelturen. Packningen som behövs finns det cykelkärror till. Foto Sjötorps Upplevelsecenter.

FAMILJETUR. Med åren har det blivit väldigt mycket barn som hänger med på cykelturen. Packningen som behövs finns det cykelkärror till. Foto Sjötorps Upplevelsecenter.



REPORTAGE. Att cykla utmed Göta Kanal har blivit något av en folkrörelse sommartid. Som mest rullar det uppåt 2 000 cyklar per dag på grusvägarna förbi de många slussarna. Har man ingen egen cykel står Johan Storm beredd med nyservade sådana i Sjötorp.


Just Sjötorp, vid Göta Kanals mynning ut i Vänern, har blivit något av en turistort som ger jobb åt en stor andel av invånarna där.

Johan Storm är uppvuxen i byn och har bedrivit Sjötorps Upplevelsecenter med cykeluthyrning i 14 år vid det här laget. Han konstaterar att intresset för cykling bara verkar öka och på senare år är det allt fler barnfamiljer som kommer för att ta sig en tur.

– Den riktigt stora ökningen kom då tv-programmet Packat & Klart hade ett avsnitt om cyklingen här. Det lär ha varit det mest sedda avsnittet av programmet och det har dessutom gått i repris. Varje gång det sker märks en ökning, berättar han.


PÅ KANALEN. De gamla passagerarbåtarna lockar alltid många åskådare när de passerar. Det blir en lagom paus i cykeltrampandet. Foto Sjötorps Upplevelsecenter.

PÅ KANALEN. De gamla passagerarbåtarna lockar alltid många åskådare när de passerar. Det blir en lagom paus i cykeltrampandet. Foto Sjötorps Upplevelsecenter.



De flesta har med egna cyklar - eller kommer per cykel. Men det går alltså att hyra också. Johan har 300 cyklar i lager.

– Och nästan alla är ute hela tiden. Som allra mest är det när skolorna har sommarlov, men säsongen drar igång redan i mitten på maj.


HOLLÄNDARE. – Vi återupplever gamla tider. Vi cyklade här för 16 år sedan och nu gör vi det igen, säger Pieter och Mieke Kalis.

HOLLÄNDARE. – Vi återupplever gamla tider. Vi cyklade här för 16 år sedan och nu gör vi det igen, säger Pieter och Mieke Kalis.




Pieter och Mieke Kalis.

Pieter och Mieke Kalis.



Cykelturen går på de gamla grusade dragvägarna där oxar och hästar förr drog båtarna som skulle slussas. Nu går båtarna för egen maskin och kvar blev perfekta cykelvägar.

– Vi cyklade här för 16 år sedan och nu ville vi uppleva det igen, säger Pieter och Mieke Kalis som ursprungligen kommer från Holland.

Den gången cyklade de hela vägen från Sjötorp till östkusten. Nu är det en dagstur som står på schema, för husbilen har de parkerat i Sjötorp.

Om det var upplevelsen för 16 år sedan som satte ett så positivt intryck i deras minne hinner vi inte fråga innan de trampar vidare, men klart är att de efter elva års jobb i USA pensionerade sig och flyttade till Sverige.

Det var för två år sedan och nu skulle cykelturen utmed Göta Kanal återupplevas: ”We´re going back to old days!”

Johan Storm på Sjötorps Upplevelsecentrum.

 



Ennackdel med kanalcyklandet är att det inte finns några idealiska resvägar - till exempel busslinjer - tillbaka, utan det gäller att cykla tillbaka samma väg som man kommit.

– Såvida man inte tar ångbåten förstås, kommenterar Johan.

Däremot är det fritt fram att mot en extra avgift lämna cykeln på något inlärningsställe utmed vägen så kommer Johan och plockar upp den.

– Dessutom ingår såklart service. Får någon punktering så kör jag ut en ny cykel och tar med den andra till verkstaden, berättar han.

Många väljer så kallade cykelpaket där matsäck, middag och övernattning ingår.

– Och så finns det faktiskt fler än man tror som cyklar hela vägen till Söderköping. Den turen tar fem dagar. Men de flesta nöjer sig med att cykla till Hajstorp. Utmed de 15 kilometrarna finns 16 slussar.


Största byggprojektet en turistattraktion

>> Göta kanal är drygt 19 mil lång och löper tvärs genom Sverige från Sjötorp i Vänern till Slätbaken i Östersjön. De första spadtagen togs vid Motala och Forsvik i maj 1810.

>> Sammanlagt 58 000 indelta soldater högg i med järnsmidda träspadar och sju miljoner dagsverken och 22 år senare kunde kanalen invigas den 26 september. Då hade sammanlagt 87,3 mil av kanalen grävts och sprängts fram. Övriga sträckor går över olika sjöar på vägen.

>> Tillsammans med Trollhätte kanal och Göta älv bildar kanalen en 39 mil lång vattenväg och
nivåskillnaden, som mest 91,8 meter, ”elimineras” med hjälp av 58 slussar.

>> Göta kanal är Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna och kostade 9 miljoner riksdaler - runt 14 miljarder i dagens penningvärde - att bygga. Eftersom järnvägen ännu inte var utbyggd ochdet knappt fanns något farbart vägnät blev kanalen viktig för tunga transporter. Efter hand ökade dock konkurrensen från det framväxande järnvägsnätet och efter cirka 50 år började kanalen tappa betydelse som transportled.

>> Det var länge glest mellan båtarna, men tack vare att båtliv som friluftsintresse började ta fart på allvar på 70-talet så ökade också intresset för kanalen. En upprustning blev följden och idag är den en äkta turistmagnet.

>> Att cykla utmed ”Sveriges blå band” är nästan mer populärt än att åka båt i den. Cykelturisterna är ungefär tio gånger fler än båtarna idag. Majoriteten av cyklisterna nöjer sig med dagsturer, men fler än man kanske tror tar sig faktiskt an hela sträckan, vilken tar ungefär fem dagar att avverka.


Kommentera Tipsa en vän Skriv ut






FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.

FRAMSYNT ARKITEKTUR. Den arkitektritade villan restes 1956 och var före sin tid då. Än idag ger den samma fräscha intryck. Henrik och Carola Sandfridsson tog över här 2004 och har bevarat mycket av ursprunget.


Futurism från 50-talet

REPORTAGE. Att bevara och samtidigt modernisera en futuristisk villa från 1956 kräver fingertoppskänsla. Familjen Sandfridsson i Skultorp har antagit utmaningen och lyckats väl. Men det har samtidigt krävt en hel del nytänkande.

Läs mer
EKESKOGEN. Hela familjen samlad utanför sitt unika hus som har växt i takt med dem och idag rymmer sju rum plus kök. Foto Johan Annas

Huset som växer med familjen

REPORTAGE. Runt 1880 flyttades ett litet timmerhus som byggts 1789 i Borgunda. Flytten gick till gläntan Ekeskogen någon kilometer bort. Där står det än idag, men efter utbyggnad i fyra omgångar rymmer det nu sju rum och kök på drygt 200 kvm boyta.

Läs mer
ETT I TAGET. – När vi köpte huset var det betydligt mer träd och buskar i trädgården så det blev mycket röjande i början. Sedan dess tar vi ett projekt i taget, det är en stor del av vår fritid säger Mikael och Marieth.

Gården är deras kontor - och fritidsnöje

REPORTAGE. Det är många gårdsnamn på björk runt Björkängen i Tåstorp och dit flyttade familjen Björk för drygt 20 år sedan. Inte för gårdsnamnets skull, utan för att de ville bo på landet - samtidigt som barnen skulle kunna gå kvar på sin skola i Skultorp.

Läs mer
HELRENOVERAT. Åke och Pia kan nu pusta ut efter att ha förvandlat släktens sommarstuga till en genuin året runt-bostad. Politikernas nu bortglömda modeord resiliens är verklighet här. Vatten finns i egna brunnen, jordkällare till maten och vedeldning för uppvärmning. Här kan de klara sig länge utan el.

Torp med två rum och kök blev modern villa

REPORTAGE. Åke Svensson är konstruktören som med mycket hjälp av släkt och vänner rekonstruerade hela familjens hus - från sommartorp till en modern villa. Kostnaderna hölls nere rejält med eget arbete och återvunnet virke från huset, fynd på överskottsmarknaden och egensågade plankor.

Läs mer
ATELJÉN. Det är här Lasse Holgersson vill lägga tid och energi - i sin ateljé där han bland annat har mycket beställningsjobb från kunder som vill ha sina favoritbilar avmålade i hans speciella stil.

Lasse blev granne med Hornborgasjön

REPORTAGE. Naturnära liv utan krävande trädgård eller husunderhåll. Det prioriterar Lasse Holgersson numera. Istället har konstnärskapet fått ta större del av hans tillvaro.

Läs mer
NYA RABATTER. Fredrik fixar till en rabatt för liljor och kaktusar. Med återbrukad kantsten skapas en form som sedan fylls med lager av tidningspapper. Därefter fylls den med ett tjockt lager av jord.

Stay cheap när Fredrik och Jesper skapar sin trädgård

REPORTAGE. Hösten har kommit till trädgården hos Fredrik Gladh och Jesper Karlsson. De intensiva sommarmånaderna med vattning och övrigt arbete har gett utdelning med skörd av grönsaker och ovanliga frukter som persikor. Och en jordkällare som är fylld av saft och sylt. Är det inte tid för mer vila och avkoppling nu? Nej, inte om man frågar Fredrik.

Läs mer
ANRIKT BOENDE. Familjen Strandell har renoverat den gamla släktgården.

Det var självklart att de skulle ta över den anrika släktgården

REPORTAGEDe tvekade aldrig över att lämna det natursköna Berg utanför Skövde för ett generationsskifte av gården strax utanför Tibro. Här fanns större möjligheter och närhet till bad och fiske samt underbara ridvägar. Att det skulle innebära ett gediget renoveringsarbete var inget som avskräckte.

Läs mer
MODERNA TANTEN. Så kan man kalla Fredriks och Jespers kök enligt dem själva. Köket består av köksluckor i grönt, massor av gröna växter och spetsgardiner. Båda älskar porslin av alla dess slag som används flitigt.

Med återbrukat har de skapat ett drömhem

REPORTAGEDen gamla arbetarbostaden har intagit sin forna prakt på höjden igen. Fredrik och Jesper har lagt åtskilliga timmar på att renovera med återbruk i fokus. Här har de funnit sig till rätta och odlar sitt gemensamma intresse för både hus och trädgård.

Läs mer
RESULTATET. Till slut står den där, den läckert röda Volvo PV 544 Sport som Jan Östlund alltid drömde om.

Han återskapade en svensk klassiker

REPORTAGE. Hans första bil var en Volvo PV, en 444C från 1950.  – Det var vad man hade råd med när körkortet var nytaget, berättar Jan Östlund i Skultorp.

Läs mer
HÅLLBART. Sälja? Renovera? Riva och bygga nytt? Anders och Ingegerd valde det senare. – Vi valde miljöanpassat och närproducerat, plus att återanvända mycket av det gamla som redan fanns, berättar de.

Nybyggaranda runt Simsjön - här är miljösmart ledordet

REPORTAGE. I Skövdes ”nybyggarområde” Simsjön ersätter nya hus av alla möjliga fasoner de gamla sommarstugor som tidigare dominerade här. Ett som verkligen sticker ut är Anders och Ingegerd Schönborgs bidrag som nu börjar få sin slutliga form.

Läs mer
TRÄDGÅRDSLIV. Kliar det i dina gröna fingrar? Börja trädgårdssäsongen med att göra fler plantor av pelargonerna.

Börja trädgårdssäsongen nu -  ta sticklingar av pellisarna

UTOMHUSÄr dina pelargoner rangliga? Ser de lite halvtrötta ut? Klipp ner dem nu så blir de riktigt fina i sommar. Och passa på att klona pellisarna. Att ta sticklingar är hur enkelt som helst.

Läs mer
PREPPINGFRÅGOR. Vem hämtar barnen på förskolan när telefonerna inte funkar? Var ses ni? Hur fixar ni middagen utan ström? Hur håller ni värmen? Hur går ni på toa? Hur få del av samhällsinformationen? Foto MSB.

JUST NU. Om strömmen går under en längre period kommer du inte att få vatten ur kranen, kunna laga mat eller ladda din mobil. Men det händer väl inte, eller?

Läs mer
1,5 MILJONER KRONOR. Det var vad Arvid samlade in till Musikhjälpen med sin bössa \

Två högt flygande drömmar blev verklighet

REPORTAGE. Det har hänt mycket under senare tid hemma hos familjen Ståhl i Sjogerstad. I december förra året satt familjen i tv-soffan i det nyrenoverade huset ute på landet, strax söder om Skövde. Årets upplaga av Musikhjälpen stod i startgropen och redan nästa dag hade sonen Arvid 7 år bestämt sig för att starta en egen insamlingsbössa. Temat var en värld utan barnarbete och allt gick över förväntan bra!

Läs mer
PASTELLHUSET. Här bor: Karolina och Carl-Johan Andersson med barnen Lisa 16 år, Lucas 15 år, Tilda 11 år, Måns och Felix 7 år samt minstingen Frans 3,5 år.

Pastellkarameller hemma hos familjen Andersson

REPORTAGE. De hade ingen aning om att de båda på var sitt håll hade spanat in det stora huset i Lundsbrunn som på nytt var till salu. Och denna gång var Carl-Johan och Karolina Andersson fast beslutna över att huset skulle bli deras.

Läs mer
<span>GRILLFIKA. Samla vännerna för grillmys utomhus med läcker fika. </span>

Grilla smores i vinter: 3 versioner av grillfikan du måste prova

MAT. På vintern är det extra härligt att unna sig mumsigt grillade smores under en fikapaus i skogen eller ute i snön. Smores är en förkortning av “some more” vilket är en beskrivning av känslan du får när du äter dessa godingar, du vill bara ha mer och mer. Här tre olika sätt att tillaga smores; Det traditionella sättet, en lite lyxigare version med oreos samt en med smördeg för frasiga marshmallow-choklad-minipajer.

Läs mer
INOMHUSV&Aring;R. Ge hemmet en vårpuff med tulpaner.

Dags för ny energi inomhus -skapa vårfeeling med tulpaner

INNE Ta in lite förhoppningar om vår. Finns det någon tydligare signal på ljusare tider än tulpaner? Kolla dessa kreativa sätt att piffa vinterhemmet med snyggaste arrangemangen.

Läs mer



Mest lästa








Gård & Villa
Ansvarig utgivare:   Uno Hufvudsson
Webmaster:   Marie Pallhed

Tallbacksstigen 7 541 36 SKÖVDE